hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 建議開辦新線240,一條同時令九巴、市民同運輸署直接得 ...
開啟左側

建議開辦新線240,一條同時令九巴、市民同運輸署直接得益嘅線

樓主| AV296 發表於 2021-5-24 16:24 來自手機 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2021-5-24 13:54
開240其實未必對九巴著數 單係麗城花園深水埗就要整$9.4雙向方段   另外觀青非繁收9蚊 仲有電話留位 淘大有 ...

首先,因為係一條新線,所以啲分段可以重新咁set過。師兄見#1,其實我係未決定240嘅分段收費,因為既然係一個咁好嘅機會自定價錢,何不珍惜呢個機會呢?

紅小服務態度,我上面都有講過幾差。非繁中途站都可以上唔到車,莫說同九巴競爭了。且對於去青山道嘅人,觀青尚有競爭力;但對於大部分去深水埗其他地方嘅人嚟講,觀青就明顯吸引力不大,甚至細過要轉車兼無位坐嘅地鐵,尤其是夏天。

2X收7.2,240收起碼10蚊,你係九巴,會想乘客坐邊架? 既然有240,九巴自然有方法,將2X嘅客升級,掠水嚟講唔使同九巴擔心。況且2X要兜旺角,同埋要30分鐘,對真正觀深客同牛頭角道而言,似乎揀240會更好吧!

至於最後一段,美孚去觀塘大概預計半個鐘,而而家40號即使非繁都絕少做到20分鐘,通常係25-30分鐘。另外,走黃大仙除咗33號,仲有290X,所以美孚人實際情況唔會變,都係一個鐘四班去黃大仙,一個鐘六班去觀塘。
Man@MFHK 發表於 2021-5-24 16:53 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2021-5-24 16:14
我諗我終於知你個疑問。

架車係會飛哂太子同埋九龍城嘅橋,所以唔會經太子。而且九龍城亦都唔係站站停, ...

你太子道西都停到拔萃男書院,你覺得避到幾多塞車?MOKO車路口加學校門口例塞,仲要停完男拔抽頭上橋,都幾高難度。
所以點解我話行得太子道東至西就唔會快,又食燈又塞車,就算你見橋就上都唔快得幾多,除非你狠心飛晒沿途既站,但我相信你叫得老九行太子道佢又點會放過沿途各站吖。
所以我先建議飛起成條太子道,咁先係真正觀深特快。
Volvo B8L
Snoopy@FB8617 發表於 2021-5-24 17:36 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2021-5-24 16:53
你太子道西都停到拔萃男書院,你覺得避到幾多塞車?MOKO車路口加學校門口例塞,仲要停完男拔抽頭上橋,都 ...

路過一提
2X之前都係停DBS後上橋

同意中間唔飛站對觀深定半觀荃都唔太吸引
但係同一時間堆中間站係其他客源會想停
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Man@MFHK 發表於 2021-5-24 17:43 | 顯示全部樓層

Snoopy@FB8617 發表於 2021-5-24 17:36
路過一提
2X之前都係停DBS後上橋

唔係話停完上唔到橋,係要等幾耐先抽到個頭出中線上橋?你提起2X,我覺得如果240要行太子道可以直接跟2X依家咁行,連深水埗打後都可以跟埋一樣行法。反正都行太子道,一係狠心飛起太子連男拔都唔好停,一係跟2X行做埋太子至深水埗之間既內街。喇沙利道、伯爵街、勵德街、拔萃男書院呢D留返1A做啦。
Volvo B8L
Snoopy@FB8617 發表於 2021-5-24 17:55 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2021-5-24 17:43
唔係話停完上唔到橋,係要等幾耐先抽到個頭出中線上橋?你提起2X,我覺得如果240要行太子道可以直接跟2X依 ...

連埋仲有條12A都係咁行
暫時無咩見過話有困難

中間上唔上橋/停幾多個站
好睇想重視邊一部分客源去定

某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
Man@MFHK 發表於 2021-5-24 18:01 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-5-24 17:55
連埋仲有條12A都係咁行
暫時無咩見過話有困難

停太多站就變返當年舊40咁變大流水。

喇沙利道、伯爵街、勵德街、拔萃男書院,我都明可以做埋學生客食埋部份1A觀太客,但引咁多流水客上車,觀深特快作用就會削弱,而且本來都只係非繁先快得起,做埋學生客連非繁特快都做唔成。
Volvo B8L
 樓主| AV296 發表於 2021-5-24 20:19 來自手機 | 顯示全部樓層

Man@MFHK 發表於 2021-5-24 16:53
你太子道西都停到拔萃男書院,你覺得避到幾多塞車?MOKO車路口加學校門口例塞,仲要停完男拔抽頭上橋,都 ...

原來師兄計埋男拔入太子...

