hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴41M減班
開啟左側

[服務調整] 九巴41M減班

kei_hk 發表於 2021-5-15 10:25 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2021-5-15 10:07
貴,但密車,貴兩蚊,一定有人肯上的。
因為真係密好多囉⋯⋯

如果你講出荃灣﹐根本就係 41M/42M/43B/243M 四條線睇下邊條有車到﹐邊部車有位坐﹐再決定坐乜車。

正常人唔會選49X﹐因為完全唔同站位﹐你唔會走得切去上車。
上E31 都好過坐49X。

自問我自己就唔會在荃灣坐 49X 返青衣﹐除非明顯另外2條線都係極耐無車﹐人龍超長啦。
個人留意﹐上得49X 一係兩蚊客﹐一係青衣村打後/碼頭落車。
前者﹐佢地支出係一樣﹐後者就係上車位置的唯一選擇。

樂仔〞 發表於 2021-5-15 10:39 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2021-5-15 10:05
所以我依家都喺愉城嗰邊都有時寧頭較啱時間行去南豐搭41M,又或者唔熱天時行去搭409S,
都唔想搭243M,因 ...

沙咀道咁鬼塞
仲叫人搭 43B 243M 去沙咀道行返去楊屋道嗰 D 人簡直係靠害
shakugan2005 發表於 2021-5-15 11:05 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-5-15 10:25
如果你講出荃灣﹐根本就係 41M/42M/43B/243M 四條線睇下邊條有車到﹐邊部車有位坐﹐再決定坐乜車。

正常 ...

咁41M/41P合併唔洗死等49X唔係仲好咩? 做咩合併唔成要41M減班? 另外E31/E32一樣有非兩蚊客搭; 真係想問下規劃班人點解既然有咁多重疊既巴士路線都仲可以開條小巴線出黎?
kei_hk 發表於 2021-5-15 11:40 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2021-5-15 11:05
咁41M/41P合併唔洗死等49X唔係仲好咩? 做咩合併唔成要41M減班? 另外E31/E32一樣有非兩蚊客搭; 真係想問下 ...

今時今日﹐41M 及 41P 合併根本係一個好選擇。
至於點解多年來都無做﹐我都唔評論了。

小巴線問題﹐我估當時無想過條線係出荃灣﹐怕只做青衣一段唔夠客﹐所以批埋佢出荃灣。
點知﹐小巴密密有車﹐再加埋新增楊屋道走線﹐足以擊敗巴士服務。

GD1570 發表於 2021-5-15 11:54 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2021-5-15 10:39
沙咀道咁鬼塞
仲叫人搭 43B 243M 去沙咀道行返去楊屋道嗰 D 人簡直係靠害

你就話靠害,
但正正就日日都有人(為數不少)咁樣行。

唔通你叫美景長青嗰班日日搭的士去楊屋道咩

你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2021-5-15 11:59 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2021-5-15 11:05
咁41M/41P合併唔洗死等49X唔係仲好咩? 做咩合併唔成要41M減班? 另外E31/E32一樣有非兩蚊客搭; 真係想問下 ...

咁講啦⋯⋯
本身長亨邨就已經有條42M,不過就行楊屋道出荃灣站/愉景新城。
如果長亨/長宏客要去千色店,一係就楊屋道行過去,一係就富草街行過去,
其實都真係有啲遠(尤其是前者)。

咁409應該就係補依個位嘅⋯⋯
但齋做長宏/長亨來往千色店,又好似同九巴打正對台+唔知夠唔夠客,
所以就畀喺青衣兜吓圈先,做多幾個範圍(青衣區內+青怡/青衣邨/長安《》荃灣)。

咁小巴快就唔駛講,就算到依家,一樣都有唔少嘅人喺長亨上409直出千色店。

shakugan2005 發表於 2021-5-15 12:17 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2021-5-15 11:59
咁講啦⋯⋯
本身長亨邨就已經有條42M,不過就行楊屋道出荃灣站/愉景新城。
如果長亨/長宏客要去千色店, ...

千色店個位連59M/60M/66M/68M都係要行過去或轉車, 最多未42M補轉乘優惠, 真係咁多客就應該68A係青衣拉遠D做埋去咁就有68A/E31/E32分段, 依家係無神神開條小巴線出黎打低返41M/43B等線

GD1570 發表於 2021-5-15 15:52 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2021-5-15 12:17
千色店個位連59M/60M/66M/68M都係要行過去或轉車, 最多未42M補轉乘優惠, 真係咁多客就應該68A係青衣拉遠D ...

條小巴線又唔係今時今日先開,有咩問題?
小巴線開嗰陣,屯轉都未有,68A都仲係去葵興咋...
而且小巴線又唔係預你轉屯門車...唔駛即刻拉埋巴士線出嚟話轉唔到嘅....

ATENU364TC196 發表於 2021-5-15 18:28 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2021-5-14 22:09
唔反對喺泳池設站,但會同宏福個站好近囉...

反正小九汽一向放棄青衣城班客,咪由佢直飛宏福算囉...

泳池對出/聖保祿對面唔加站就等於做唔到青衣城返碼頭/青衣邨客,但其實呢批客為數都唔少,唔係放工時間都唔會咁多人等409⋯⋯

題外話,其實青衣城都幾多行街/住客,一直唔明點解厹採取放棄態度送晒啲客去地鐵,at least 青衣站去東九市場係有得做,有得同鐵路打
樂仔〞 發表於 2021-5-16 01:12 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2021-5-15 11:54
你就話靠害,
但正正就日日都有人(為數不少)咁樣行。

如果目的地係街市而唔係單純係楊屋道兩邊(即係荃新天地s + 楊屋道街市),43B 243M 當然係第二選擇
但如果本意係去路德圍同荃灣站,強制青衣邨班人搭 43B 243M 咪即係拖慢哂佢地行程
講到美景班人日日都咁搭,乜佢地有其他選擇咩?邊有得咁比架