hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議分拆新巴2號線
開啟左側

建議分拆新巴2號線

qunow 發表於 2021-5-15 20:17 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

- 2號線雙向在筲箕灣站後,不經筲箕灣道、鰂魚涌,經東區走廊直達北角
- 開辦路線2B,從嘉亨灣出發沿愛秩序灣行駛至鰂魚涌後,沿82X路線返回愛秩序灣及總站,從而取代2號此路段的服務,並節省用車
- 2號線西行在停經百德新街後,改為使用巴士專線切線至外告士打道,並停經舊灣仔警署、分域街車站,繼而繼續前往金鐘,從而加快行車速度並節省資源
- 2號線東行在停經大會堂站後,改為停經政府總部、演藝學院、入境事務大樓,從而加快行車速度並節省資源
- 在作出上述改動後,由於路線2號會提供愛秩序灣特快往返北角服務,並為北角、砲台山一帶提供特快前往告士打道服務,建議增加車費至與8X相同水平
andy1010 發表於 2021-5-16 07:56 來自手機 | 顯示全部樓層
架2改到咁快 仲邊有人上722
 樓主| qunow 發表於 2021-5-16 11:46 來自手機 | 顯示全部樓層
andy1010 發表於 2021-5-16 07:56
架2改到咁快 仲邊有人上722

改路之後722嘅站同2號冇重疊,而且咪話特快加價
2076 發表於 2021-5-16 14:12 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2021-5-16 11:46
改路之後722嘅站同2號冇重疊,而且咪話特快加價

正解。我自己都係覺得2號除了拖慢/減班降低吸引力之外,倒不如直接飛走鰂魚涌,強迫班客用722,2號中上環同灣仔路段又冇咁多掣肘,同18/18P重組更容易。更甚者,2號本身仲可以借行一小段東廊加價去$6.0,提速後的2號又可以比720縮去筲總,再慳多少少車。另外2號仲可以行循環,東廊直落愛秩序灣,停完嘉亨灣就喺鯉景灣上返東廊,又慳到行車時間。

至於2B,我個人認為冇乜必要開,尤其東行有77/99/608停鯉景灣。當然,要開的話,用筲總做總站會順路少少,經愛秩序灣、嘉亨灣,然後經鰂魚涌,上返東廊,直接鯉景灣落番橋。30分鐘一班用1部車應該搞得掂。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| qunow 發表於 2021-5-16 16:22 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-5-16 14:12
正解。我自己都係覺得2號除了拖慢/減班降低吸引力之外,倒不如直接飛走鰂魚涌,強迫班客用722,2號中上環 ...

鯉景灣、愛秩序灣有77/99/608但係東旭苑唔近,而且西行要班客俾8蚊又唔係快線區內都冇理由支持

鰂魚涌用東行唔用西行係因為:
回程客可以等埋其他流水線
鰂魚涌西行上橋轉東行要兜北角晒時間晒資源

至於用鯉景灣唔用筲箕灣總站開,係因為東旭苑嗰段想跟返其他同路路線嘅方向,方便出筲箕灣嘅乘客改搭其他路線
2076 發表於 2021-5-16 19:48 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2021-5-16 16:22
鯉景灣、愛秩序灣有77/99/608但係東旭苑唔近,而且西行要班客俾8蚊又唔係快線區內都冇理由支持

鰂魚涌用 ...

608有冇可能考慮擺返去嘉亨灣? 去嘉亨灣方向就唔駛入鯉景灣,加快筲箕灣車程。

至於西行,其實2號西行唔提速就可以。如果設2號做循環線,東廊直落東旭苑,設$4.7分段,經鯉景灣,去到西灣河先回復$6.0全程收費,咁就可以阻止鰂魚涌用$4.7去中環。

加上擺埋條$4.7西行線在愛秩序灣同鯉景灣,720就可以縮筲箕灣。至於西行愛秩序灣同鯉景灣的東廊特快,我想用18X去做,可以收到$9.1。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| qunow 發表於 2021-5-16 21:29 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-5-16 19:48
608有冇可能考慮擺返去嘉亨灣? 去嘉亨灣方向就唔駛入鯉景灣,加快筲箕灣車程。

至於西行,其實2號西行唔 ...

西行唔做特快冇理由加西行價
循環線咁長冇好處
愛秩序灣冇理由支持條貴咗又慢咗又唔到灣仔嘅18X取代720
同埋咪有條720X
2076 發表於 2021-5-17 16:29 | 顯示全部樓層
qunow 發表於 2021-5-16 21:29
西行唔做特快冇理由加西行價
循環線咁長冇好處
愛秩序灣冇理由支持條貴咗又慢咗又唔到灣仔嘅18X取代720

愛秩序灣去中環理應18X會快過720的......

主要係唔想無端端拎2架車去載空氣,2號本身非繁都只係得4架車行。你2B的行法30分鐘應該行唔到一轉,即係要擺兩架車,咁其實計落會用多左資源。

另外720X在可見將來都唔似會全日。
抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| qunow 發表於 2021-5-17 21:58 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-5-17 16:29
愛秩序灣去中環理應18X會快過720的......

主要係唔想無端端拎2架車去載空氣,2號本身非繁都只係得4架車行 ...

一係就一架車喺嘉亨灣開,無限循環,嘉亨灣》愛秩序灣》唔入筲箕灣總站,停出面俊峰花園,上東廊,鰂魚涌落橋,過太古之後直接轉入嘉亨灣作為循環點
建議開NP689K:馬鞍山=沙市=觀塘道=港島東
2076 發表於 2021-5-17 22:16 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2021-5-17 21:58
一係就一架車喺嘉亨灣開,無限循環,嘉亨灣》愛秩序灣》唔入筲箕灣總站,停出面俊峰花園,上東廊,鰂魚涌 ...

咁行應該30分鐘行得完一轉。但嘉亨灣去康怡廣場要兜完愛秩序灣、東區走廊、鰂魚涌先到......
會唔會愛東商場泊街,停完鯉景灣就上東廊,經鰂魚涌,跟102去返愛賢街,愛東商場做總站?

咁樣就唔駛無限循環。(鰂魚涌返嘉亨灣搭2A/77/99/722都可以)
抗議962B重組
還我962全日服務