hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【好過乜都唔做】建議改善35X及234P服務
開啟左側

【好過乜都唔做】建議改善35X及234P服務

Ricky403 發表於 2021-5-10 23:52 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前言

將長程荃葵青九龍西線分拆出深水埗同油尖旺分開兩區做,一直係唔少站友所想。
但目前除35A同42A較多車之外,其他路線都得十零部,難以妥善處理。
眾多路線當中又以35A同234X能夠深入尖沙咀核心地段,比較有需要亦有本錢分拆。

但兩線目前環境比較難全面分拆,因為:
  • 35A分拆後,深水埗區部分同其他路線有唔少重疊,但因安蔭獨市又無可能成區飛起
  • 234X車輛不足,由於荃灣市尚有30X局部分流,麗城40、934亦要車,暫未見加車可能
  • 35A、234X由深水埗區來往尖沙咀,比紅隧線或深水埗區自家2號6號都好太多
    雖然一車客佔比唔多,但係九巴顯然唔會放過用$8.2/9.4執$4.9/5.1或對家$6.6/11.3客嘅機會

所以,呢個建議會提出局部分拆,順手改善35X往尖沙咀走線。

大綱
35X: 尖沙咀東方向改經蝴蝶谷道及西九龍走廊,不經呈祥道及大埔道,延長服務時間;並增設假日雙向服務。
234P: 延長一站至尖沙咀東(麼地道),方便車務運作,加班及延長服務時間;並增設平日回程及假日雙向服務。
35A、234X: 調整班次

詳細資料
35X
行車路線:
往尖沙咀東:途經安足街、(⋯⋯)、青山公路-葵涌段、蝴蝶谷道、荔枝角道、西九龍走廊、太子道西、荔枝角道、彌敦道、梳士巴利道及康達徑
往安蔭:(不變)
停站:
往尖沙咀東:
  • 安蔭巴士總站
  • (⋯⋯)
  • 華員邨
  • 甘泉街
  • 旺角鴉蘭街
  • 旺角站
  • (⋯⋯)
  • 尖沙咀東總站
往安蔭:
(不變)
收費:全程$9.3
荔枝角道往尖沙咀東$5.4
梨木道往安蔭$4.3
北葵涌街市往安蔭$3.5
時間表:
安蔭開
間隔 (分鐘)
尖沙咀東開
間隔 (分鐘)
星期一至五
0735-0755
1800-1900
0755-1025
1900-2230
星期六
0735-0755
1530-1800
0755-1455
1800-1900
1900-2230
星期日及假期
0955-1755
1225-1855

234P
行車路線:
往尖沙咀東(麼地道):途經青山公路-荃灣段、(⋯⋯)、梳士巴利道(西行)、尖沙咀碼頭巴士總站、梳士巴利道(東行)
往灣景花園:途經梳士巴利道(西行)、尖沙咀碼頭巴士總站、梳士巴利道(東行)、彌敦道、亞皆老街、櫻桃街、西九龍走廊西、西九龍走廊、荔枝角道、葵涌道、荃灣路、大涌道、沙咀道、大河道、青山公路-荃灣段、海興路、海安路、麗志路、青山公路-荃灣段
停站:
往尖沙咀東(麼地道):
  • 灣景花園總站
  • (⋯⋯)
  • 尖沙咀碼頭
  • 尖沙咀東(麼地道)
往灣景花園:
  • 尖沙咀東(麼地道)
  • 尖沙咀碼頭
  • 尖沙咀中間道
  • 金巴利道
  • 油麻地寶靈街
  • 九龍中央郵政局
  • 油麻地碧街
  • 旺角山東街
  • 祈德尊新邨
  • 滿樂大廈
  • 荃灣建明街
  • 福來邨永康樓
  • 荃景圍天橋
  • 荃灣柴灣角街
  • 麗城花園第三期
  • 灣景花園總站
收費:全程$9.9
荔枝角道往尖沙咀東(麼地道)$5.4
祈德尊新邨往灣景花園$5.6
時間表:
灣景花園開
間隔 (分鐘)
尖沙咀東(麼地道)開
間隔 (分鐘)
星期一至五
0740-0810
1415-0015
0810-1810
星期六
0810-1810
1415-0015
星期日及假期
1010-1810
1415-0015

