hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議直接合併16M 26M 變新線226M
開啟左側

建議直接合併16M 26M 變新線226M

EX-TL 發表於 2021-5-5 17:14 | 顯示全部樓層

S3V1742C 發表於 2021-5-3 15:11
你講既塞車位 依家16M同26M都行緊
甘又係咪代表呢兩條線脫班特別嚴重
而呢兩條線個載客量 係有重組空間既 ...

而家觀塘站行出去搭車上四順班客, 一係同仁街巴士站搭26M, 一係福塘道搭小巴47.

本來裕民坊得619上四順, 但應該冇人睬佢, 而且裕民坊消失係遲早嘅事, 今日你拉到條線入去, 總有一日要拎番走.

此後, 物華街巴士站應該係最接近裕民坊的巴士站, 上四順有23M, 而物華街雙程行車線仲可以keep到幾耐, 唔知.

若果有朝一日物華街改為全線西行, 觀塘站去四順都係直上協和街, 亦即係而家23 14H條路.

同仁街站位變左去藍田, 觀塘站現有14H 16M巴士站往四順, 已經唔需要再諗加行邊段路加咩站.

至於塞車嘅問題, 而家藍田有藍田塞, 新清有新清塞, 並唔會話新清塞會影響到藍田, 相反亦然.

將兩條線合併之後, 將軍澳道/鯉魚門道同新清是旦一邊出事, 都會搞到另一邊班次唔穩定, 咁做係唔理想.
 樓主| S3V1742C 發表於 2021-5-10 09:38 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| S3V1742C 發表於 2021-5-10 09:40 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| S3V1742C 發表於 2021-5-10 09:43 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
JX9097 發表於 2021-5-10 13:09 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-5-10 09:40
兩條線唔係夾硬做 係兩地直接來往係有一定需求
先會提出呢個重組
合併係想一次過做晒幾水客

問題係兩地直接來往有需求
但係條線兜落山再上山,根本唔會有客肯上車
類似情況係坑口唔會坐98A出觀塘一樣

樓主| S3V1742C 發表於 2021-5-10 13:44 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
JX9097 發表於 2021-5-10 13:58 | 顯示全部樓層

S3V1742C 發表於 2021-5-10 13:44
其實你知唔知個重組想點
做到藍田協和街 做學生客同醫院客
先係成個重組個重點

反正226M都係收$6.2
咁直接用14H名義跑已經可以
仲慳番唔使落山,隨時再慳多一兩架車
至於彩雲《》協和街,用轉乘已經冇問題
呢段26M獨市其實只係日間叫做有人來往買餸
 樓主| S3V1742C 發表於 2021-5-10 14:22 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
 樓主| S3V1742C 發表於 2021-5-10 14:31 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
JX9097 發表於 2021-5-10 19:25 | 顯示全部樓層

S3V1742C 發表於 2021-5-10 14:22
車從何來
14H營運時間又同現有16M 26M有分別
做唔到最想做既學生客

咪直頭用14H食哂16M/ 26M佢
三條線加埋一定慳到車
至於班次,冇乜問題
朝早咪出齊哂咁多架車
唔夠再搵其他密車線攝一兩班,之後先返原線
(例如:1A/ 27等等)
非繁開30,overall除笨有精