hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 960B加班及960X調整開出時間
開啟左側

[服務調整] 960B加班及960X調整開出時間

1320 發表於 2021-6-8 12:22 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2021-6-8 10:25
加班空間一定有,每朝至少有兩班非法邨巴去鰂魚涌

一班由新屯中蝴蝶碼頭,一班大興富健安友市中心

安友 的確係空心位, 城巴, 九巴都完全服務唔到
The Designer
Kingston_Kwan 發表於 2021-6-8 22:05 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-6-6 23:37
月票客有福了
大新城唔想倒客走,起碼即時利用933開加班車回擊

其實呢,喺西隧由0830-0850期間,係可以一班933,976,989都無... 一來就兩架一齊來+一架短時間進入視線範圍, 疏導效果其實好差
不過d客都繼續排城巴, 厹條龍的確短左, 亦好少見城巴客轉軑返厹
X你老母麥淑X
bestwishes706 發表於 2021-6-8 22:54 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-6-8 09:35
962C初開線時反應好快,為左兆麟/置樂/屯官(小量市中心客),發覺碼頭開到過去無位坐,就已經加三聖特車。 ...

有三聖特車嘅話,正線一早應該碼頭後上跑道啦,仲兜置樂

960X改快咗嘅話,碼頭客就會嫌962C行置樂慢,反正962C都係嗰一班車,就算只做碼頭區應該都夠客
0q9w8e 發表於 2021-6-8 23:04 來自手機 | 顯示全部樓層

1320 發表於 2021-6-8 12:08
問題係969C 都唔加車, 真係有錢都唔識賺, 明明大把市場

962C 其實 上繁 多一班遲15分鐘既"加班車 ...

飛走中環囉
1320 發表於 2021-6-9 08:57 | 顯示全部樓層
bestwishes706 發表於 2021-6-8 22:54

960X改快咗嘅話,碼頭客就會嫌962C行置樂慢,反 ...

感覺上城巴已經唔太想理962/9 系, 只係繼續現況就算
The Designer
Twinings 發表於 2021-6-9 09:00 來自手機 | 顯示全部樓層
今朝0705班車0735到建生坐滿,車上比以往0702開果班仲多人,0826左右到北角消防局
lsc04d11 發表於 2021-6-9 09:11 來自手機 | 顯示全部樓層

bestwishes706 發表於 2021-6-8 22:54

960X改快咗嘅話,碼頭客就會嫌962C行置樂慢,反 ...

呢下我就buy月票影響因素比置樂大班次少都係因素 但宜家咁嘅情況 更難加班的了  等城巴將三聖班次推番去龍門居開啦
andy92 發表於 2021-6-9 09:34 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-6-9 09:11
呢下我就buy月票影響因素比置樂大班次少都係因素 但宜家咁嘅情況 更難加班的了  等城巴將三聖班次推番去龍 ...

若果三聖班車改去龍門居開
置樂分分鐘上唔到車,仲有機會趕客俾 960X

城巴驚唔夠客咪加停港澳碼頭,順便去 18X 站頭執下雞
arfung 發表於 2021-6-9 12:28 | 顯示全部樓層

都係,其實962C正班停完碼頭都近坐滿,三聖/兆麟之後既客都係坐特車多。
可能想有2班車服務屯興路,搏下執到市中心客吧?
有段時間962C仲有小量座位而960X華都上車必企…那個時段是搶客和加班良機。
但現在形勢已有不同,感覺上960X積極過962C…不知何解。
arfung 發表於 2021-6-9 12:34 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2021-6-9 09:34
若果三聖班車改去龍門居開
置樂分分鐘上唔到車,仲有機會趕客俾 960X

962C龍門居正班過泳池後直出,三聖特班照舊,兩班車也加停西隧口(增設分段),又如何?

(其實龍門居班次和三聖班次到置樂/屯興路時間很近,置樂一帶既客想有位坐都會預早時間去較前車站上三聖特,排除搶960X華都客因素,其實2班同時路過作用不太大)