hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴41M減班
開啟左側

[服務調整] 九巴41M減班

kei_hk 發表於 2021-5-17 10:22 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-5-16 21:54
我地鐵後通車先住青衣,唔清楚當年情況

反過來說,短途幾個站我搭地鐵企一陣可接受,但長途跨區線就舒服 ...

那些年﹐青衣除了最最最基本的生活供應外﹐想銷費就真係要去區外。

新都會廣場仲係爛地一塊﹐青衣人想近近地消費/行商場﹐就只有荃灣這個選擇﹐所以去荃灣的需求係特別高。

仲有﹐荃灣買唔少類別的生活用品(唔計超市)﹐特別係買街市野﹐係平過青衣的。

去到有地鐵的年代﹐政府都想cut/減少去荃灣的巴士服務。
結果係唔夠區議會講﹐最終係無cut過線(以我記憶)。
試問﹐有邊個想先去荔景再折返荃灣?

如果青衣<>荃灣坐MTR係吸引﹐MTR就唔會有奇怪的票價出現。
青衣 <> 葵芳 比荃灣短﹐但係收費係貴過去較遠的荃灣﹐自通車到現在都係無變過。

再講﹐山上區要坐程巴士做接駁﹐點解唔一程巴士出荃灣?
不論總車費﹐還是車程時間﹐都係輸給巴士。

結果﹐荃灣巴士一直存在﹐乘客量亦無因MTR 開通而大量流失。

不過又有一個事實﹐就係需求(客量)係比以前少左﹐這又同社區發展及交通網改善有關。
正如上面有人講﹐以前想過海得2個方法﹐一係青衣碼頭轉船﹐一係荃灣/葵芳葵興/美孚轉MTR。
想去新界區(包括沙田/大埔/屯門/元朗)﹐未有49X之前﹐一律要去荃灣。
今天已經可以在青衣區內有車前住這些地方﹐又令到荃灣的需求減少了。

城市發展﹐工廠減少﹐荃灣的就業機會亦少左﹐亦交通需求都少了。

今天﹐即使少左一批人前往荃灣﹐但乘客需求亦唔係細﹐想cut線可以講係無可能。
乜都唔處理﹐又唔可以講有問題。
但有少少野可以優化一下﹐正如我上面提及 43B/243M 的優化﹐41M延長去碼頭(即41P全日化)。

kingprowm 發表於 2021-5-17 10:24 來自手機 | 顯示全部樓層
kokchun 發表於 2021-5-17 10:11
長發同青衣城幾時會爭取獨立 ?

青衣係香港一部份,香港係中國不可分割的部份,你咁講野小心犯港區國安法呀
kei_hk 發表於 2021-5-17 10:47 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-5-17 10:02
長途線可利用雙向分段處理短途客,根本唔成問題

所以資源分配上,理應優先搞好長途跨區線
長途線可利用雙向分段處理短途客,根本唔成問題

所以資源分配上,理應優先搞好長途跨區線

所以我才有新概念,如果搞青葵埔線,要搵車做既話,將成條 44M 取消都得,青葵之間用雙向分段處理就得,唯一只係葵涌邨有影響,只要設 43 轉乘解決就毫無破綻

好似大西北咁,集中火力搞好長途線,唔駛理旺丁不旺財,行車時間又長既短途線,搞得有聲有色

好似荔廠九廠,揸住一手短途流水線,收費低行車時間長,冇肉食,有鬼用咩

你想取消44M﹐成個山下區域的人真係多X謝你。

坐巴士快過你坐MTR去荔景再折返葵芳葵興。

如果巴士公司淨係做長途線﹐唔需要做短途線﹐你估真係乘客有利嗎?
區內流水乘客估用晒巴士空間﹐真正跨區長途客就上唔到車﹐結果巴士公司要派更多車去服務。
結果一過晒區內流水區域後﹐巴士就會有唔少座位﹐浪費了加派巴士的成本。
長途線回車慢﹐比起做短途線用更多車﹐成本上漲﹐最終都係乘客食番。

kingprowm 發表於 2021-5-17 10:47 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2021-5-17 10:22
那些年﹐青衣除了最最最基本的生活供應外﹐想銷費就真係要去區外。

新都會廣場仲係爛地一塊﹐青衣人想近 ...

