hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 九巴建議取消 11 線及提升 5X 線至半全日服務 ...
開啟左側

[路線計劃/RPP] 九巴建議取消 11 線及提升 5X 線至半全日服務

Quanta 發表於 2021-6-1 02:01 | 顯示全部樓層

3ASV174 發表於 2021-6-1 00:24
呢個係土瓜灣未有鐵路前既數字
你拎將線通車前 298 691 796M 個客量都好可觀,但成區無鐵變有鐵,客量真係 ...

又唔可以就咁類比
298 796M 本質上係鐵路接駁線, 通咗地鐵之後接駁線自然冇需求
691 除咗速度同價錢雙輸之外, 本身鐵路喺過海嘅車程個市佔率就好高, 而將軍澳綫過海因為定線有壓倒性優勢

你望下 6號夠同荃灣綫「完全重疊」啦, 咪都係咁
我唔覺得11號跌客會跌得咁勁

edhong 發表於 2021-6-1 02:11 | 顯示全部樓層
3ASV174 發表於 2021-6-1 01:37
5A 絕對應該執啦
又係因為同城巴鬥氣先留,呢間公司真係好無聊

睇死佢都係貪本少而又可以霸位唔取消啫,成條5A用成8部10部車你估佢唔牙痛咩。
簽名被屏蔽
lwb701 發表於 2021-6-1 02:39 來自手機 | 顯示全部樓層
ATS131@45 發表於 2021-5-31 21:53
最不該係, 點解cut 11,唔拉14入九龍站?

14 應該全日繞經雅翔道,去程加停雅翔道、回程加停柯士甸道西。
paul2357paul 發表於 2021-6-1 05:13 | 顯示全部樓層

Quanta 發表於 2021-6-1 00:24
區議會鬧咪鬧, 唔啱乘客 DQ 多幾個添啦

重點係到底取消11呢個 proposal 係真心想取消, 定係開天殺價嚟嘅 ...

14拉入圓方換走11?
GW4866 發表於 2021-6-1 05:48 | 顯示全部樓層
SanPoKong203e9 發表於 2021-5-31 22:56
5X 全日代替11唔係唔得,只係黃大仙/新蒲崗去佐敦E個問題

去佐敦道分別有3C同203E,都叫做有替代

成條11唯一遺留較不便既係黃大仙/新蒲崗*去土瓜灣上路,前者搭鐵要轉綫,後者無其他車去上路
11黃大仙去土瓜灣都只係兩個字左右,仲有些少競爭力
*新蒲崗係指入面彩虹道一帶,近太子道東可搭14/26

至於土瓜灣去九龍站,應該都係推人落地底,柯士甸站離九龍站不遠
講起又諗到黃大仙去九龍站亦係較為不便,可以諗下將3C改去九龍站

假設11最後摺唔成其實首先好應該縮返去黃大仙先,
跟住去盡d可以做循環去到平治街掉頭返去,唔去加士居道/佐敦道
打開門,行出去,去遠啲!
avianwind 發表於 2021-6-1 07:01 | 顯示全部樓層
人地都唔知幾醒
焗紅土改搭14/26去佐敦(後者只到佑寧堂)
M722 發表於 2021-6-1 07:44 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-5-31 22:08
取消11即係確立14會變成主線(相信14班次至少可保持不變),咁15應該有排被陰乾囉 ...

取消11後,建議14加新蒲崗譽港灣往中港碼頭分段$5.4,便可補償取消11
M722 發表於 2021-6-1 07:50 來自手機 | 顯示全部樓層
GW4866 發表於 2021-6-1 05:48

成條11唯一遺留較不便既係黃大仙/新蒲崗*去土瓜灣上路,前者搭鐵要 ...

新蒲崗彩虹道去土瓜灣上路,仲有5。現在收費都係$5.4,非繁約12分鐘一班
HR1377 發表於 2021-6-1 07:51 | 顯示全部樓層
mak5052 發表於 2021-5-31 23:38
學當年取消 13 咁, 3C 設炮台街去慈雲山 $5.4 分段(取消現時旺角 $5.8 分段)?
...

以九巴性格3C設炮台街分段機會低

之前3C改由窩打老道直接右轉聯合道,2F沒有增設義德道往慈雲山5.8分段
HV7025 發表於 2021-6-1 08:02 來自手機 | 顯示全部樓層

GW4866 發表於 2021-6-1 05:48

成條11唯一遺留較不便既係黃大仙/新蒲崗*去土瓜灣上路,前者搭鐵要 ...

11一大客倉係喺黃大仙總站,呢個站等11只叫單飛,但唔少人專登等佢
喺黃大仙11係多功能路線,去紅土佐敦九龍站都係佢
如果成條11摺埋,去紅土焗住出彩虹道搭5仔(搭鐵去鑽石山拗番專頭費時失事),去九龍站就焗住轉屯馬線
但佐敦就……3C 95都唔係理想替代品,搭地鐵算啦,唔會落你九巴袋

反正厹司都不屑做呢啲平客,摺咗佢趕客大成功,無得輸巴士迷又可以熱烈地鬧居民保鐵棄巴,贏夠兩次