hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 其實呢兩年巴士地鐵跌客有幾多係跌咗落私家車? ...
開啟左側

其實呢兩年巴士地鐵跌客有幾多係跌咗落私家車?

HV7025 發表於 2021-5-31 21:16 來自手機 | 顯示全部樓層

JX9097 發表於 2021-5-31 19:25
其實唔止藍田,大把區都係自己「投降」
其他交通工具咪越做越旺,越做越有
...

大把區係咁,但有啲區可以賴保鐵、人口老化
我舉200x年嘅藍田做例,係當時人口上升,無新鐵路,無嘢可以賴,證明係九巴自己倒客走
siupy 發表於 2021-5-31 23:58 | 顯示全部樓層
ctb234 發表於 2021-5-31 17:35
今日仲有人覺得,定點班次,聯合班次,app 係皇道.
顧客見到呢三樣嘢,就會死等你架車.
我唔知你天真定未瞓醒.

根本以香港人咁心急性格
就算有apps
最疏極限長途線係15分鐘
短途線係10分鐘
以我自己例子,每日剛剛收工落到去走車1分鐘
等20分鐘我搭小巴又好,鐵又好都去了一半路

以1A做例子
大把人唔介意俾貴
最緊要唔洗點等

S3BL100 發表於 2021-6-1 01:02 | 顯示全部樓層
HV7025 發表於 2021-5-31 19:15
巴士迷通常賴人口老化、政府保鐵等等,導致巴士走客
但我可以講,就算人口上升,巴士公司cut車,一樣會走 ...

巴士亂減班的確會倒客,但就算人口無老化,通勤模式或地區改變,都會倒客

15 16 倒客,其實九龍巿區整體需求已經比高峰期跌左,旺角人流都比以前少。當然 16 應該都有倒客落鐵,但 15 本身無乜直接競爭對手,如果客量都出現下跌,顯示來往土瓜灣紅磡需求其實不復當年

反而 38 據知繁忙時間藍田山客量不俗(非繁係另一回事),近年往來深水埗以至荃葵需求對比其他傳統旺區有所增長就真

fb.com/scientisthk2usa/
JC8385 發表於 2021-6-1 01:02 | 顯示全部樓層

Kj2052 發表於 2021-5-31 18:19
港鐵班次穩定都計到時間
買全月通都抵

大西北相對之下都尚算可靠嘅
不過今朝265M又直接飛咗天晴啦
好彩U廠ATE都接近劏哂,唔係真係唔敢想像

miklcct 發表於 2021-6-1 06:12 | 顯示全部樓層
siupy 發表於 2021-5-31 23:58
根本以香港人咁心急性格
就算有apps
最疏極限長途線係15分鐘

咁你收工呢個情況,你已經係一夠鐘收工跑落去就即刻走車?有無得傾下將個 working hour 提早5分鐘開工同收工,或者收工之後去超市買埋餸先返屋企?
進智公交
ctb234 發表於 2021-6-1 10:09 | 顯示全部樓層

有消息指九巴5C係屯馬線通車後,繁忙時間減班減到10-15分鐘.
又一自殺表演,又趕客俾綠小同地鐵.
另外我屋企樓下條綠小,收緊4蚊以上價錢,車程5分鐘,已經1分鐘一班都一樣車車爆.
巴士公司自甘墮落,做顧客都好難幫到你.
ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-1 10:17 | 顯示全部樓層

ctb234 發表於 2021-6-1 10:09
有消息指九巴5C係屯馬線通車後6個月,繁忙時間減班減到10-15分鐘.
另外我 ...

唔使有消息
5X張通告有寫將來5C班次
Kj2052 發表於 2021-6-1 10:18 來自手機 | 顯示全部樓層
ctb234 發表於 2021-6-1 10:09
有消息指九巴5C係屯馬線通車後,繁忙時間減班減到10-15分鐘.
另外我屋企 ...

無消息嗰啲分分鐘跌到落20-25
ctb234 發表於 2021-6-1 10:20 | 顯示全部樓層
ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-1 10:17
唔使有消息
5X張通告有寫將來5C班次

成個慈雲山無乜邊條線做得好
係得3D,116同5C,
依家5C又自己收皮
九巴唔想做就交返慈雲山出黎.

ctb234 發表於 2021-6-1 10:21 | 顯示全部樓層

Kj2052 發表於 2021-6-1 10:18
無消息嗰啲分分鐘跌到落20-25

2F 已經玩緊40分鐘一班
差不多日日有