當然青衣有巴士去荃灣係理所當然要有,但路線真係過多,除了42M 43B 243M 外,其他都客量麻麻,南橋所見,經常見到 43 43A 運凳出葵芳

所以我一直認為應加強區外線服務

現在所見 41A 和 948 的客量都越來越理想

948 假日中午山下比較近地鐵站範圍的上車客唔差得過山上冇地鐵果幾個站

長安上車就算遊花園,都上到十幾個,唔可以話好好,但已經唔算差,好多人識計準時間,開車前十分鐘內去排隊等車

仲有,249X 客量也十分理想,全滿晒一部 12.8 米巴士出青衣啦

所以從新整合青衣巴士服務,減少荃葵線短途,把資源用作增強跨區長途線,係合理方針,貼地現實
kei_hk 發表於 2021-5-17 10:54 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-5-17 10:47
當然青衣有巴士去荃灣係理所當然要有,但路線真係過多,除了42M 43B 243M 外,其他都客量麻麻

所以我一 ...

有幾多條巴士線去荃灣﹐比你數剩咪就係得番 41M & 43。

43 唔係只做荃灣﹐41M 就真係要靠方法提升番客量。

無左41M又唔夠應付乘客需求﹐但係有佢存在又唔多夠客。
拉長去碼頭﹐一定有幫助﹐亦可分流43B/243M的乘客。

唔好睇到荃灣這個需求細﹐可以cut路線。
你話成個青衣有大執方案﹐又可以滿足到所有人的需求才好講。

AlphaNonsense 發表於 2021-5-17 16:21 來自手機 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-5-17 10:47
當然青衣有巴士去荃灣係理所當然要有,但路線真係過多,除了42M 43B 243M 外,其他都客量麻麻,南橋所見, ...

43A都運櫈
師兄真係住青衣?
kingprowm 發表於 2021-5-17 16:31 | 顯示全部樓層

AlphaNonsense 發表於 2021-5-17 16:21
43A都運櫈
師兄真係住青衣?

平日其他時間唔知,但放工時間搭車經南橋入青衣,見親 43A 都係運凳,除 43M 外,條條線客量都好過佢

41A 42A 249X 坐滿甚至頂閘出青衣,43 44M 都唔好得幾多

所以好明顯,青衣需要改善既係對外長途線服務,荃葵短途線就算把啦,唔應該浪費太多資源,人少,車費收入又少,有乜好做

仲有一個問題,青衣去荃葵線有小巴競爭,我有時都會搭小巴算數,又快又唔駛點等,呢個情況巴士有乜好做

所以見到你地鍾意盲保短途線,盲反開辦長途線,真係唔明乜嘢心態,荃葵又唔係有金執
GD1570 發表於 2021-5-17 16:43 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-5-17 16:31
平日其他時間唔知,但放工時間搭車經南橋入青衣,見親 43A 都係運凳,除 43M 外,條條線客量都好過佢

41 ...

不如你試吓取消成組88、407同409系,睇吓荃葵線又會唔會頂閘....

你有你可愛,我有我好笑。
kei_hk 發表於 2021-5-17 17:04 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-5-17 16:31

41A ...

你估條條路線都做到繁忙時間﹐同一時段雙向都有高需求咩。
有幾多條42C/38 這一類雙向都有高需求的巴士線。

黃昏繁忙時間離開青衣﹐載唔滿係正常的﹐始終青衣係住宅為主﹐工商較少。
令到繁忙時間的人流﹐就會係早上離開青衣(住宅區 > 工商區)﹐黃昏係返回青衣(工商區 > 住宅區)。
這個人流方向﹐在其他住宅為主的區域﹐都係會出現的。

你係要這樣講﹐我都可以講早上見唔少 41A/42A 好少客返青衣﹐係唔係可以減少用車資源?

一條路線﹐要雙向同時出車的﹐甚少係單向班次特別密的。
否則﹐其中一邊就要不停踢車去另一邊開車。
雖然現實係會踢車出去載客﹐加密需求較高的方法的班次﹐但唔會踢太多吉車出去的﹐所以點都會有一些班次載客量較少的。

ATENU364TC196 發表於 2021-5-17 18:14 | 顯示全部樓層

leo_ku 發表於 2021-5-16 13:23
青敬路真係零作用, 有車海409系小巴搶客.

碼頭去青衣站邊有409⋯⋯

再講其實青敬路去楊屋道坐409K 都唔係方便⋯⋯