hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 傳港鐵巴士申辦屯門至曾咀掃墓線
開啟左側

[小道消息] 傳港鐵巴士申辦屯門至曾咀掃墓線

流星☆雨 發表於 2021-5-16 21:47 | 顯示全部樓層

如果黨鐵肯開條K52X屯市直達蝴蝶灣龍鼓灘曾咀,60分鐘一班都唔錯

大時大節就要睇下點,要睇下到底拜山市民主要係來自邊區
冇理由周圍都開條線
開2-3條線理應足夠
趕客路上 理_得你
HT3415 發表於 2021-5-17 01:24 | 顯示全部樓層
其實開線前真係諗下去曾咀果陣點樣避過塞車果段時間先
遲D屯赤再多幾條線行既時侯果段路肯定會塞
入龍鼓灘都一樣...得一條線又多泥老
塞係上黎都幾頭痛...
lsc04d11 發表於 2021-5-17 06:28 來自手機 | 顯示全部樓層
樂仔〞 發表於 2021-5-16 20:45
港鐵唔收車?Are you kidding me?
K53 出哂名成日收車架喎

港鐵收唔收車我唔知 我會知好多時一次過黎哂咁多條線/同一條線黎幾架

我淨係知佢個eta成日收app 上一分鐘 load“路線到站時間暫停服務”,下一分鐘又load到,睇完K52轉番K51睇 先俾大欖方向我 按轉方向掣後 顯示就變番往富泰 但車站都仍然冇轉 兼click唔到入個站睇eta

睇得哂黎 車都已經在面前 唔需要睇

以前未有K53全日時 搭西鐵返置樂  天水圍站一過 就會睇eta要揀K51定K52..但。。。次次睇得黎都已經屯門站到達 最後寧願行去市中心叫兩飛

btw 如果曾咀呢啲特別線  點睇到收唔收車?  因為通告都只會俾個簡單班次然後加句會因客量而加密。。。。。除非佢寫60分鐘一班 咁都做唔到者  而且仲可以呃你因為多左客我地臨時改40分鐘一班 變成00分/30分(好興頭車搭半開)冇車開都係合理解釋
paul2357paul 發表於 2021-5-17 08:50 | 顯示全部樓層

GD1570 發表於 2021-5-16 10:21
兆康站開都有機會被BAN,
我反建議喺天水圍站,被BAN機會會細啲⋯⋯

西鐵果程市區分別來往屯門站,兆康站,天水圍站既收費差異有冇考慮過?
這點對於港鐵開條輔助巴士線揀邊個站接駁很關鍵。
HR1377 發表於 2021-5-17 09:03 | 顯示全部樓層
CRH5 發表於 2021-5-16 19:07
大埔K巴係掛名比九巴做,實際營運全部 MTR 做返
你睇下站牌,巴士個啲全部都係九巴 logo,通告都係寫 274 ...

大埔K巴只有收入歸九巴,收費則由九巴制訂;而車輛、車長都係由MTR營運。

所以近期九巴加價時,大埔K巴都有加價
ccchhhuuunnn 發表於 2021-5-17 09:34 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-5-17 06:28
港鐵收唔收車我唔知 我會知好多時一次過黎哂咁多條線/同一條線黎幾架

我淨係知佢個eta成日收app 上一分 ...

ETA暫停服務似係防DDoS機制,你一連續reload佢幾次又或者個app去咗background 好耐重新再入就會暫停服務,要kill app再入過
arfung 發表於 2021-5-17 09:56 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2021-5-17 06:28

我淨係知佢個eta成日收app 上一分 ...

同意MTR apps睇巴士班次設計不好。
經常按不到另一方向又話顯示唔到,有時又按不著車站出時間…

真係試過天水圍上車睇到屯門落車,都未睇到某些線路的下幾班車時間,尤其設定了係回程方向既站。

現在屯門返置樂一帶有齊K51/52/53和部份時間K58,我自己傾向多數於總站那邊等,若下繁碰巧有K58到站最fit。
timewater 發表於 2021-5-17 09:59 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-5-16 09:17
駛唔駛每個居苑都開條直達線去工業邨?

可以, 一定會幾受居民歡迎
andy92 發表於 2021-5-17 10:07 | 顯示全部樓層
shakugan2005 發表於 2021-5-16 19:21
K51可以服務再好D, 但對比九城新D私牌/收車, 鐵巴果D算小巫見大巫, 起碼鐵巴日日企人係站頭, 起碼鐵巴真 ...

K51 以前平日兆康特由放學時間開到 21:52,而家七點半後就收車

七點半打後唔甩班都起碼十分鐘先有車,兆康有時上唔到即班就閣下自理

K58 好應該回程改停南站,幫 K51 清客

hadboy5 發表於 2021-5-17 12:05 來自手機 | 顯示全部樓層

k58由南站做總站,然後開去富泰返回原線但唔入北