hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 坑口得罪左邊個?
開啟左側

[問題] 坑口得罪左邊個?

RobynnNKendyFan 發表於 2021-5-4 14:55 | 顯示全部樓層

ahken 發表於 2021-5-4 14:18
屎水分明見九巴尚德咁好客(又唔似調景嶺有條鐵走人), 叉隻腳入去其實好合理

不過屎水計錯一樣嘢就係咁搞 ...

你講我就要信?
至少全日兩條都仲係調景嶺尾站
其中一條到而家出區都未經尚德
以正返視聽先
反青沙撐獅隧
RobynnNKendyFan 發表於 2021-5-4 14:56 | 顯示全部樓層
kc_loo 發表於 2021-5-4 14:37
297逆走我又唔覺得係咁無事處,
一來改297 對乘客影響最細(因為客量最少)
二來可以做到坑口直出轉乘, 其實 ...

掉轉行的話補唔到茵怡喎
反青沙撐獅隧
ahken 發表於 2021-5-4 15:43 | 顯示全部樓層
RobynnNKendyFan 發表於 2021-5-4 14:55
你講我就要信?
至少全日兩條都仲係調景嶺尾站
其中一條到而家出區都未經尚德

你咪唔好信囉(水晶球嘅嘢, 一係A啱一係B啱, 冇答案嘅)

我而家有話796C/X都兜尚德咩(想唔等於落實, 暫時都仲係796P), 咁暫時都係兩條調景嶺出冇問題(本身三條㗎)

我而家話佢不務正業嘅原因就係796P原本調景嶺直出走去兜埋尚德搞到倒咁走啲調景嶺同將南客咁你又信唔信?

你啲語氣好唔得, 下下都jer住人, 加5分

評分

參與人數 1HugeC +5 收起 理由
teddybus + 5 你想要5分者,我加畀你

查看全部評分

截至2023年3月2日, 已有877累積積分
poondriver 發表於 2021-5-4 15:43 | 顯示全部樓層

RobynnNKendyFan 發表於 2021-5-4 14:56
掉轉行的話補唔到茵怡喎

當佢放寶林 出總站之後轉左停返梁潔華 之後轉左或轉右屈返去坑口咪得 轉左就可以停返茵怡 壞處咪要兜到去寶邑路先上得返坑口 衰d仲可以加個站係運動場同富康

轉右就可以做埋寶北 雖然係逆通勤

不過點行入到坑口都應該要去坑北先屈返落坑口圈 整體用時應該會多左 九巴就應該唔會想加車做
ViviTse 發表於 2021-5-4 15:46 | 顯示全部樓層
poondriver 發表於 2021-5-4 09:19
拆得線就一定減
但山上冇鐵就一定唔可以開大刀斬 然後坑口又覺得自已好有power 要拎返以前個班次去直出
...

所以問題咪就係 根本投放咗嘅資源太少,東至康城坑口 中至寶林康翠 西至寶達秀茂坪 幾十萬人口,
一條98C(98S)處理晒全日去旺角西九嘅需求,頭站就兜,尾站就上唔到

如果拆線/開新快線 而完全唔加資源,似乎又唔太可行(正如有98B嘅時段,98開線一樣要加車 而非用現有資源),
除非各區肯只保留快線及高客量嘅流水 而例如客量因定線/班次問題而致較低嘅車(例如296D,297,95M,296M等等)減班,
which is 我覺得唔現實,因為地區實有反對聲音(可能因為客量差本身係定線/班次等所致),而巴士公司減咗都唔會調返資源去你其他線

非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
053h4 發表於 2021-5-4 15:50 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
ViviTse 發表於 2021-5-4 15:52 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-5-4 08:54
九巴係將轉只係欠一條繞道去旺角西九,一條坑口上隧道,康城有98,要佢地兜坑口走人應該唔會睬你 ...

都啱,但如果「繞道去旺角西九」,意思市區段係咪「98S式走線」呢?

忽發奇想,其實98C/S咁多年唔分拆,原因係在於巴士公司無心拆,定係避免同102「惡性」競爭呢?
非【求同存異.和而不同】者一律唔覆
Citcalag 發表於 2021-5-4 15:58 | 顯示全部樓層
ViviTse 發表於 2021-5-4 15:52
都啱,但如果「繞道去旺角西九」,意思市區段係咪「98S式走線」呢?

忽發奇想,其實98C/S咁多年唔分拆, ...

我又唔覺得九龍城客佔咁大比重

Waiyin12 發表於 2021-5-4 15:59 來自手機 | 顯示全部樓層
jasonau 發表於 2021-5-4 10:19
98C寶林基本上除咗景林都未必有人上車...
要行去邊皮搭再慢慢爬山出去...
搭鐵一早已經到咗喇....

其實山上93K 95都有重疊 (油尖旺)
如果將其中一條改去深長荔,比98S全日飛寶林、取代98C有無得諗?
ahken 發表於 2021-5-4 16:00 | 顯示全部樓層

ViviTse 發表於 2021-5-4 15:52

忽發奇想,其實98C/S咁多年唔分拆, ...

坦白講, 我覺得無心多(或者應該話想確保夠客)

九巴有個通病就係總站之後一定要兜下客先出公路, 喺98系同297已經好清楚佢嘅取向

佢似乎忘記咗尚德本身都係一個站就直出(甚至263, 276系都係咁, 唔會兜多一兩區先出)

截至2023年3月2日, 已有877累積積分