hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 均益二期, 豐業大廈, 恒裕大廈屈地站預留出口 (同場加映 ...
開啟左側

均益二期, 豐業大廈, 恒裕大廈屈地站預留出口 (同場加映...)

hkaiw 發表於 2021-6-17 10:49 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2021-6-17 10:01
既然已經掘到B1出口現時位置,點解最後無用到創業果邊嘅出口?依家係唔係只要個出口半徑覆蓋到目標區域, ...

原本車站是以明挖為主,故可以在四隻角位興建出入口,堅尼地城站、黃埔站、土瓜灣站、宋皇臺站仍算是這樣,堅尼地城站雖然是明挖,但是地勢問題故出入口只用其中兩隻角位,另一個出入口是在大堂中間上地面。

至於在路面下暗挖興建車站如港島線部份車站便要收回至少一幢大樓來興建大堂:

.西灣河:舊西灣河街市
.北角:唐樓
.天后:銅鑼灣裁判司署
.銅鑼灣:唐樓及一間戲院
.灣仔:舊貝夫人診所
.上環:金龍酒樓、恆星戲院、海事處總部大樓、唐樓

另外中環段亦要拆卸中區消防總局。

喵...
hokachung 發表於 2021-6-17 21:46 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2021-6-17 10:01
既然已經掘到B1出口現時位置,點解最後無用到創業果邊嘅出口?依家係唔係只要個出口半徑覆蓋到目標區域, ...

陰謀論:港鐵參觀完呢堆長期水浸嘅地洞之後唔想日後負責main就扮無見過

不過到最後自己起嗰啲一樣係滲水滲到傻

舊站一般四個角起四個出口,但新站似乎係附近一個小區用一個出口就算。

我諗起荔枝角站,明明億利工業中心起嗰陣已經留咗凹位擺地鐵通風井,但係同一地段個未來入口就一路都無起到
直到D出口行人隧道啟用先無咗三缺一呢個情況,而呢個未來入口仍然係無郁過
timmylee 發表於 2021-6-17 22:53 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2021-6-17 21:46
陰謀論:港鐵參觀完呢堆長期水浸嘅地洞之後唔想日後負責main就扮無見過

不過到最後自己起嗰啲一 ...

億利工業中心有預留出入口?
香港科技大學(北) 91P
 樓主| marcowong1011 發表於 2021-6-17 23:27 | 顯示全部樓層

Kaho.Doremi1021 發表於 2021-6-17 00:55
以前睇過下Marco兄有關預留出口位既文
有D預留位因為地役權既緣故,即使最後無被採用都不能改作其他用途
就 ...

創業翻新完出口依然維持原樣, 可能因為屬於政府, 唔掂得

有好多文件都規定樓宇用途, 包括地契, 公契, 入伙紙等等
單以入伙紙計
均益二期: 冇寫明
豐業: Ground Floor: 7 shops (one for future subway entrance)...
創業: Basement/ Ground Floor: Entrance to Mass Transit station...
某程度解釋到點解均益二期同豐業會做到商鋪
呢點可以係整理下資料之後再講

邊個預留都幾肯定係政府要求
應該都冇人主動花錢起一D 唔知最後會唔會用, 但又計入地積比, 唔可以賣出去, 租出去, 仲要自己維修嘅地方
只有政府話你要幫我起, 我waive 翻D 面積唔計數
均益二期嘅Mass Transit Requirement 亦有答案
(C) The layout of the ground floor and basement of the building be designed to accept a future entrance to the M.T. Whitty Station to the satisfaction of the Director of Mass Transit studies.

評分

參與人數 1aPower +1 HugeC +10 收起 理由
Kaho.Doremi1021 + 1 + 10 感謝賜教

查看全部評分

樓主| marcowong1011 發表於 2021-6-17 23:35 | 顯示全部樓層
hokachung 發表於 2021-6-17 21:46

不過到最後自己起嗰啲一 ...

留意返D 時序
荃灣綫1978 年動工, 1982 年通車
億利 1984 年先開file, 1986 年先入伙
 樓主| marcowong1011 發表於 2021-6-17 23:37 | 顯示全部樓層
timmylee 發表於 2021-6-17 22:53
億利工業中心有預留出入口?

億利所在嘅位置係有計劃過起出口
https://www.bd.gov.hk/doc/en/res ... duledAreas/0036.pdf

評分

參與人數 1aPower +2 HugeC +10 收起 理由
tonyng + 2 + 10 多謝分享

查看全部評分

hokachung 發表於 2021-6-18 05:48 | 顯示全部樓層

marcowong1011 發表於 2021-6-17 23:35
留意返D 時序
荃灣綫1978 年動工, 1982 年通車
億利 1984 年先開file, 1986 年先入伙

原來億利仲新過荔枝角站,咁真係參透唔到點解無起到個出口
00742603 發表於 2021-6-18 07:25 來自手機 | 顯示全部樓層
marcowong1011 發表於 2021-6-17 23:37
億利所在嘅位置係有計劃過起出口
https://www.bd.gov.hk/doc/en/resources/codes-and-references/Schedul ...

我前排都留意到呢個位
原本仲以為係D出口添

睇嚟應該係下面街見圖白色貨車後邊道牆(有個疑似鐵閘嘅物體)
883 Cheung Sha Wan Rd
https://maps.app.goo.gl/uMxyJRwm7ieAVn7s6

評分

參與人數 1HugeC +10 收起 理由
ikc42149 + 10 精闢見解 - your guess is logic !!

查看全部評分

00742603 發表於 2021-6-18 07:29 來自手機 | 顯示全部樓層
marcowong1011 發表於 2021-6-16 21:23
曾幾何時我都經常去創業商場對面嗰間啪啪家食嘢
因為間鋪要行幾級上去, 曾經懷疑過係咪預留出口
之不過坊間 ...

弱弱一問,豐業大堂唔係喺預留出口右邊咩?點解仲要托高?
 樓主| marcowong1011 發表於 2021-6-18 08:15 | 顯示全部樓層

櫃員機旁邊入去之後兜過醫療用品店後面先到電梯大堂
旋轉梯大約係間鋪嘅界線,之後嘅地方對應地下係大堂通道