35A
時間表:
安蔭開
間隔 (分鐘)
尖沙咀東開
間隔 (分鐘)
星期一至五
0530-0700
0630-1400
0700-0820
1400-1500
0820-0900
1500-1610
0900-1100
1610-1650
1100-1400
1650-1742
7/8
1400-1930
1742-1906
1930-2330
1906-2351
2351-0030
星期六
0530-0730
0630-0730
0730-0819
0730-0830
0819-0849
0830-1518
0849-0900
1518-1752
0900-0930
1752-2237
0930-1700
2237-0015
1700-1830
0015-0030
1830-2030
2030-2330
星期日及假期
0530-0800
0630-0730
0800-1000
0730-1945
1000-1930
1945-2345
1930-2330
2345-0030

234X
時間表:
灣景花園開
間隔 (分鐘)
尖沙咀東(麼地道)開
間隔 (分鐘)
星期一至五
0615-0845
0730-0945
0845-1015
0945-2345
1015-1815
2345-0000
1815-1909
1909-2000
2000-2300
星期六、日及假期
0615-1315
0730-0745
1315-1400
0745-2345
1400-2300
2345-0000
.
neoplan720p 發表於 2021-5-12 22:47 | 顯示全部樓層
35X假日尖東開出班次,點解會收得咁早既?
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
 樓主| Ricky403 發表於 2021-5-13 13:03 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2021-5-12 22:47
35X假日尖東開出班次,點解會收得咁早既?

35A假日夜晚尖東開得12分班,抽做30分班35X,35A就得番20分班
雖然太子同長沙灣道夜晚客唔多,但由12變20差距太大

至於35X要唔要為更長服務時間而整一個鐘一班時段,向35A 12分時段都落手,就另話
.
天空之神 發表於 2021-5-13 19:56 | 顯示全部樓層

60 分鐘一班234p
比紅小搶哂啦班客
.
384047x 發表於 2021-5-14 02:15 來自手機 | 顯示全部樓層
九巴仲以為234x獨市位,坐幾耐都係坐番234x,但又冇諗過荃市客倒走好多,況且234p掠水
我覺得九巴做法應該係減30x班成全234p全日,234x好似樓主咁cut非繁
 樓主| Ricky403 發表於 2021-5-14 12:28 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-5-13 19:56
60 分鐘一班234p
比紅小搶哂啦班客

紅小收緊$13,點搶,除非佢減價姐
況且而家荃旺特快紅小獨市,佢應該驚被人分客多啲喎
 樓主| Ricky403 發表於 2021-5-14 12:43 來自手機 | 顯示全部樓層

384047x 發表於 2021-5-14 02:15
九巴仲以為234x獨市位,坐幾耐都係坐番234x,但又冇諗過荃市客倒走好多,況且234p掠水
我覺得九巴做法應該 ...

AN紅小開埋之後,234X都無乜位係獨市嘅
同時長沙灣道非繁唔需要班班都入去塞燈
不過因為黨鐵姓黨,荃灣市多咗客回流,睇ETA等30X/234X,以前行先都係落20-30個,而家通常有40-50個

之前有日喺尖沙咀返歸嗰陣天色忽然轉差,好似仲係紅日黎
結果成班荃灣人唔揀西鐵地鐵,走咗去天星上234X,夾埋有成40個
停山東街之後即走,拉番當中10-20個番黎,都幫補唔少
AVD1 發表於 2021-5-14 23:42 | 顯示全部樓層
384047x 發表於 2021-5-14 02:15
我覺得九巴做法應該 ...

你與其走去 cut 30X 班去做大西約,
咁不如乾趣拎返 30X+234X 兩條線出黎玩長短分拆,又即係返轉頭搞咩 30X/234X 重組。
不過呢兩條線真係死症,冇得搞。

樓主而家咁樣建議真係叫做住先或者叫好過冇,呢個我都係同意,
好過咁多年都係原地踏步。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| Ricky403 發表於 2021-5-22 22:33 來自手機 | 顯示全部樓層
AVD1 發表於 2021-5-14 23:42
咁不如乾趣拎返 30X+234X 兩條線出黎玩長短分拆,又即係返轉頭搞咩 3 ...

假如九巴走去玩趁火打劫,併咗238M+238X去做荃灣市中心
咁30X順便改經麗城,就即刻可以同234X重組
不過荃威唔會有太多得益,可能只係30X繁時會密少少,但234X上西廊後逆向都減突
384047x 發表於 2021-5-23 03:57 來自手機 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2021-5-14 23:42
咁不如乾趣拎返 30X+234X 兩條線出黎玩長短分拆,又即係返轉頭搞咩 3 ...

死症,然後cut班無限論迴,結果大家都輸
不過講,60分鐘先有既234p同冇分別不大,分分鐘仲要蝕錢,好過冇但九巴蝕得仲多,可行性偏低

搞咁多,學o生話,jill bill la