hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 坑口得罪左邊個?
開啟左側

[問題] 坑口得罪左邊個?

castanopsis 發表於 2021-5-7 20:43 | 顯示全部樓層

AlphaNonsense 發表於 2021-5-7 16:02
我估康城人想要直出嘅X795全日多過98S嘅原因係佢哋怕第時全日嘅98S兜入坑口,然後康城人口增加時,98S要 ...

康城短中期內都唔會夠客自己拆西九線
就算百勝角公屋入伙,環保大道人口仍然不及坑口
137區發展就有機會,但呢個真係十劃都未有一撇

或者咁講,如果跟98S兜曬坑口全圈,咁真係慢
但康城坑口拆西九線,我會建議跟798銀澳路出入,兜半圈
比起直出,兜半圈其實只係慢大約5分鐘左右
對康城而言,係一啲都唔慢
真係開到線,我估連將隧<>康城人都唔會死等98

S3BL100 發表於 2021-5-8 00:06 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-5-7 11:50
小巴會唔會反對,我無內幕料,難以判定
不過開得線出觀塘,目的都係轉九巴觀塘道堆線
若果將隧轉車站止步 ...

其實講左咁耐,有樣野我始終睇唔透

明明小巴或者其他營運者阻撓巴士公司改線,並唔係馬生條 102 獨有,全港好多區都有前科,甚至 102 自己都阻緊 10M 加站。點解偏偏去到坑口觀塘呢個議題上面,次次都會有成班人走出來質疑到底 102 帶來既阻力有幾大

其實而家個玩法,資源雖然係問題,但只要銀碼夠大或者有插旗意義,資源並唔會係唯一掣肘或者決定性因素,道路流量同其他持份者、營辦商意見影響隨時更大

坑口觀塘個 case,如果可以 93A 95M 98A 重組,只要唔大貪做頻密班次,資源更加唔會係問題,望下隔離條 98 都係做緊基本廿分班。用返今日資源,係有條件做到山上寶林一條駁腳、基本班次同 98A 無異,同時砌一條三部車廿分班坑口直出觀塘

但要再倒資源落去、為左吸轉乘客而做 10 分一班運空氣就無可能。98A 基本班次都無呢個數

而因為 102 因素,想做頌明/景榕尾站就唔可能踩入觀塘道停創紀,更唔可能行觀塘道下通道,最盡只能好似 16M 咁走入裕民坊總站就算;一係就跟 A29 行法入隧道,站位徹底避開晒 102,但呢度應該有景榕樓尾站版友唔鍾意

但唔鍾意係一件事,有D野做唔到就係做唔到

除左之前提到做藍田循環外,我而家諗緊另一個做法,觀塘站 <-> 坑口循環,坑口做順時針圈,景榕 -> 厚德 -> 坑口北 -> 昭信路 -> 培成路 -> 厚德 -> 頌明,出將隧後改經啟田道、鯉魚門道落山;站位極大程度上避開 102 之餘,觀塘法院亦已經可以做到大部分新界線轉乘,而且更方便往來商貿區乘客,隨時比起強求創紀轉乘更實際

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2021-5-8 00:23 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-5-7 03:43
合理
寶林上車,如果隧道唔塞車,通常快過行山5-8分鐘
隧道慢車之下,時間其實差唔遠
亞皆老街學296C飛橋,又可以快多一兩分鐘

正如之前提過,我個人認為呢個係 98S 全日既最大障礙

東行無問題,但西行我睇唔到可以再擺多條全日線落亞皆老街既可能性,就算係分支線都係咁話,至少亞皆老街西行抽走 2-3 條路線之前應該無可能發生

最後西行應該會好似 2X 咁行,停太子就當做左旺角

資源當然都會係問題但程度不及亞皆老街西行。不過雖然銀碼夠大而且有插旗意義,但行車時間亦長,亦唔可能一開波十部車從天而降,個人評估最盡係 290X 模式班次,倒多幾部車蛇轉正做非繁 30 分一班

而且好似 174 兄話齋,就算名義上係拆線,實質上根本同 213D 213X 用分支名義開一條全日新線無分別,98C 基本上無抽走資源空間。當然名義就點講都得

fb.com/scientisthk2usa/
10598C 發表於 2021-5-8 02:40 | 顯示全部樓層

S3BL100 發表於 2021-5-8 00:06

明明小巴或者其他營運者阻撓巴士公司改線,並唔係馬生條 102 獨有, ...

