hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 港鐵浪費嘥錢又一例子
開啟左側

港鐵浪費嘥錢又一例子

HU6455 發表於 2021-6-4 23:37 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

圖片來自HKRDB inbound2361781318858758908.jpg inbound6526706170068867587.jpg

新線通車換指示在所難免, 但係一早換哂成批雙層貼紙, 就係為左通車果日可以一夜之間就咁搣咗舊嗰張, 但依家竟然係之後慢慢先換, 甘做嘜要甘浪費, 做雙層? 仲要依家又加多張週圍貼!

railway204 發表於 2021-6-5 10:49 | 顯示全部樓層

好明顯係唔夠人係一晩之內換貼紙,所以要貼呢張嘢啦
唔貼,啲人又話被誤導…
lsc04d11 發表於 2021-6-5 10:52 來自手機 | 顯示全部樓層
九巴,城新用qr code代替路線詳情 你地都唔likey啦  咁過渡時期 俾番啲職員唔洗咁趕都ok
I20091157 發表於 2021-6-5 11:12 | 顯示全部樓層

railway204 發表於 2021-6-5 10:49
好明顯係唔夠人係一晩之內換貼紙,所以要貼呢張嘢啦
唔貼,啲人又話被誤導… ...

以前SIL HSR都係咁換
仲要喺通車前就換(加一張小label話將於X月X日啟用)
點解今次又唔得呢?
teddybus 發表於 2021-6-5 11:24 來自手機 | 顯示全部樓層

Del
kei_hk 發表於 2021-6-5 11:35 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2021-6-5 11:12
點解今次又唔得呢?

真係如期通車 + 同一晚換晒路線圖就皆大歡喜。

換唔切路線圖﹐仲有提示教你睇最新版本路線圖﹐可以補下鑊。

一個意外成條線要押後通車﹐張小黃label由於無寫日子﹐所以都唔駛換。

這一張label仲唔係集合多功能於一身﹐有意外時就真係慳到人力物力﹐仲唔係慳到錢

唔通......... MTR 真係驚好似東鐵轉9卡事件﹐臨門一腳才話要押後

teddybus 發表於 2021-6-5 11:39 來自手機 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2021-6-5 11:35

換唔切路線圖﹐仲有提示教你睇最新版本路線圖﹐可以補下 ...

樓主覺得唔順眼咪話人嘥錢囉
你同佢認真就真係輸了!
I20091157 發表於 2021-6-5 12:16 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-6-5 11:35

換唔切路線圖﹐仲有提示教你睇最新版本路線圖﹐可以補下 ...

即係間接地話俾人聽627未必百份之百通到車?
不過自從上年R train事件之後,D用詞的確轉左嘅
aaron 發表於 2021-6-5 14:35 來自手機 | 顯示全部樓層
I20091157 發表於 2021-6-5 11:12
點解今次又唔得呢?

合併以後,大多數新鐵路通車前都會預早換路線圖再加「即將通車」貼紙,唯獨九龍南線除外

至於點解今次唔得,咪跟九龍南線嘅情況一樣:不單純係現有鐵路服務延伸
I20091157 發表於 2021-6-5 22:39 | 顯示全部樓層

aaron 發表於 2021-6-5 14:35
合併以後,大多數新鐵路通車前都會預早換路線圖再加「即將通車」貼紙,唯獨九龍南線除外

至於點解今次唔 ...

今次除咗路線延伸之外,仲有乜嘢大事?