hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 運輸署正式建議於屯馬線全線通車後取消沙田區三條路線 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 運輸署正式建議於屯馬線全線通車後取消沙田區三條路線

Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-2 11:41 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2021-6-1 21:40
85B 個重完全重疊係真係高危。但係85系列同屯馬線最交疊係沙田土瓜灣,但係仲有成大段聯合道都係85系嘅客倉 ...

留條85做轉乘都算係最正路既做法
現實係85B真係唔夠客
而家無鐵都唔夠三千個客
仲要已經計埋一堆流水客

重點係本身諗住有野換
點知就得個桔
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
石頭 發表於 2021-6-2 11:42 | 顯示全部樓層
PS8851@182 發表於 2021-6-2 11:36
火炭已有88X, 單靠石門連繁時特班都唔知養唔養得起

開84X,88X會抽車+飛觀塘道~

都係果句,重組時機一過,286M果4部車即時消失,

再唔出手,咩都無~
tszhinchan3 發表於 2021-6-2 12:23 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-2 11:41
留條85做轉乘都算係最正路既做法
現實係85B真係唔夠客
而家無鐵都唔夠三千個客

獅子山唔夠位做轉車
Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-2 12:29 | 顯示全部樓層

tszhinchan3 發表於 2021-6-2 12:23
獅子山唔夠位做轉車

獅隧唔夠位就山下面轉囉...
同埋其實只係幾條線做轉車既
又唔覺得真係唔夠位
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
2076 發表於 2021-6-2 14:53 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2021-6-2 11:42
開84X,88X會抽車+飛觀塘道~

都係果句,重組時機一過,286M果4部車即時消失,

開84X仲有個好處,就係88X走線正常化,唔駛再分時段行觀塘道。

不過計過條數,88X如果繼續去火炭,89C只係飛濱景一城,應該唔夠車拆84X出來。
抗議962B重組
還我962全日服務
JX9097 發表於 2021-6-2 15:11 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-6-2 12:23
獅子山唔夠位做轉車

獅隧擴建後有轉車站
不過等唔到咁耐lu...
石頭 發表於 2021-6-2 23:49 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-6-2 14:53
開84X仲有個好處,就係88X走線正常化,唔駛再分時段行觀塘道。

不過計過條數,88X如果繼續去火炭,89C只 ...

84X事在必行,就算30分一班都要開,

否則火炭捱貴+慢車去觀塘,77區繼續焗兜濱景一城,

286M果4部車就變成空氣,全部人都輸哂無贏家!
2076 發表於 2021-6-3 00:32 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2021-6-2 23:49
84X事在必行,就算30分一班都要開,

否則火炭捱貴+慢車去觀塘,77區繼續焗兜濱景一城,

問題係九巴沒有甚麼意欲去執88X/89C/286M,亦都樂於直接取消286M拎走4部車。

地區想要返286M果4部車係難過登天,除非拎到個方案出來,係成組線重組完,可以拎走到2-4部車,九巴先會考慮。

另外84X開30分鐘一班,對濱景石門來說是大倒退,佢地一定死攬89C,變相如果要實現重組,84X開20分鐘一班是最低要求。
抗議962B重組
還我962全日服務
cz9328 發表於 2021-6-3 01:18 來自手機 | 顯示全部樓層
kwn1029 發表於 2021-6-2 09:23
不論秦石、豐盛同新田圍都可以轉投85A; 秦石去曾大屋上, 豐盛苑同新田圍可以上新田圍邨
...

由九龍城返沙田,85A線並無在曾大屋球場對面設站。
加站未必可行(驚cut 唔切線)

不過呢,其實加番獅子山隧道口85/85A轉87B嘅第二程免費轉乘,就已經足夠。(或者再加埋85轉86A在新翠邨)

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
kwn1029 + 1 + 10 感謝提醒

查看全部評分

cz9328 發表於 2021-6-3 01:37 來自手機 | 顯示全部樓層

獅子山唔夠位做轉車

85, 85A, 87B 三條線現時已在獅子山隧道口(往沙田方向)設站。

反而係要預埋之前RPP建議281M改線,有可能要安排80M沙田方向加停獅隧口,與87B轉乘......
(80M與87B唯一交集係獅子山隧道沙田出口,無乜可能叫87B改道經歌和老街&映月台吧)

但off-topic 一句,80M係基本上30分鐘一班嘅路線,獅隧口做呢啲85B/281M改動而引發嘅小規模補償類轉乘都OK能負荷得到吧。

再大規模一啲嘅轉乘就真係做唔到。

至於是否容許85與86A線在新翠邨有轉乘優惠,用八達通轉乘可否第二程免費...來補償俾秦石邨, 呢樣就等網民諗是否爭取了。