hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 城巴在荃灣西站宣傳 933 線
開啟左側

城巴在荃灣西站宣傳 933 線

HN745 發表於 2021-4-22 23:34 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2021-4-22 23:30
其實934非繁客量麻麻
其實有冇考慮將934非繁忙時間上去荃威兜個圈?

之前見過荃灣中心既李議員

同佢傾過拉934上荃威 結果佢話會阻到麗城班人

明明12年定唔知邊年上過區會,依家明明主導可以幾區協調都肯唔做

失望。

kmb71k 發表於 2021-4-22 23:40 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2021-4-22 23:34

咁934剩做麗城花園同愉景新城真係注定長期全日唔夠客
以上回應,是否可行?是否合適?
ccicoltd 發表於 2021-4-23 00:01 | 顯示全部樓層
roquelcm 發表於 2021-4-22 23:23
西灣河突然多咗4條線

西灣河人表示有得看,沒得搭。
19 大坑道↔筲箕灣 $4.2
053h4 發表於 2021-4-23 00:30 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
AVD1 發表於 2021-4-23 00:36 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-4-22 23:08
議員建議姐,實際都睇九善運呢三方傾成點
不過今年RPP夠膽死畀20A疊1A,畀930X疊934A好過啦...至少唔洗郁 ...

荃景圍要 930X 就係因為明知九巴 934A 已經服務緊荃景圍但係又唔會搞大佢,
仲要條主線 934 想加班玩全日,又明知靠麗城唔夠客被否決,都係唔肯將條 934 益下荃景圍。

根本荃景圍要全日過海線,
靠九巴就算比我地等多十年廿年,機會都係低到冇得再低。
當然而家城巴開聲放風,九巴或者又會搞下小動作拿拿淋搞到 934 ...

何況條 930X 走線唔會差得過條 934A 好多,
930X vs 934A 全日對於荃景圍山上黎講真係冇咩問題,
如果比個條係 930 又唔係咁講

仲要 930X 去到銅鑼灣呢,
934 系去到灣仔,到頭唔到肺呢個又係另一個死症。

所以如果城巴真係咁有興趣玩,
對於荃景圍黎講絕對係正面,
始於有競爭咩都得
LJ7006 = MF5119 = AVD1
AVD1 發表於 2021-4-23 00:43 | 顯示全部樓層
HN745 發表於 2021-4-22 23:34

呢位李生向來起交通議題上面都冇咩建樹。(我對佢今年 RPP 佢個 30X / 39A 個回應真係無言)

即係咁,會阻到麗城班人所以就咩都唔做?
你應該問下佢如果荃景圍要全日過海線佢會有咩建議 ......
LJ7006 = MF5119 = AVD1
3asv@59x 發表於 2021-4-23 00:46 | 顯示全部樓層

我就覺得可以將930X去銅鑼灣方向出西隧改行中環灣仔繞道,然後會展出返菲林明道軒尼詩道去摩頓台。
回程往荃灣做完軒尼詩道去到盧押道出告士打道丶夏愨道天橋,停皇后像廣場及砵典乍街後經林士街天橋入西隧。

930A改為930X特別班次
只係早上繁忙時間,930X荃灣沿線,過海後跟930但只到灣仔菲林明道,及下繁由金鐘開出,依930路線,另加經西環石塘咀,然後入西隧返回荃灣,荃灣路線跟930X

另外開辦930P
早上單向由葵盛開出,經葵涌邨,後沿930路線前往西隧,港島依930X前往銅鑼灣
下繁由銅鑼灣開出,依930X路線往西隧,過海後依930路線往葵涌邨再去葵盛

另加設933P以930P葵涌相應路線,早繁往西灣河及下繁返回葵盛

930A 930P 均不停西隧
喺930A 930P服務時間以外請利用西隧收費廣場930 930X以致962系列丶967、969系列作轉乘
pd7560 發表於 2021-4-23 04:42 來自手機 | 顯示全部樓層
934如果改好似934a/234x咁經大河道會唔會有幫助呢,始終934唔經核心地帶,回程加皇后街站搶930生
alcc172517 發表於 2021-4-23 05:15 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-4-22 23:27
930X來回兜如心
對山上仲有幾大吸引力?
愉景都有人話少左客

始終都係覺得933荃灣區服務範圍太小.地盤問題總站定左荃西雖然冇得郁,但可唔可以考慮總站出去麗城果邊轉個圈,再停埋荃景圍天橋個站先返原線,盡量吸多啲客. 荃景圍山腳都有堆住宅既,只係唔果度啲人受唔受啦.山上面留返睇遲啲有冇機會開支線做啦
paul2357paul 發表於 2021-4-23 06:10 | 顯示全部樓層

alcc172517 發表於 2021-4-23 05:15
始終都係覺得933荃灣區服務範圍太小.地盤問題總站定左荃西雖然冇得郁,但可唔可以考慮總站出去麗城果邊轉 ...

入永順街兜兜再行永德街轉出在海濱花園插旗算數