hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2021-2022 大埔RPP最新修訂
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2021-2022 大埔RPP最新修訂

SaintAngolmois 發表於 2021-5-13 15:31 | 顯示全部樓層

chinahk30 發表於 2021-5-13 14:57
我係話實上到車, 無話輕鬆上車

繁忙時間想輕鬆上車真係發緊夢

而家粉嶺上繁南行只要出過9卡
個月台可以話排滿曬
尤其係車頭一帶

真係唔敢想像第日太和要逼上車會係咩樣
因為太和站落月臺扶手電梯就係伸去車頭部份

請給我一個良好討論環境
Oliver_ME16 發表於 2021-5-13 15:51 | 顯示全部樓層
SaintAngolmois 發表於 2021-5-13 15:31
個月台可以話排滿曬
尤其係車頭一帶

龜鐵有講過,等轉晒9卡之後個位會再執過,太和會推返上南行最前
我...
teddybus 發表於 2021-5-13 15:52 來自手機 | 顯示全部樓層
SaintAngolmois 發表於 2021-5-13 15:31
個月台可以話排滿曬
尤其係車頭一帶

第時唔係話會再移過咩?
而家係暫時就返12卡頭等之嘛
SaintAngolmois 發表於 2021-5-13 20:35 | 顯示全部樓層

Oliver_ME16 發表於 2021-5-13 15:51
龜鐵有講過,等轉晒9卡之後個位會再執過,太和會推返上南行最前

自開始出9卡列車、粉嶺上繁已經開始有留後情況
加上太和南行設計唔太鼓勵乘客往後面等車
相信第時太和停車點褪前有機會令月臺比而家更逼

第日東鐵換曬9卡,港鐵聲稱可以更密
我只係擔心而家粉嶺同大埔郊區一帶"現在進行式"增加人口
難加特車嘅太和站會首先“遭殃”

請給我一個良好討論環境
YY487 發表於 2021-5-13 21:30 | 顯示全部樓層
SaintAngolmois 發表於 2021-5-13 20:35
自開始出9卡列車、粉嶺上繁已經開始有留後情況
加上太和南行設計唔太鼓勵乘客往後面等車
相信第時太和停 ...

減卡後更密就一定嘅,抽車短咗入站都快啲
個問題係載客量升唔升到

R1 版好耐以前已經講過
黨鐵沙中線工程網頁曾經話東鐵早繁會由 20 班 12 卡加到 27 班 9 卡
即係由 240 卡變 243 卡
但之後有版友篤爆普通卡數目會由 220 卡減到得 216 卡
再之後黨鐵個網就冇再公佈過數字
只係講埋一堆廢話
(當然亦有版友指出過 20 班同 27 班都唔係實際嘅數字)

以黨鐵少少嘢都要拎出嚟威嘅性格
如果東鐵減卡後載客量會升,一早拎數字出嚟撻人啦
好似平時加班都會話每星期加幾多班咁
佢唔講數字,咪即係話東鐵減卡後載客量加唔到
best case 都係載客量同而家相若

東鐵載客量持平,但北區需求會升,一程過海亦會令需求升
我真係唔知點解 Oliver_ME16 會咁有信心覺得將來太和早繁會上到車
簽名被屏蔽
YY487 發表於 2021-5-13 21:50 | 顯示全部樓層
Oliver_ME16 發表於 2021-5-10 21:55
咁你比唔比倒理據到時一定上唔倒南行火車?剩係你覺得一定上唔倒之嘛
又富蝶太和線係咪剩係南行客先準坐?北 ...

我已經多次重申我係講東鐵減卡過海後
但你到而家仲拎緊而家上到車喺到打稻草人

太和將來上唔上到火車,北區版友都分享咗
證明唔係得我一個咁睇
不過你一邊唔信官方話 307 下繁載客率 55%
另一邊黨鐵聲稱火車過海減卡後唔會爆穫你就信到十足十
又真係幾搞笑

成件事由始至終係富亨相關人士將大埔墟(南運路)講到洪水猛獸,而太和又好美好
既然係咁,點解富亨相關人士唔而家叫 71A 即刻改去太和?
如果 71A 即刻改去太和,富亨居民就唔使再受大埔墟(南運路)氣,可以日日喺美好嘅太和轉車
但結果係叫人哋條線去太和,自己條線就繼續去大埔墟
富蝶線去太和,即係話富亨居民要同人共享線先去到美好嘅太和轉車
然後自己獨霸嘅線就要去一個咁差嘅火車站
如果富亨真係覺得大埔墟咁差太咁好
成件事一係就係富亨議員出賣居民
一係就係富亨居民用行動投票(大埔墟好過太和)
簽名被屏蔽
kmb71k 發表於 2021-5-13 22:20 | 顯示全部樓層

無人話太和好美好
只不過南運路一堆燈陣兼慢車流
嚇怕咗堆火車站客
與其南運路和你塞
倒不如分流過去太和
就係咁簡單

評分

參與人數 2aPower +1 HugeC +6 收起 理由
Oliver_ME16 + 1 + 1 佢唔止鐘意塞車,仲有D精神分裂.
teddybus + 5 人地鐘意塞車,你做乜阻止人?.

查看全部評分

以上回應,是否可行?是否合適?
YY487 發表於 2021-5-13 22:27 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-5-13 22:20
無人話太和好美好
只不過南運路一堆燈陣兼慢車流
嚇怕咗堆火車站客

富亨居民覺得南運路有問題,咁點解唔係富亨 71A 改去太和?
可能富蝶居民唔覺得南運路有問題
點解唔等埋富蝶有居民同居民代表嘅時候先決定富蝶條線去邊?

如果富亨民意係支持自己條 71A 去太和嘅,我都會全力支持
簽名被屏蔽
SaintAngolmois 發表於 2021-5-13 22:46 | 顯示全部樓層
話説南運路車流同係大埔墟站上落嘅穿巴有無關係

周邊低密度私人屋苑起完一度又一度
穿巴數量又越來越多
請給我一個良好討論環境
Oliver_ME16 發表於 2021-5-13 23:42 | 顯示全部樓層

YY487 發表於 2021-5-13 21:30
減卡後更密就一定嘅,抽車短咗入站都快啲
個問題係載客量升唔升到

當你連有晒相307下繁要企都唔信係事實既時候,
點解我又要信太和一定上唔倒火車?
我以我現時自己去火車站睇既野黎做推論都唔得?你不如影返兩張太和現時情況黎塞住我把口好唔好?

仲有喎,新線可以做倒北行客開新客源呢點你仲未駁倒我喎
點解307同907C可以一東一西分流,但唔可以71A拉埋新線做1北1南?
點解一定要落晒去大埔墟火車站攬炒?

我...