hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 八達通消費券可用於搭車
開啟左側

[報刊新聞] 八達通消費券可用於搭車

kei_hk 發表於 2021-6-8 14:10 | 顯示全部樓層

我懷疑係同交通補貼玩法一樣﹐你要先銷費﹐八達通公司做完結算就比番你已經銷費的金額﹐存入八達通卡之內。

卡入面的款項就無限制你點用﹐所以可以用於各式交通之上。

由於你都預支 "銷費券"﹐所以咪唔限你點用筆錢。

新聞報導可能只係一個美麗的誤會。

tkglobe 發表於 2021-6-8 14:16 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-6-8 13:15
明明系統可以分辨交通費及非交通費, 個APP都自己識分, 八仔公司想搏政府DQ?

人哋係話唔識分邊啲錢係消費卷定係自己儲值,全部都係跌咗落去一個大pool,同識唔識分別交通費同非交通費冇關係
AtrHenu 發表於 2021-6-8 14:18 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-6-8 13:37
開頭又話唔得

但如果得既話

如果噤樣咪會違返消費卷用意(即日常開支)以外的開支.
peterkwan 發表於 2021-6-8 15:17 | 顯示全部樓層

kei_hk 發表於 2021-6-8 14:10
我懷疑係同交通補貼玩法一樣﹐你要先銷費﹐八達通公司做完結算就比番你已經銷費的金額﹐存入八達通卡之內。 ...

問題係八達通佢話唔係個人八達通都用得, 即係話消費券金額可以轉讓, 如果之後先比, 八達通公司點知個客會唔會用多過一個人既消費券, 計返正確既金額比返個消費者?
kei_hk 發表於 2021-6-8 15:27 | 顯示全部樓層
peterkwan 發表於 2021-6-8 15:17
問題係八達通佢話唔係個人八達通都用得, 即係話消費券金額可以轉讓, 如果之後先比, 八達通公司點知個客會 ...

對於政府而言﹐每位合資格的人派$5000 ﹐已經係已出之物。
而每人只係做到1次登記﹐只係取到$5000。

你咪登記落一張八達通(或其他電子支付戶口)﹐之後再交比其他人用囉﹐無問題。
跟卡(支付戶口)唔跟人﹐你自己用唔到之嘛。
政府又唔會因為你交比人用﹐令到開支超出$5000。

更何況﹐波叔一開始已經講(教)﹐住緊老人院的老人家﹐可以叫家人處理/使用消費券

ps. 另外3家公司﹐有2家都係非必要實名的。

lsc04d11 發表於 2021-6-8 17:26 | 顯示全部樓層

見大家講得咁興起
我分享我喺wechat pay hk最近做緊推廣嘅條款 所猜測的用券方式話俾大家聽

wechat pay hk收到用戶登記後 應該會為客戶開個虛擬戶口 而銀行名會係”政府消費券”
然後就入5030蚊俾你  (點解係呢個數? 睇到底)

隨後你每次消費 就最好揀定由”政府消費券”嘅戶口俾錢 而唔係用開嘅預設(e.g.餘額,銀行帳戶,信用卡等)
而如果你要俾3500 而政府消費券戶口只剩3000
都係先揀政府消費券個戶口 剩番嘅500佢就會喺你平時用開擺預設嘅戶口扣堆佢

如果有啲3蚊券呀  10蚊券呀
就會先detect你戶口有冇岩用券  扣剩先會扣上面所述

講番點解5030
只要你入wechat pay hk優惠專區
㩒”消費券資訊早鳥訂閱有賞” 登記電話號碼同入堆呢個邀請碼   JCTVA8
咁你就即時拎到張20減10嘅券
而你都會有30蚊嘅”WeChat Pay HK消費券加碼賞” 到你真係登記左政府嗰個消費券 link落呢個wechat pay account就會變成儲備俾你
你再推薦多啲朋友訂閱  隨時5000變10000!
kei_hk 發表於 2021-6-8 17:30 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-6-8 13:37
開頭又話唔得

但如果得既話

以我自己的銷費習慣﹐返工食lunch的茶記/快餐店全部收alipay。
但係茶記就唔收八達通。

這方面的開支﹐平均都超過$1000/月。
此情況下﹐我好大機會選用alipay hk 去收銷費券。

當然﹐都要睇幾間公司有幾多額外優惠而定。

kei_hk 發表於 2021-6-8 17:41 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-6-8 17:26
見大家講得咁興起
我分享我喺wechat pay hk最近做緊推廣嘅條款 所猜測的用券方式話俾大家聽

link節錄:

八達通指,市民可以在政府中央平台登記正使用的八達通卡號碼,包括實體卡或手機版,毋須另用個人八達通卡,消費券金額會直接存入,系統會分辨出哪些交易可用消費券扣除,市民要在網上或熱線查詢扣除情況。

八達通卡營業及市務總監李玉兒指:「(系統)會整體看,如果錢包例如裝滿三千元可以照用,一般市民可用於交通或日常消費,所以剛才提到可以容易清晰查閱到你有多少錢用在消費券上。」

支付寶就有不同做法,會分開兩個帳戶,市民付款時可選擇是否用消費券。

支付寶港澳台地區總經理李詠詩稱:「在我們的錢包中會將平時的餘額及消費券金額分開處理,因為始終消費券金額,我們都要根據政府的指定商戶使用、是否合資格商戶及消費類別。」
我相信alipay hk 都係會按你所講的方式處理。

八達通方面﹐我就仲未睇得明佢會點玩法。
似乎﹐係當符合消費券的交易﹐就唔會扣你張卡的結餘﹐唔符合的交易就扣你結餘。
要知道仲有幾多消費券﹐就要上網check。

kei_hk 發表於 2021-6-8 17:48 | 顯示全部樓層
彈出又彈入

八達通澄清消費券是否可用於公共交通工具要由政府交代
https://news.now.com/home/local/player?newsId=437814

【Now新聞台】政府就發放五千元消費券與四間營辦商測試系統,其中八達通今早一度指,不會分開處理用戶儲值額和消費券金額,交通工具亦可直接扣除款項。其後八達通澄清,消費券是否可用於公共交通工具開支,要由政府交代,又指在系統上可分辦出消費券的儲值額,是否用於計劃所涵蓋的商戶。

八達通營業及市務總監李玉兒:「消費券的金額匯入八達通卡後,其實是可當一個儲值額使用,你用的方式,因為八達通一直可用於交通或零售消費都可以,所以儲值額確實是可以通用。只不過在計算是否符合消費券下的金額,是否全數都使用在消費券所納入的商戶使用。我們會在系統上可以將商戶分開計算出來。」

士刁拔尼.奧 發表於 2021-6-8 18:20 來自手機 | 顯示全部樓層

其實,大把人用Alipay呀TnG信用卡功能果啲拎去買飾金,仲有resell value,點都唔用八達通