hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴41M減班
開啟左側

[服務調整] 九巴41M減班

ATENU364TC196 發表於 2021-5-16 11:47 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-5-16 10:51
青衣去荃灣巴士線過份地多,而出外區既線就嚴重不足

我諗唔明點解要有 41M 42M  43 43B 243M 咁多條荃灣巴 ...

出奇嘅係青衣去荃灣嘅巴士線個需求相比去外區又真係好大,架架車入到長安都可以上廿幾三十人,仲要係不分時段都咁多人,估計都係同居民嘅消遣習慣有關,成組巴士線的而且確係需要整合,但難度亦都好高,始終仲要處理埋島內嘅交通需要,真係要好好諗吓點樣重組先顧及到唔同乘客群嘅需要

而近年青衣去外區嘅巴士服務其實都已經好咗好多,已經接近滿足到居民嘅需要

遲啲仲有將軍澳招標線,牽連範圍甚廣(包括佐敦,東九龍),話唔定又會有一場腥風血雨,最後令到部份現有路線嘅服務水平在競爭下得以進一步提升
0q9w8e 發表於 2021-5-16 11:54 來自手機 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2021-5-16 11:38
249M 有需要嘅話上山加多個站都唔係唔好嘅,起碼唔使下下都行返去總站上車

泳池/聖保祿加站暫時咪淨係俾 ...

有招標線前景更唔樂觀。。
ATENU364TC196 發表於 2021-5-16 12:05 | 顯示全部樓層
GD1570 發表於 2021-5-16 11:21
所以我成日都咁講:

41M以小九汽咁改,43B不變,

贊成,以青衣區內流水角度去睇

成組線一齊改嘅話,41M 以厹RPP咁改,243M 可以踢出去青敬路嘅話就冇乜問題

但獨立一條41M 要改嘅話,41M 就絕對唔應該跟厹RPP咁改,應該要踢出青敬路

kei_hk 發表於 2021-5-16 12:08 | 顯示全部樓層

AlphaNonsense 發表於 2021-5-16 11:10
與其話太多線,不如話分工好差,43B/243M應該要拆一條青康路特快,然後41M山下要同243M/43B拆開一條楓樹 ...

當年青衣人口分散無而家咁散﹐未有長亨長宏﹐未有青敬路﹐碼頭一帶只有翠怡。

巴士路線只有 行南橋的43﹐北橋的43B及41M﹐其後再加243M﹐分工上完全無問題。

之後﹐長亨開始入伙﹐新增42M﹐完全正常合理。

青敬路及碼頭一帶的發展完成﹐又做成人口分佈的散﹐路線又無改動﹐做到今天的情況。
不同路線分工得差﹐但係又應付到需求(或是講係焗住用)。

想當年﹐未有轉乘方案﹐真係無得講。
但係有了八達通轉乘方案﹐其實好多野可以做的。

不過﹐而家想做到完美﹐受地理及道路網絡所限﹐亦唔係一件容易事。
但係少少改動﹐都可以為唔少青衣人帶來好處。

43 雖然去荃灣﹐但另一重要角色就係做埋葵芳葵興一帶﹐可改的空間不大。

42M 可以講係長宏一帶出荃灣最直接﹐唯一的巴士線﹐同樣地改動空間真係無。

43B/243M 真係講到口都臭埋﹐青衣路段﹐除左入唔入碼頭及長青至美景之外﹐2條線真係完全一樣。
好心就其中一條線改行青衣西路﹐慳時間慳車﹐車就撥去另一條線加密班次﹐資源相同乘客可慳時間。
** 受影響乘客可以在長安做轉乘﹐同一時間將243M 收費與43B 睇齊就最好。

41M 這條線真係比小巴打到殘晒﹐開線當年碼頭一帶亦未發展成熟。
現時就係大改的機遇﹐但係點改就係難處﹐好難有完美方案。

你話41M 唔入長安這個客倉﹐基本上係無可能。
但係行青敬路定係楓樹窩路﹐真係一個兩難之處﹐點都得失一邊乘客。

九巴將41P全日化(荃灣方向跟41M走線)﹐其實唔係無道理。
事關真係青敬路已經有小巴﹐伸隻腳入去客源唔多﹐仲攪埋楓樹窩有乘客。
倒不如只係吸納埋碼頭區域的乘客好過﹐某程度上仲可以吸納到工廠區去荃灣的客﹐九巴來講可以更著數。

另一個方案就係跟44的走線方法﹐不過青衣村就成為大輸家﹐因為總站太兜路了﹐行去分站上車仲著數。

其他區內改動﹐249M又係一個重要話題。
點可以縮減車程?
政府建議會開新路線﹐接駁青衣站及美景對出的新屋村。
機遇就在此處﹐唔知到時係九巴做新線﹐定係比其他對手搶到新線了。

我會建議﹐新線由長青開出﹐去新屋村﹐經南橋迴旋處﹐青衣警署跟現時249M路線去青衣站。

kingprowm 發表於 2021-5-16 13:14 | 顯示全部樓層
ATENU364TC196 發表於 2021-5-16 11:38
249M 有需要嘅話上山加多個站都唔係唔好嘅,起碼唔使下下都行返去總站上車

泳池/聖保祿加站暫時咪淨係俾 ...

有埋雙向分段後,我絕對認真認為 249M 可以取消,由 243M 提供雙向分段取代,咁 249M 既車隊用來加強 948 服務,或開辦新路線新服務

唔好再浪費過多資源落荃葵線

之前提及青葵埔線,我甚至覺得成條 44M 取消,青衣葵芳之間用呢條線做雙向分段就得,對大部分人影響不大
leo_ku 發表於 2021-5-16 13:22 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-5-16 13:23 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-5-16 13:33 | 顯示全部樓層
leo_ku 發表於 2021-5-16 13:22
249M 你頂到閘又點啫?位位四個幾, 跨區線位位十幾蚊, 比你係九巴都唔投放咁多資源落249M啦.

...

好多人盲反青衣開辦更多跨區長途線,盲撐 249M 和其他低收入短途線
GD1570 發表於 2021-5-16 14:24 | 顯示全部樓層
kingprowm 發表於 2021-5-16 11:24
41M 43B 應該可以取消(243M 可完全取代兩線功能),換取 43X 73X 290 加車延長去青衣
荃灣西站做總站既路 ...

41M同43B取消而唔加車畀243M你覺得講得通嗎?

同埋243M兩邊總站都唔多夠位擺車,可以加到幾多架車呢?

要41M同43B完全取消,你發吓夢好喇...

你有你可愛,我有我好笑。
GD1570 發表於 2021-5-16 14:26 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-5-16 13:33
好多人盲反青衣開辦更多跨區長途線,盲撐 249M 和其他低收入短途線

咁249M又真係可以頂到閘啵....

同埋249M嘅作用係接駁青衣站,你唔係諗住一條88A+88E可以搞得掂嘛..
243M就算改行青敬路,都唔會上青衣站平台啦...
唔好同我講409,我想問青衣邨同青怡花園一帶唔搭409去青衣站仲有乜嘢選擇?
搭限時限刻嘅41P、44M同948E嗎?
青怡都仲話可以行去青衣街市搭249M囉..

你講到要盲反,你又何嘗不是呢...
青衣人多去荃灣定多去將軍澳/大埔呢?
自己諗吧..

你有你可愛,我有我好笑。