hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 南區區議員建議五處地方列為時速30公里限制區 ...
開啟左側

[其他] 南區區議員建議五處地方列為時速30公里限制區

Citcalag 發表於 2021-5-12 18:08 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2021-5-12 06:54
又係唔睇文
30公里限速區唔係剩係擺塊牌咁簡單,
仲要响有關路段建減速設施,就算前面無車想揸快D都唔 ...

關睇唔睇文咩事

前面無車開快d,法定車速50公里內有乜問題?

你提到睇文,就逐句攞出來分析:
在上述繁忙地區實施限速計劃對交通的影響 甚微,因為多數時間
這些地方的平均車速都 處 於低 水 平。

既然本來車速都唔高,咁即係呢個建議無需要啦。

車 速限 制 可以 解決某些罔顧行人
安全的 超速 駕 駛司 機所 造 成的 問 題

偷換概念。超速原本係指超過50公里/小時。而家被強行定義為超過30公里/小時。原本行30-50公里/小時既車根本無超速,但新建議下就會變左罔顧行人安全既超速司機。
我同意有司機態度唔好,但建議既內容嚴重偏頗,只提及司機點點點,咁行人呢?以上好多地方車路狹窄無行人路,或者例如鬧市地方等多人亂過馬路,反過來因為有人亂攝而要降低法定車速?咁唔係本末倒置咩?亂過馬路,路口突然衝出來呢d case抵死啦。有人突然望都唔望就衝出馬路,司機dup唔切,司機有乜道德問題呢 (當然法律上可以爭拗)?我只係覺得呢個建議既價值觀好有問題,過份側重行人,行人喺香港法律已經好受到保障,我覺得成件事道理上講唔通

反而如果改善路況,例如增加倒後鏡,擴闊車路行人路,加欄杆等等我就支持啦,有人要亂過馬路就算降速到30都可能阻止唔到意外發生架喎,0速就最安全啦。反而應該加欄杆避免有人喺路中間攝出來喎

31061689 發表於 2021-5-13 00:18 | 顯示全部樓層
真是兼香港仔唔夠塞咩?仲玩行30????
ky927 發表於 2021-5-13 00:23 | 顯示全部樓層
香港仔市中心同海灘道大鑊啲......鴨脷洲大街乜宜家有機會可以行高過30咩? XDD
jpoon 發表於 2021-5-13 14:26 | 顯示全部樓層

突然諗起淺水灣周不時見超級跑車行,整路拱啲超級跑車咪會刮底?
http://jpoon9394.blogspot.com/
s3n370 發表於 2021-5-13 21:11 來自手機 | 顯示全部樓層

Blank, sorry
s3n370 發表於 2021-5-13 21:11 來自手機 | 顯示全部樓層

Blank, Sorry
s3n370 發表於 2021-5-13 21:12 來自手機 | 顯示全部樓層

網絡問題導致一文多貼,抱歉
s3n370 發表於 2021-5-13 21:12 來自手機 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2021-5-13 21:14 來自手機 | 顯示全部樓層

s3n370 發表於 2021-5-13 21:15 來自手機 | 顯示全部樓層