其實幾buy師兄你之前係F版提出過既298A(啟德郵輪碼頭-坑口循環線)
遲下等影業路公屋發展後,將298A拉去科大,轉雙向線
科大方向停銀澳路,培城路,坑口村(對面),影業路...
啟德方向停 ...影業路,重華路,培城路,富寧花園,坑口北,坑口花園

新線變相做到曬坑口兩個新屋苑, 同時同102完全冇一個站係同方向同站 (如重華路站 102係去坑口, 新線係去觀塘)
亦都做到其他客路,客量應該有一定保證
JX9097 發表於 2021-5-8 12:51 | 顯示全部樓層

明明小巴或者其他營運者阻撓巴士公司改線,並唔係馬生條 102 獨有, ...

我對號入座啦

我相信102系勢力真係有,否則10M唔會加唔到站
(唔係景榕咁簡單,係連景林邨都唔擺得)
所以單憑調轉走線就過到關?個人對此有保留

而且,個人認為好大程度係九巴唔想再做轉乘線
要做都唔可能好似213M/ 296A賣大包式
(最低限度都要好似98咁咬番幾蚊落袋)
但問題係坑口直出線距離同296A差唔多
咁點先咬到多3蚊呢?
呢個先係成件事最「困難」嘅地方

所以之前我自己建議過嘅方案入面
主要都係夾其他地方嚟做
例如清水灣/ 康城/ 甚至乎坑口北開上山經影業路公屋再屈番去昭信路入坑口圈
除咗係減低102反對理據,亦係幫九巴提供誘因
3ASV174 發表於 2021-5-8 14:09 | 顯示全部樓層
10598C 發表於 2021-5-8 02:40
其實幾buy師兄你之前係F版提出過既298A(啟德郵輪碼頭-坑口循環線)
遲下等影業路公屋發展後,將298A拉去 ...

其實坑口o個兩個「新屋苑」實際只係得三座樓
你唔好當左佢係安達安泰先得架

同埋我都好相信昭信路住戶係一定會行去坑口站搭鐵路為主
影業路就算開到一條綠小線去坑口站,非繁忙時間班次都唔會話好密,但有呢條綠小,就一定所有人都會去坑口站轉鐵

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
GW5878 發表於 2021-5-8 15:03 | 顯示全部樓層

其實馬生勢力就根本冇,只係某啲坑口 hater 日日掛係口邊既偽論點。

如果有馬生勢力,當年 A29 應該要開唔成先係,就算馬生比 A29 開都應該會要求東行觀塘道禁止上客先係

3ASV174 發表於 2021-5-8 15:17 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2021-5-8 15:03
其實馬生勢力就根本冇,只係某啲坑口 hater 日日掛係口邊既偽論點。

如果有馬生勢力,當年 A29 應該要開 ...

你話無咪無囉

咁你幾時批准埋 10M 正式停景榕樓
又幾時先批准 798 沙田站上客返火炭?你等緊乜野?

如要討論,請先自貼差餉單一次
teddybus 發表於 2021-5-8 15:29 來自手機 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2021-5-8 15:17
你話無咪無囉

咁你幾時批准埋 10M 正式停景榕樓

佢又唔係住景林或者火炭
你覺得佢會出聲咩?
10598C 發表於 2021-5-8 15:57 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2021-5-8 14:09
其實坑口o個兩個「新屋苑」實際只係得三座樓
你唔好當左佢係安達安泰先得架

新屋苑三座,但本身成個坑口區都有人住
當然,我又唔期望新線可以開到幾密,參考98頂盡開20分鐘一班送人上隧道口

評分

參與人數 1HugeC +3 收起 理由
ViviTse + 3 精闢見解

查看全部評分