hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【趁火打劫】建議238M/X合併,30X改道,234X相繼改快 ...
開啟左側

【趁火打劫】建議238M/X合併,30X改道,234X相繼改快

樓主| Ricky403 發表於 2021-5-31 08:27 來自手機 | 顯示全部樓層

peterkwan 發表於 2021-5-30 22:54
仲要個建議焫著荃灣咁多個選區 (除咗深井同綠楊果頭之外, 差唔多全部都受影響), 反應一定大.你見 39A 都 ...

祈德尊、福來邨、麗城影響相對正面
39A性質唔同,九巴個改法等同削咗熊貓綠楊一條線
呢份建議入面無人會損失任何直車
 樓主| Ricky403 發表於 2021-5-31 08:42 來自手機 | 顯示全部樓層
kmb71k 發表於 2021-5-30 22:35
以前區議會唔敢講
而家區議會由黃色做主導
就算唔係自己選區

咁樣講
來年仲有冇得選都係未知之數
而家幫其他選區出聲,除非手本身就伸得咁長
否則只係幫人地嘅後來者成功爭取
況且政治角度睇,DQ完仲好咗,對拉攏綠色或淺藍群體相當不利

講番班次問題,其實238M/X合併之後,每日日間係維持開平均10分/班
實際班次無減過,只係將部分238M班次同238X頭駁尾直通運行,改善238M流動拍卡機同每單做15分休10分低效景況
星期六日開30分/班,係因應荃灣市中心常態塞車加時,同埋避免荃灣站連發浪費資源
tonychow 發表於 2021-5-31 11:32 | 顯示全部樓層

我好耐之前提出過 238X 上荃威,咁荃威就可以自己拆特快,不論旺角定尖沙咀,咁對資源運用好好多
而反正 238X 都無咗總站,上埋荃威都算係另一甜頭,因為海濱去愉景新城同荃景圍會有直車
而 30X 咁行法,我怕荃景圍繼續搭鐵嘅話,經海濱但多一條靚線未必差得過經麗城但得一條線
用你嘅方案,238X 上埋荃景圍加 2 架車,另外再加 1 架車 QE 黃埔循環應該開到全日 30
咁手上就有 8 架車,基本上拆好多線都得
S3V1742C 發表於 2021-5-31 12:01 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
peterkwan 發表於 2021-5-31 12:26 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-5-31 12:01
238X依家浪費資源 經常吉車遊街
只有全日加兜荃富街同大窩口先係唯一出路
再加大窩口雙向分段 比海濱班人去 ...

如果正如你所說,  238X 都經常吉車遊街的話, 咁 38A 咪仲差? 238X 改經大窩口不如同 38A 合併算啦.
S3V1742C 發表於 2021-6-1 12:30 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
peterkwan 發表於 2021-6-1 16:03 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-5-31 11:32
我好耐之前提出過 238X 上荃威,咁荃威就可以自己拆特快,不論旺角定尖沙咀,咁對資源運用好好多
而反正 23 ...

問題係荃威同海濱既道路網, 好難叫荃景圍接受要晒時間兜入海濱先返出去. 其實荃景圍, 海濱同麗城可謂自成一角, 要夾硬拉埋兩區去重組亦唔係可行方法.
海濱又有 238X, 又有 38A 又有 238P,
應該要諗既係點樣將 38A 同 238X 合併 (可能將第一代 38P 復活係一條出路)
以及 238P 全日去改善荃灣南一帶出西九龍既服務.

tonychow 發表於 2021-6-1 18:03 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2021-6-1 16:03
問題係荃威同海濱既道路網, 好難叫荃景圍接受要晒時間兜入海濱先返出去. 其實荃景圍, 海濱同麗城可謂自成 ...

唔見得海濱有誘因放棄尾站上公路
如果唔介意成件事核突少少,可以將 238X 葵興開,經青山公路、沿 38A 走線入海濱,兜一圈上公路,38A 取消,沿線仲有 36A 40 出美孚
咁嘅話,荃灣東上車都只係兜咗海濱一圈,未至於頂唔順;當然無人會喺葵興上車搭出市區
葵芳就仲有小巴,算係 238X 唔夠客可以一試嘅出路

238P 全日,一樣會唔夠客,我唔知你係咪想講將 238P 拉到其他地方做總站
如果係荃景圍嘅話,我覺得 30X 慢線兜入去但 free 返 8 架車做快線對荃景圍利益會好過 238P 直上荃景圍然後爆多條深長茘線
當然如果計埋特別都唔想兜海濱,我亦理解,但就會搞到全世界唔夠車(我早前有個方案係用荃景圍 11 架車自拆,但唔樂觀)
但 238P 亦唔知要放邊做總站先夠客

ATENU135 發表於 2021-6-2 00:21 | 顯示全部樓層
S3V1742C 發表於 2021-5-31 12:01
238X依家浪費資源 經常吉車遊街
只有全日加兜荃富街同大窩口先係唯一出路
再加大窩口雙向分段 比海濱班人去 ...

238X客量再差 都好過兜上去大窩口 兜上去大窩口只會得失唔少海濱乘客 而大窩口亦都冇能力可以上返原本而家238X嘅客量 其實計埋計埋客量方面最多都係打和 但係車程長咗 唔化算 更何況238X雖然真係少客咗 但係就未至於吉車遊街嘅
 樓主| Ricky403 發表於 2021-6-4 11:58 | 顯示全部樓層

peterkwan 發表於 2021-6-1 16:03
問題係荃威同海濱既道路網, 好難叫荃景圍接受要晒時間兜入海濱先返出去. 其實荃景圍, 海濱同麗城可謂自成 ...

三者自成一角結果咪而家呢個狀況
荃景圍因為歷史原因搭埋荃灣市中心做,又焗擺黃埔食漆北塞車
海濱因為人口老化同雙向客源慢慢消失,面臨非繁逆向減班陰乾
麗城有得去程單邊直出同入到尖沙咀,但因車程同觀感問題唔少人揀西鐵

如果重組為慢線荃景圍+麗城、荃灣市+海濱
至少海濱線營運狀況會好咗
234X亦有得改快增加尖沙咀段效用
荃景圍以目前九巴態度不予厚望,保得住而家基本盤已經好好
.