老實講,12A都係咁行,繁時難度可能高,但非繁嗰個位好少塞,同「例塞」關係唔大,對行車時間個影響本身唔大。

不過我都理解師兄嘅顧慮,老實講,我個計劃都唔係百分百完美,不如咁,我將佢加落#1,俾大家討論下?
gu9434@24 發表於 2021-5-24 21:10 | 顯示全部樓層
AV296 發表於 2021-5-24 16:24
首先,因為係一條新線,所以啲分段可以重新咁set過。師兄見#1,其實我係未決定240嘅分段收費,因為既然係 ...

基本上深水埗/太子<>麗城既$9.4雙向分段 係一定要有(補償原234x客)

因為你既目標客之一 係觀塘-牛下/街市<>深水埗/長沙灣

我會係這班客的角度出發  針對非繁忙時間討論

240 東行算係有吸引力
行界限街天橋 深水埗上車30分鐘內應該可以到觀塘
雖然要停站都會比其他交通工具快
若果你問我 近街市果邊應該會傾向東行繼續2X/296C

問題係西行

10.2既240 雖然15分鐘班睇落唔錯
但畢竟兩種交通工具都去到黃金/鴨寮街
普通乘客大可以繼續叫兩飛  
另外296c堆客願意行入牛頭角道搭車咩?

淘大打後西行基本上就繼續2X
2X飛站加飛橋去鴨寮街吸引力太大
240搶唔走這班客

240繁時西行雖然可以執番紅小上唔哂既客
但沿途塞車問題嚴重 吸引力相對地會降低  

個人覺得240東行吸引過西行
但因為東行要有美孚>觀塘分段 實際收入未必像想像中理想

另外,走黃大仙除咗33號,仲有290X,所以美孚人實際情況唔會變,都係一個鐘四班去黃大仙,一個鐘六班去觀塘。

問題係價錢牌到 本身40 東行美孚收緊$6.8去黃大仙/觀塘
你俾條$9.3既290X去黃大仙(參考畢架山花園分段) 加唔知收幾錢既240 人地會受落咩??

PS:我前面提供既時間係美孚東行<>九龍灣站既時間 觀塘太約加5-8分鐘
 樓主| AV296 發表於 2021-5-24 21:26 來自手機 | 顯示全部樓層
Man@MFHK 發表於 2021-5-24 17:43
唔係話停完上唔到橋,係要等幾耐先抽到個頭出中線上橋?你提起2X,我覺得如果240要行太子道可以直接跟2X依 ...

補充多少少

就我意見嚟講,馬鞍山啲線大部分停亞公角,99號有停銅鑼灣,171都專登落橋停堅拿道西。102更加唔好講,右線咁暢通,死都要轉入景隆街。上述路線大部分都有地鐵直接競爭,時間上亦未有太大優勢,但客量仍然唔錯。所以話,即使路經太子道西而停多幾個站,時間上亦可接受。

不過我要強調,只屬我自己意見,停唔停太子道西各站係一個好好嘅問題,與其俾自己主觀地決定,不如開放俾大家討論。
 樓主| AV296 發表於 2021-5-24 21:52 來自手機 | 顯示全部樓層

gu9434@24 發表於 2021-5-24 21:10
基本上深水埗/太子麗城既$9.4雙向分段 係一定要有(補償原234x客)

因為你既目標客之一 係觀塘-牛下/街市 ...

收貴嗰個問題,無論點收費,乘客一定嫌貴,九巴一定嫌平,即係話總有一方唔會滿意;而且有太多方法解決收費問題,例如即日回贈、拍卡機、分段收費等

2X同296C要兜旺角,反而240唔使,所以呢個係240嘅一個賣點。而且2X同296C西行路線一樣,2X更加要停多個太子,同埋30分鐘一班,所以即使叫到兩飛,預計仍有唔少人會揀240
當然班次呢樣野,有心嘅可以夾埋,尤其2X 30分鐘一班客易配合。

而240非繁嚟講,塞車問題相對無咁嚴重,起碼對比同一時間嘅旺角同紅隧;而240遇到嘅塞車問題,其實紅小都有機會遇到,而且對大部分人嚟講,尤其外區人,目的地唔係青山道,搭紅小仲要落車行路。

你可能會問:咁對青山道嘅人嚟講,240落車之後都要行㗎。
答案好簡單:就算巴士行青山道,嗰啲人都係會搭紅小;所以240嘅所謂「觀深」,個目標客群其實唔包括青山道。好彩嘅係,成個深水埗本身唔細,除咗青山道,其他地方人流亦集中同密,所以240即使唔服務青山道,仍然能夠服務到深水埗其他地方。

美孚去觀塘分段,其實都係睇九巴想點啫
按照傳統,新界線九龍最多6.8,但因為呢條係新線,如果九巴臉皮厚,大可以收貴啲,原因如下:
1. 其實新界入九龍最貴唔係6.8,296C都收緊7.2,98C 297更加無分段
2. 即使係新界西入九龍,最貴都唔係6.8,係E22嘅7.5
3. 九巴不嬲都無標準,政策不嬲都朝令夕改

所以實際上個分段係咪一定要6.8,其實只要九巴臉皮厚,可以斟酌。