hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 八達通消費券可用於搭車
開啟左側

[報刊新聞] 八達通消費券可用於搭車

teddybus 發表於 2021-6-10 08:02 來自手機 | 顯示全部樓層

lsc04d11 發表於 2021-6-9 10:17
唔洗靜喇  出左email話會暫時停止已登記消費券之八達通增值至八達通銀包  直至合資格消費額達5000元

咁 ...

我都有用八達通銀包,但收唔到有關email喎
peterkl 發表於 2021-6-10 08:46 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-6-10 06:36
度度唔用得?
係小店先興講呢啲啫

電子付款有根有據無得逃稅,明未?
kei_hk 發表於 2021-6-10 09:32 | 顯示全部樓層

但係你睇3個月的交易紀錄﹐又出到公司名﹐亦做到銷費分類 (吃喝)。

我唔清楚你所講的 "出app" 同我心目中的定義是否相同。

由八達通卡轉錢去八達通錢包(舊稱: OePay)﹐唔計算銷費券係合情合理的。
現實就係你這一刻都未真正銷費。
**拍卡查閱最近交易紀錄係會用 "八達通轉賬" ﹐3個月交易會用 "網上消費" 這個分類。

但係零售商戶用的商戶版八達通apps﹐我理解就應該可以應用消費券的。

而家八達通公司在收音機賣廣告﹐不停sell的士司機開商用版八達通apps﹐送爛牙接收器(拍八達通卡之用)﹐廣告仲講可以應用銷費券。
如果這樣﹐商用版八達通apps 係唔可能應用銷費券﹐八達通公司咪已經做緊虛假陳述?

kei_hk 發表於 2021-6-10 10:03 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2021-6-10 08:02
我都有用八達通銀包,但收唔到有關email喎

應該分批出e-mail﹐我幾分鐘之前才收到。

kei_hk 發表於 2021-6-10 10:41 | 顯示全部樓層
度度唔用得?
係小店先興講呢啲啫

上面講左其中一個原因 : 報稅。的士司機就多一個原因 : 小費。

另外﹐亦有訪問過小店/街市。
部份會講網絡問題﹐八達通交易時不需網絡﹐但係定時要上網upload data去八達通公司做結算。
街市環境﹐部份商戶有濕水問題﹐都係影響使用電子設備。

至於手續費問題﹐最多咪玩佢半年(或消費券商戶推廣期)﹐完左咪取消收電子支付囉。
setup 成本﹐而家又係間間做推廣﹐$0 setup。

講真﹐唔係因為 "稅" 的問題﹐決策人係有長遠視線﹐好應該接受電子支付的。
每樣野收貴一兩亳(視乎售價而定)﹐已經可以cover成本。
雖則﹐賣價可能會比其他只接受cash的店舖貴。
但係﹐定價上會靈活好多﹐因為你唔怕收毫子。
隨時﹐人地上調賣價﹐由$10 加價﹐佢一定會係 $11。你收電子貨幣﹐加埋手續費成本後賣價可能做到 $10.7。
到頭來﹐可能會有更多生意。

teddybus 發表於 2021-6-10 10:49 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-6-10 10:03
應該分批出e-mail﹐我幾分鐘之前才收到。

我都收到
不過佢話登記消費券嘅八達通唔可以過oepay
如果調返轉又得唔得?
peterkwan 發表於 2021-6-10 10:57 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2021-6-10 10:49
我都收到
如果調返轉又得唔得? ...

調返轉 oepay 過八達通應該得, 如果唔得張八達通咪一定要用現金增值? 唔可行嘛.

053h4 發表於 2021-6-10 11:06 | 顯示全部樓層
簽名被屏蔽
kei_hk 發表於 2021-6-10 11:37 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-6-10 10:49
我都收到
如果調返轉又得唔得? ...

無話唔得﹐即係得囉。因為唔會牽涉到消費券層面。

我估到佢點解要暫停卡轉錢去錢包了。

先睇我上面#43的回帖﹐睇下由卡轉錢去錢包﹐三個月的銷費分析分類係乜野?

我推測﹐當初政府話可以網購﹐所以當時設計容許轉錢去錢包﹐再經佢張master card做網購。
於是﹐由卡轉錢去錢包﹐分類就一直沿用 "網上消費"。

但係﹐佢地突然間醒覺 或者 政府有人知道有套現漏洞﹐又或者要處理這個問題有其他技術性問題。
甚至乎﹐佢都分唔到本地網購及外地網購﹐倒不如一刀切令到消費券不能網購好過。

於是﹐就要為特定群組暫停由卡轉錢去錢包﹐避免錯誤扣除消費券﹐產生套現的漏洞。

就算容許用家選擇轉自己錢﹐還是轉消費券的錢去錢包﹐佢一樣要限制錢包唔到以轉錢走(包括增值八達通卡)﹐因為撈埋舊錢之後就分唔到係邊筆錢。
到頭來都係令用家唔方便﹐自己系統上的更改/更新可能更多。
雖然﹐做多些功夫都可解決問題﹐但基於成本效益/時間緊迫因素﹐唔去解決這方面的問題。

Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-10 11:38 | 顯示全部樓層

度度唔用得?
係小店先興講呢啲啫

其實有時又唔怪得D人唔裝機
經銀行既就貴
經出面公司既service真係好差
有時到數時間又長又成日臨時變
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過