hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 再分析馬鞍山77區往深水埗巴士需求及九巴態度 ...
開啟左側

再分析馬鞍山77區往深水埗巴士需求及九巴態度

Justshamxx 發表於 2021-4-27 16:02 | 顯示全部樓層

關於「今屆區議會先至出現呢個問題」嘅嗰一段,我可以話係十分認同,我覺得如果唔係因為民主派區議員嘅政治利益,286M晨早撒手人寰,同89C一齊重組成77區一條、濱景石門另一條路線啦
 樓主| tszhinchan3 發表於 2021-4-28 14:45 | 顯示全部樓層
Justshamxx 發表於 2021-4-27 16:02
關於「今屆區議會先至出現呢個問題」嘅嗰一段,我可以話係十分認同,我覺得如果唔係因為民主派區議員嘅政治 ...

我咪話同選區劃界有關,而家77區拆開左兩區,海嵐係食唔正鐵路,會嘈係遲早既事。就算當日比果條扮獨立八婆贏到,佢都一樣會出聲。

Justshamxx 發表於 2021-4-28 15:19 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-4-28 14:45
我咪話同選區劃界有關,而家77區拆開左兩區,海嵐係食唔正鐵路,會嘈係遲早既事。就算當日比果條扮獨立 ...

老實講句,其實我真心戥佢哋啲夾喺兩個港鐵站,唔湯唔水嘅地區慘㗎,維園都係,銅鑼灣站同天后站行過去都偏遠,搭巴士啱啱好。
但係咁:究竟77區有冇足夠搭公共交通嘅客源來往各地呢?好明顯去深水埗嘅客源就嚴重缺乏嘅,否則如君所言,當初86C延至利安嘅時候,拆出嘅86P就唔會兜入頌安啦!(當時連85C延至市中心嘅時候拆出嘅85S都兜入頌安)

其實我甚至可以話,全個馬鞍山區來往深水埗嘅客量係嚴重不足嘅,否則86C就唔會:
  • 開辦時採取前所未見嘅路線(繞經歌和老街,當時86線途經大埔公路、86A線途經龍翔道,後來86線改經獅子山隧道初期模仿此路線走線);
  • 一直繞經大圍,直至2014年才改經新田圍邨對上的獅隧公路;
  • 在深水埗區走線迂迴(對比同樣來往長沙灣及歌和老街的2B及2F線)

根本就預人搭鐵。
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
 樓主| tszhinchan3 發表於 2021-4-28 18:33 | 顯示全部樓層

Justshamxx 發表於 2021-4-28 15:19
老實講句,其實我真心戥佢哋啲夾喺兩個港鐵站,唔湯唔水嘅地區慘㗎,維園都係,銅鑼灣站同天后站行過去都 ...

其實85C經獅隧時期客量恐怖到最密得25分鐘一班,得4架車行,唔見得去九龍城需求會比深水埗大得多!係之後改經大老山做埋黃大仙客量先多,不過好快又比85M搶返黃大仙客,基本上係兩個唔到岸!

而85S初期都只係補償85C拉去市中心而開既短途,係之後恆耀所有全日線行西沙路先一齊跟。

至於86C兜足廿年大圍係因為以前未有馬鐵,去河東大圍獨市仲位位收$7.5,梗係唔改快啦!

評分

參與人數 1aPower +1 收起 理由
Justshamxx + 1 原來係咁……

查看全部評分

Kingston_Kwan 發表於 2021-4-29 00:00 | 顯示全部樓層
重開86X做馬市+77區, 直出根德道, SKM, 一樣吸到客。
當年86X載客率都80%, 根本就應該用佢來食86C

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
99MAN + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

X你老母麥淑X
 樓主| tszhinchan3 發表於 2021-4-29 09:01 | 顯示全部樓層
Kingston_Kwan 發表於 2021-4-29 00:00
重開86X做馬市+77區, 直出根德道, SKM, 一樣吸到客。
...

已經講到口乾,如果當年九巴用85X模式處理86C,即係86X全日經亞公角街+第一城,86C變上下繁,而86P就入77區,問題已經解決哂

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
99MAN + 2 + 10 英雄所見略同

查看全部評分

天空之神 發表於 2021-4-29 12:41 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2021-4-29 09:01
已經講到口乾,如果當年九巴用85X模式處理86C,即係86X全日經亞公角街+第一城,86C變上下繁,而86P就入7 ...

富豪花園 問題未解決

85C 86C 仲有本身沙田問題係唔同既

但支持用 86A 兜沙田路解決
.
 樓主| tszhinchan3 發表於 2021-4-29 13:49 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-4-29 12:41
富豪花園 問題未解決

85C 86C 仲有本身沙田問題係唔同既

咁其實85X都解決唔到馬鞍山去橫頭磡既問題
當年85C獅隧年代行法同而家86C一樣曾上屋上獅隧,行大隧經小瀝源都食左唔少85A既客,而85A就食返原本85C河東既客。

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Justshamxx + 1 + 10 俯心自問,咁嘅犧牲值唔值?

查看全部評分

AVW28 發表於 2021-4-29 14:42 | 顯示全部樓層
Kingston_Kwan 發表於 2021-4-29 00:00
...

九巴應該唔會制,話哂貴$1的286C又做得幾成功下,雖然看似係迫人搭貴車,但如果呢$1係抵比既話,係不乏捧場客。晚繁後長沙灣返馬鞍山係可以坐滿。其實鬼唔知可以用86X食86C咩,但問題係九巴寧開青沙線以特快的名義收貴d,都唔會肯走回頭路。
LL3850
 樓主| tszhinchan3 發表於 2021-4-29 14:58 | 顯示全部樓層

AVW28 發表於 2021-4-29 14:42
九巴應該唔會制,話哂貴$1的286C又做得幾成功下,雖然看似係迫人搭貴車,但如果呢$1係抵比既話,係不乏捧 ...

心理問題,要知道馬鞍山已經忍夠86C,見到架唔經大圍河東既286C,仲唔撲去搭咩