hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署對路線重組的六個考慮因素
開啟左側

[經歷分享/報告] 運輸署對路線重組的六個考慮因素

ATSE40 發表於 2021-5-21 20:33 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

最近喺網上見到有人公開咗問運輸署有關於路線調整班次嘅標準,答覆喺呢度(全英文)。雖然應該係貼近 2019 年嘅版本,但係入面有關路線重組嘅因素比出面嘅詳盡好多,同埋 TD 嘅立場斷估都唔會大變,個人認為都有參考價值,以下喺小弟嘅唔專業強行翻譯。

0. 咩係叫「切合社會需求的路線」(socially essential routes)?
之前喺 RPP 出面一直都無明確指出係邊一類,但係喺呢份文件入面係明確咁指出係包括 「偏遠地區或大部分乘客是長者的路線」(bus routes serving remote areas or where the majority of the passengers are elderlies)。相信唔使多講邊啲路線係多長者,但係成份文件出現咗兩次呢個 phrase 嘅後面都有 "without (reasonable) alternatives",咩意思請自行判斷。

1. 擬建議取消路線的性質(nature of the services proposed to be cancelled)
如果係屬於以上「切合社會需求的路線」,就會先考慮轉用細車(單層),或者係(招標)返條綠小綫。(e.g. KL69A)

2. 是否有合理替代方法(availability of reasonable alternatives)
取消/縮減服務需確保有合理替代方法接載受影響乘客。可成為「合理替代方法」的因素包括合理替代方法需有足夠剩餘空間接載受影響乘客、替代方法的轉乘次數及轉乘的便利程度、原有服務及替代服務的總行程時間差距等。

3. 最佳替代方案的車資(fare of the best available alternative service)
如替代方案的車資不高於擬取消/縮減服務的車資會加分。為增加方案對受影響乘客的吸引力,巴士公司亦需考慮提供車資優惠,如轉乘優惠、分段收費、長者車費折扣、及/或其他可行車資優惠方案。

4. 營運考慮(transport operational considerations)
路線重組方案不應對乘客造成「過度困難」(undue hardship to passengers)或產生營運問題。考慮因素包括需轉乘乘客數量、可進行轉乘(站位)的空間(availability of space for interchange activities)等。如經重組後節省的車輛會用作提升同區的其他服務亦會列出。

5. 重組對車長的影響(impact of the proposed service rationalisation on bus captains)
方案需考慮受重組影響的車長(i.e. cut 人軌)的數量,及經重組後多出的車長會否因自然淘汰或其他方法所吸收而不會造成人事問題。

6. 重組對環境的益處(environmental benefits arising from the service rationalisation)
重組對環境的益處將會於諮詢文件列出(講經咩,少咗車行梗係對環境有好處啦)

以上係無地區意見嘅,因為每次有重組嘅時候都會比區會討論,自然唔需要寫出嚟。

睇完發覺第五點都經常被忽略,始終重組之中大部分時間都係考慮車輛分配,但係車量同車長數量係掛鉤嘅,如果一次過減太多車啲車長無位走時候,咁就要編好多車長坐廠做冗員,要做到冗員又會唔會好似之前幾間公司所謂唔會炒車長呢?
腦補當真,真要補腦
ky927 發表於 2021-5-21 21:32 | 顯示全部樓層

近年,九城新 三間巴士公司好似少左取消路線(意指無替代品之取消),反而藉路線重組留線(但唔見得有服務提升)

以前,中巴取消41,再豬頭骨城巴都接手做41A;

但宜家,尤其是九巴,近年好似無乜取消路線;但反而多左32B+36;73/73A>華明 呢類重組;好似有個玩法係唔想做但都唔取消,唔想俾人乘虛而入

係啦,我諗又會衝出黎講,快啲取消590,俾九巴做XDDD

理論上係嘅,一家唔做,第二家接手係應該係咁嘅(但唔代表我立場認同「九巴有心做」「九巴好想做」「九巴做得一定比現家好」,但係宜家好似真係RPP無乜九巴線話好想取消

.....有嘅,281M囉,但都吊住一班,同埋運吉都想取消返,仲有281做替補

我想講,好似少左無替補嘅取消(就算巴士公司根本唔想做個條線)
jacky03 發表於 2021-5-21 21:38 | 顯示全部樓層
佢肯跟足曬所有因素先講啦
強烈建議重組將軍澳區巴士路線
JH_LE4612 發表於 2021-5-21 22:23 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2021-5-21 21:32
近年,九城新 三間巴士公司好似少左取消路線(意指無替代品之取消),反而藉路線重組留線(但唔見得有服務 ...

香港嘅巴士路線嚟講,點開都會有人搭 (W1同埋上一代 6X就真係極品嚟嘅,或者 N237呢啲順便做員接就算),我夠膽講就算依家仲有 70號甚至 692都係寧願大減班都唔取消,因為太多持份者,佢寧願減到落半個鐘一班都好過加一大堆 BBI綁死之後嘅重組。

但似乎佢唔靠呢啲蝕錢線燒下錢嘅話,好快就要回水比乘客,所以佢蝕嚟都冇乜所謂,除非有機會比佢大執某區嘅線啦 (例如下年嘅九龍城,兩年後嘅紅隧),唔係嘅話佢寧願小修小補算。有本比佢燒又吹佢唔漲。
Ricky403 發表於 2021-5-21 22:54 | 顯示全部樓層
5呢度
有人提過九巴而家嘅收車係cut工時(補水)唔cut人
將啲日更字軌改早到番八個鐘就收工
夜更字軌有啲早開早收,有啲遲開遲收,但都係八個鐘限定
所以之前有段時間有啲線中段係無班次咁滯
本身疫前有啲線長期要填窿嘅 (眾所週知九龍兩廠人手係不足),就處理埋,甚至搵賣血走最多人嗰轉算數
(以上為9up,唔一定反映真實情況)
.
HG6729 發表於 2021-5-22 02:24 來自手機 | 顯示全部樓層

我個人讚成取消 W1 70 263M 呢類放血放到無底深潭特別W1 263M 近乎開一日蝕一日 有傳263M 一年蝕2000個 W1 都唔方好得去邊... 結果巴士公司蝕錢市民埋單 要養呢類線實行用者自付 一係呢D線大幅加價好似70 74A 263M 咁加到上15 同埋一個鐘一班 到時咪睇有冇人會搭 否則就...每兩三年加一次價 理由/藉口都係一樣 我要養住D放血線到時咪又晒氣
珀島魚蛋 發表於 2021-5-25 23:30 來自手機 | 顯示全部樓層

avianwind 發表於 2021-5-26 07:02 | 顯示全部樓層

新巴南區線最想取消應該係66及590
對佢來講,根本就已經有替代服務(<-非完全正確)
0q9w8e 發表於 2021-5-26 07:07 來自手機 | 顯示全部樓層
avianwind 發表於 2021-5-26 07:02
新巴南區線最想取消應該係66及590
對佢來講,根本就已經有替代服務(

呢幾年佢都冇提過取消66不過換線去鰂魚涌太古可能都係好事
HR1377 發表於 2021-5-26 07:12 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2021-5-21 21:32
近年,九城新 三間巴士公司好似少左取消路線(意指無替代品之取消),反而藉路線重組留線(但唔見得有服務 ...

運輸署想喺屯馬線全線通車後取消281M,85B,286M和11

只不過屯馬線未全線通車