hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 坑口得罪左邊個?
開啟左側

[問題] 坑口得罪左邊個?

半生瓜 發表於 2021-5-13 23:26 | 顯示全部樓層

弱弱一問,98A逆走行嗎?
C線問題,對寶琳來說,796C轉798/694不是更吸引嗎?
3ASV174 發表於 2021-5-14 01:16 | 顯示全部樓層
GW5878 發表於 2021-5-10 13:11
佢果D Comment 笑下就算喇, 唔使同佢認真

1. 除非入工業邨, 否則冇可能過 25km

日出康城自轉送架?
唔兜寶林都 25.8km 啦,98s 跟里數既話本身就已經唔應該同 98c 同價,同價既話已經收平左唔係特快價。都未計回程 98s 要轉多圈清半

唔跟 98s 兜晒全坑口,你問過晒你o的坑口街坊未呀?

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
oldenglish + 1 + 10 精闢見解

查看全部評分

如要討論,請先自貼差餉單一次
3ASV174 發表於 2021-5-14 01:27 | 顯示全部樓層
半生瓜 發表於 2021-5-13 23:26
弱弱一問,98A逆走行嗎?
C線問題,對寶琳來說,796C轉798/694不是更吸引嗎? ...

介紹返兩條片:

(1) 讓晒賽,夾晒 798 轉 796c 班次唔使等,可惜都唔及要等車既 98c 快
https://www.youtube.com/watch?v=lthAlzoUBqo

(2) 寶林去旺角 98c 仲快過地鐵,去深水埗都仲係平手
https://www.youtube.com/watch?v=84UGDkDOPmE
如要討論,請先自貼差餉單一次
castanopsis 發表於 2021-5-14 10:48 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2021-5-14 01:16
日出康城自轉送架?
唔兜寶林都 25.8km 啦,98s 跟里數既話本身就已經唔應該同 98c 同價,同價既話已經收 ...

我想問你25.8km點計出來?
我自己畫咗一次,就算拉到入工業邨,入埋清半,坑口兜全圈,都只係24.8km

另外,我覺得坑口真係無需要兜全圈
798/290/A29證明,就算兜半圈都一樣養到客
98C拆線,坑口車程縮短10-15分鐘(去程)、15-20分鐘(回程)
就算要行多兩步,都值得

poondriver 發表於 2021-5-14 11:46 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-5-14 10:48
我想問你25.8km點計出來?
我自己畫咗一次,就算拉到入工業邨,入埋清半,坑口兜全圈,都只係24.8km

佢個條係而家路線變坑口直出
康城而家出要兜去工業村邊皮再出返去

同埋全唔全日 咁難得插左旗 98s 應該都冇可能飛走康城總站
就算拉到入工業村 相信都要屈入康城 即係過硬25
GW5878 發表於 2021-5-14 11:57 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2021-5-14 01:16
日出康城自轉送架?
唔兜寶林都 25.8km 啦,98s 跟里數既話本身就已經唔應該同 98c 同價,同價既話已經收 ...

字都廢事打。
人地堆康城線一直都係計環澳道調頭,而家只係因為「臨時工程」所以去左工業邨調頭
poondriver 發表於 2021-5-14 12:04 | 顯示全部樓層

GW5878 發表於 2021-5-14 11:57
字都廢事打。
人地堆康城線一直都係計環澳道調頭,而家只係因為「臨時工程」所以去左工業邨調頭
...

未來環澳路會冇位調頭 想改線變直出自然就要重新畫路線
castanopsis 發表於 2021-5-14 12:06 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2021-5-14 11:46
佢個條係而家路線變坑口直出
康城而家出要兜去工業村邊皮再出返去

講真,來回跟98我覺得好正路
除非可以行日出大道深入康城,否則我強烈質疑咁樣兜康城站有乜意思
另外,兜康城站+坑口半圈,其實都只係24.7km(去程)/23.7km(回程)
而無論點計,條線都會短過98S

poondriver 發表於 2021-5-14 12:07 | 顯示全部樓層
castanopsis 發表於 2021-5-14 12:06
講真,來回跟98我覺得好正路
除非可以行日出大道深入康城,否則我強烈質疑咁樣兜康城站有乜意思
另外,兜 ...

意思就係塞住個位唔比796C 有位行入去
castanopsis 發表於 2021-5-14 12:16 | 顯示全部樓層

poondriver 發表於 2021-5-14 12:07
意思就係塞住個位唔比796C 有位行入去

796C將南燈陣可怕過坑口半圈好多
就算新巴入去都唔見得會搶到幾多客

直行環保大道
已經做曬康城最遠離地鐵站果幾個屋苑
更理想既,就環保大道>環澳路>日出大道>環保大道咁兜
但呢個要視乎當區居民俾唔俾巴士入
兜康城站拖慢峻瑩/首都領都車程,唔值得