hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯馬線二期通車重組油尖旺篇
開啟左側

[路線計劃/RPP] 屯馬線二期通車重組油尖旺篇

teddybus 發表於 2021-6-2 10:34 來自手機 | 顯示全部樓層

Del
teddybus 發表於 2021-6-2 10:37 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2021-6-2 09:47
5X都係局部「同鐵路重疊」架,但點解運輸仲俾5X提升服務?5A都可以被講成「同鐵路重疊」,啟晴邨做總站, ...

用5X食埋5A
paul2357paul 發表於 2021-6-2 10:41 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2021-6-2 09:47
5X都係局部「同鐵路重疊」架,但點解運輸仲俾5X提升服務?5A都可以被講成「同鐵路重疊」,啟晴邨做總站, ...

九巴太大貪,連5P都唔想谷,走去谷唔係真係快佢好多既5X,仲要條條都係要經漆咸道北?
paul2357paul 發表於 2021-6-2 10:44 | 顯示全部樓層

5X土瓜灣冇站,做唔到幾多5A功能,5P先至係貴少少既5A。
ATSE40 發表於 2021-6-2 10:46 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-6-2 08:35
5A可能時辰未到,今日都唔可以太老定佢一定唔駛死

不過係巴士呢行

其實以 5A 呢個情況,如果係其他區想取消都難,係啟德就更加難。

受影響乘客嘅替代方案入面價錢係重要嘅考慮,反而速度就唔好差大遠就得。正如取消 11 嘅替代方案入面,除咗 14 係無其他路線更平之外全部都最少單向收到 $5.4 但係 9/203E 慢 11 成倍,286M 取消都只係話會加 85K BBI 而無叫人去搭貴一截但係快過 84M 嘅 89C 轉車。而 5A 根本無一條線係同佢價錢接近,其他平線話加兩毫就話可以接受啫,如果取消 5A 坐底加八毫嘅不如直接去申請加價好過啦。如果要補位,上路尚有條 $5.4 嘅 5 號仔,但係啟德(出面)得 $6.2 嘅 26/28,如果唔加分段就一定過唔到關,但係要加分段就一定唔肯,何況而家 5A 只係用四部車長期 25/30 分一班,用條密成倍嘅線加分段嚟補位代價都幾大。

就算唔講價錢,如果一開始係預計咗會收返嘅,就會好似 5D 拖下拖下咁,而唔係會特登整個大頭佛。

同埋只不過係有人講話 5A 一定過唔到呢關啫

腦補當真,真要補腦
paul2357paul 發表於 2021-6-2 10:59 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-6-2 10:46
其實以 5A 呢個情況,如果係其他區想取消都難,係啟德就更加難。

受影響乘客嘅替代方案入面價錢係重要嘅 ...

點解成日有人覺得譽港灣個位班客一定會大量流失來往鐵路?
斷估果度唔會容易望到附近有啟德站。

同埋例如590 VS 90個case話俾大家知貴線唔一定很有著數。
053h4 發表於 2021-6-2 11:03 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2021-6-2 11:04 | 顯示全部樓層
paul2357paul 發表於 2021-6-2 10:41
九巴太大貪,連5P都唔想谷,走去谷唔係真係快佢好多既5X,仲要條條都係要經漆咸道北?
...

佢可能估慈雲山同新蒲崗彩虹道唔近鐵路,而谷衡呢批客。慈雲山現時全日去尖沙咀只有5C,而慈雲山人都習慣搭小巴去黃大仙或鑽石山轉地鐵,屯馬線全通,佢地大可以搭屯馬線去尖東。
前荃葵青區居民
ricky 發表於 2021-6-2 11:05 | 顯示全部樓層

去得啟德,就去唔到慈雲山
前荃葵青區居民
Justshamxx 發表於 2021-6-2 11:09 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2021-6-2 10:46

受影響乘客嘅替代方案入面價錢係重要嘅 ...

既然取消5A係咁難(喺啟德難上加難)嘅,而當初將5A伸入啟晴邨而全程收費不增,呢份糖衣毒藥送到上門嘅時候,運輸署會唔會真係諗過唔畀九巴咁做,或者同過九巴私下協商,屯馬一旦全面通車就即刻打回原形,甚或至取消呢?

冇人解釋到點解佢實行呢個改動嘅時候,要喺屯馬綫一期通車嘅正日,早一日遲一日都唔得嘅(唔好同我講「方便行政」,唔好同我講「咁啱得咁巧」);更加冇人解釋得到點解5A延長,要拍住未來屯馬綫嘅宋皇臺站咁去,而唔係經承啟道南段,人哋如果真係要「攬炒新城」就應該行嗰一段,行得嗰段城巴就真係冇旗插啦。

最後講返嗰句:5A咁「平」係因為九巴要同港鐵一齊,為長達半世紀以來未能享受鐵路服務的土瓜灣區居民贖罪,先有宋皇臺發現古蹟,後有紅磡站剪短鋼筋,之後仲<del time="202106021526">發現埋</del>囿於何文田站屯馬綫嘅信號系統由紅磡站控制,即係一日紅磡站未掂,一日何文田站屯馬綫部分都唔可以啟用;上述事件促成屯馬綫分期通車以啟德作分界點。
到屯馬綫一期喺2020年1月17日敲定通車日期後,港鐵又表明不會提供接駁巴士來往土瓜灣一帶(呢個係民建聯爭取嘅,唔知大家仲記唔記得),於是乎先至有而家呢份5A延長至啟晴邨嘅行動(大家睇返italk,係幾時流出5A會延長去啟晴邨嘅)。先前佢無論幾想將5A伸入啟晴邨,都同而家呢次毫無關係
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