hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 論交牌
返回列表 發新帖
開啟左側

[經歷分享/報告] 論交牌

053h4 發表於 2021-6-10 13:15 | 顯示全部樓層

簽名被屏蔽
LN9267 發表於 2021-6-10 13:42 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-6-10 08:16
中巴點解交牌,真正原因係城巴全冷假平過當年中巴,搶晒客,中巴又無冷氣。

當年華富好多人落山搭72,或者 ...

當年中巴98年與政府談判時,也有談未來大計,例如買新車之類,不是不想做,只是政府不想中巴繼續營運專營巴士。
不過當年不少華富居民去華貴坐72又真的,42少冷氣車,72多冷氣車又便宜,吸引不少乘客。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)
Fong_2132 發表於 2021-6-10 14:11 | 顯示全部樓層
好間單,做唔住就唔該交牌, 唔好搵乘客黎搞, 蝕錢係經營不善之過
kc_loo 發表於 2021-6-10 14:46 | 顯示全部樓層

講來講去原來係因為月票......
neoplan720p 發表於 2021-6-10 15:13 | 顯示全部樓層
咁講啦,
自從新城由新創建變左屎水做大股東之後,
服務的確差左唔少。
除左招標投到返黎既幾條線之外,
仲有邊條原有既線係有改善服務?

好似唔太講得出……

問題係,我當真係收返屎水個牌啦,咁又點?
第一,呢個時勢(面對人口老化、港島人口北移),主打港島區既呢兩個專營權,仲有無人願意接手?
第二,萬一老九願意接手,又係咪好事?到時全港(除大嶼山外)由狗公 + 龍運壟斷哂,全部新線唔駛招標,舊線唔需要面對競爭,到時服務又會唔會提升?定仲差過而家?唔好唔記得狗公對短程無肉食流水線既態度,仲差過當年新城。而家新城只係有樣學樣。

歸根究底,
而家新城hold 緊既專營權,
可見將來,都唔見得有肉食既情況下,
唔見得有新投資者願意接手。
我就當新城搞月票、有心做962系搶返屯碼客啦,
但條數又會幫到幾多?足夠扭虧為盈嗎?

要加強競爭力,
同吸引投資者落場玩,
重新洗牌係有需要既。
而家狗公根本係太大,
一間公司差唔多玩哂九龍、新界。
要不是930系既介入,可以睇下老九對荃葵既態度有幾咁差。
又或者接近無競爭既城隧線,又係完全唔想做既態度。

將專營權拆細,
以10-15條路線為一組咁投,
到時老九可以玩港島區線,新城可以玩九龍新界線,
甚至有新投資者落場又得,
加強競爭,
市民先會受惠,
而非受氣。
古生死左,大家終於可以支持返青衣有合理既巴士服務啦。
paul2357paul 發表於 2021-6-10 17:05 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2021-6-10 13:42
當年中巴98年與政府談判時,也有談未來大計,例如買新車之類,不是不想做,只是政府不想中巴繼續營運專營 ...

有時倒番轉,華貴去東區想快上番華富搭33X
gavrie01 發表於 2021-6-10 21:24 | 顯示全部樓層

LN9267 發表於 2021-6-10 13:42
當年中巴98年與政府談判時,也有談未來大計,例如買新車之類,不是不想做,只是政府不想中巴繼續營運專營 ...

新巴全冷42一樣走哂落去搭72
因為所有人都見到42經常性全日無車,平日日間黃昏前,超過80分鐘都可以唔開車

樓主| Waiyin12 發表於 2021-6-11 00:11 來自手機 | 顯示全部樓層
053h4 發表於 2021-6-10 13:15
新城出短途月票的話, 到時我會一視同仁批評九巴點解唔出

麻煩留意返,有月票係人情,搭巴士逐程比錢係道理
唔好講到月票係老奉,無就要交牌
九巴未出月票嗰陣,屯元天同大埔上水人唔駛返工返學返寫字樓?

假設你屋企樓下有間7-11,一罐可樂十蚊 (純吹水)
隔離屋苑有間Circle K,一罐可樂同樣價錢,但有promotion買十送一
的而且確會有客為咗慳錢行遠D去買,好似屯碼客買月票、59系轉960/1出港島,或者炮台山人買月票、淨坐九巴班次
亦有人會貪方便,比貴D直接喺樓下買,正如有客會想坐962系直車

固然會有人想屋企樓下有Circle K
但唔代表間7-11要比政府勒令停業
(佢自己唔夠生意,執笠另計)
LN9267 發表於 2021-6-11 00:20 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-6-11 00:11
麻煩留意返,有月票係人情,搭巴士逐程比錢係道理
唔好講到月票係老奉,無就要交牌
九巴未出月票嗰陣,屯 ...

說真,九巴月票出現一些月票客坐九巴過海線在港島穿梭,例如港澳碼頭去金鐘、灣仔,但正如師兄所說月票也不是萬能。
好像976,也有部分Park Yoho客捧場,就知道直車的威力大。
愛車:九巴ATE189(LN9267)、新巴5787(VX1817)