hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 屯馬線全線 27/6 通車
開啟左側

屯馬線全線 27/6 通車

ryandroid 發表於 2021-5-28 16:22 來自手機 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2021-5-28 15:10
據過往返新界嘅尾班車係會早過市區路段嘅尾班車開出,所以我冇期望過尾車係行到去尾站。住開新界區、搭慣 ...

呢度嘅人似乎唔係好知
東西兩鐵 0025尾班車有時係last minute, last second
甚至過咗0025 先到站再即刻開出
其中一條綫0025都未到站落哂客
另一條綫尾班車夠鐘都唔會開車住

其他轉乘站唔係兩綫總站
兩綫到站時間有落差
尾班轉乘預埋轉乘加等車時間
先會有得就算轉唔切車都係閣下自理

據某專頁資料
TML 通車後紅磡站往屯門嘅西鐵段尾班車可能會延遲至0035之後

就唔知原本0023-0025到紅磡站嘅西鐵客
會有得搭現有0025 之後嘅額外尾班車
定係純粹將0025 班車拉後幾分鐘俾西鐵客轉乘
4eyesryo 發表於 2021-5-28 16:29 來自手機 | 顯示全部樓層
6月20至26號紅磡站仍然用舊月台?
r67xr67m 發表於 2021-5-28 16:31 | 顯示全部樓層
4eyesryo 發表於 2021-5-28 16:29

轉用新紅磡站月台
pcckw 發表於 2021-5-28 16:33 | 顯示全部樓層

4eyesryo 發表於 2021-5-28 16:29

車務總監李家潤宣布6月20日起改用新月台
kei_hk 發表於 2021-5-28 16:35 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-5-28 16:22
呢度嘅人似乎唔係好知
東西兩鐵 0025尾班車有時係last minute, last second
甚至過咗0025 先到站再即刻開 ...
其他轉乘站唔係兩綫總站
兩綫到站時間有落差
尾班轉乘預埋轉乘加等車時間
先會有得就算轉唔切車都係閣下自理

其實﹐每一個車站都有一個時間表﹐講出去唔同地方的尾車時間(需要轉車)。

這個時間其實就係預左乘客入閘﹐坐車去到轉車站﹐接另一條線的尾班車。
而且﹐這個時間其實有走盞的﹐以防你行程期間有輕微的delay。

而且﹐行程牽涉觀塘線﹐仲會講明你需要採用的指定的路線。

原則上﹐乘客跟足時間表﹐就可以接上轉車站的尾車的。
之前有唔人講過﹐真係接唔到尾車﹐MTR會call的士送你去目的地﹐車費由MTR負責。

ATS48 發表於 2021-5-28 16:53 | 顯示全部樓層
紅磡站新月台叫做3-4號月台,定係叫做5-6號先 ,等東鐵 搬埋先變番1-4?
暉仔
RyanPun 發表於 2021-5-28 17:04 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2021-5-28 16:22
呢度嘅人似乎唔係好知
甚至過咗0025 先到站再即刻開 ...

以現時馬鐵尾車推算,烏溪沙尾車開出到鑽石山嘅時間,其實遲過傳聞嘅0022鑽石山尾車去屯門。反而最冇影響係返烏溪沙,現時大圍尾車開0105,推返轉頭到紅磡,大約係0047,相信0025東鐵尾車後,仲可以經屯馬綫入新界東。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
ryandroid 發表於 2021-5-28 17:12 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-5-28 16:35
其實﹐每一個車站都有一個時間表﹐講出去唔同地方的尾車時間(需要轉車)。

這個時間其實就係預左乘客入 ...

依家柯士甸往旺角東嘅官方尾班車0018
同旺角東往柯士甸嘅官方尾班車0019
就係跟據東西兩鐵紅磡站0025嘅尾班車嚟定
咁依家問題係紅磡站兩綫尾車開出前到達紅磡月台
一直有唔準時到站嘅情況出現
再加埋新舊月台轉乘嘅額外時間
如果車務安排或乘客資訊冇更改嘅話或會有問題出現

即係依家官方柯士甸站0019 尾車係未必趕得及搭0025紅磡東鐵列車
咁即係柯士甸站轉東鐵要提早官方尾班車時間?(例如0009)
定係東鐵延遲尾班車時間?(例如0030)

旺角東往柯士甸都係一樣情況
但因為有資料透露紅磡往屯門尾班會延後至0035 之後
所以旺角東客0025 到紅磡站都仲有時間轉乘西鐵

依家係講緊依家紅磡站0025 班尾車轉乘客嘅情況

唔係講緊將來紅磡兩綫尾班車如果都延長服務
新嘅尾班車客係咪都互搭另一邊嘅尾班車返新界

你明白未?
唔明的話
試下0025 搭紅磡尾班車就會明㗎啦
k68420 發表於 2021-5-28 17:17 | 顯示全部樓層
ATS48 發表於 2021-5-28 16:53
紅磡站新月台叫做3-4號月台,定係叫做5-6號先 ,等東鐵 搬埋先變番1-4?

沿用舊號碼,即2同3
pcckw 發表於 2021-5-28 17:20 | 顯示全部樓層

k68420 發表於 2021-5-28 17:17
沿用舊號碼,即2同3

2:往烏溪沙
3:往屯門