hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [炒埋一碟] 建議 新增 九龍城荃葵巴士路線 ...
返回列表 發新帖
開啟左側

[炒埋一碟] 建議 新增 九龍城荃葵巴士路線

expertuser2004 發表於 2021-6-14 11:34 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2021-6-14 07:11
38A好地地搞佢做咩

格黎台 240 的觀深荃慢車其實不算半直通版, 停界限街至譽港灣一段, 快的只有葵涌道>荃灣路一小段
參考 13P(麗晶花園至旺角火車橋)/277E(大老山直到九龍灣), 再加上路全日沒青衣車來回/學生客全日沒車返學 = 完全改變本人重組作風
只用現有路線加減重組並不足以平衡各方利益, 非常保守
加上重組後, 能直接得出路線組合 "可" 調派車總和 = 能直接改變/協調聯合班次, 不過個人比較想要海濱花園不經荃灣的快車 .....

38A 只要不改動[美孚至海濱花園] 呢段, 若設有雙向分段乘客/區議會就完全無反對之力, 因為不是縮減/取消服務
1. 等中九龍幹線通車後可直接改經 (即依家荔橋 > 油痳地停車場天橋的 <直通運行> 版本)
2. 可視作觀荃聯絡線(本線慢車, 荃灣區內各站停車), 本線特快有 33/40/38(38E)/240/40P/238(38,38E)/42C(X42C)

PSPGAME 31145pcs 修復工程進行中, 48%
流星☆雨 發表於 2021-6-14 12:06 | 顯示全部樓層
38A好地地搞佢做咩

係我眼大睇過龍以為板友你條線行葵涌道

但即使去埋青衣想做東南面新人口都好,都唔見得要漫遊大半個青衣
最起碼唔入長安、涌美路、青康路已經慳到啲時間,亦避免同42重疊

除非板友你個hidden agenda係想用呢條線幫42C甩走青衣西/南-華員邨,咁另計
趕客路上 理_得你
 樓主| Ravenclaw 發表於 2021-6-14 21:00 | 顯示全部樓層
流星☆雨 發表於 2021-6-14 12:06
係我眼大睇過龍以為板友你條線行葵涌道

但即使去埋青衣想做東南面新人口都好,都唔見得要漫遊大半個青 ...

似乎你體得出我背後真正既目的...

不過嚴格黎講,系想將 青衣 <> 北葵華員村 呢舊客比呢條線去做...

咁至少X42C+42C可以有多d機會重組青衣既分工同加強服務...
S3BL100 發表於 2021-6-14 22:50 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2021-6-14 00:03
拿,我認為最多縮41入何文田廣場經愛民,就算 深長旺青衣 都要有41,佢有自己客,所以41涌美路至愛民呢段 ...

咁呢個版上面除左個別一兩位大帝外,我真係見唔到好強烈要求保留 41 既聲音

41 按我當日既建議,可以幫土瓜灣何文田換到條荃葵線,荃葵一邊覆蓋同你無乜分別;用此作交換條件,何文田深長荔一條 45 做晒、變廿分班,個人認為可以接受,而且成組線會做多左客

而且我好明顯都同你有同樣既 hidden agenda,甩走 42C 其中一個麻煩位

不過咁,如果你打算招標既話,理論上點行都得,無現有路線包袱,所以我對於行唔行石硤尾無太大意見,但青衣事實係無必要入

當然荃灣畀兩條重鐵夾住,到底荃灣巿中心一段生存空間有幾大,我唔會太樂觀

fb.com/scientisthk2usa/
S3BL100 發表於 2021-6-14 22:52 | 顯示全部樓層
38A好地地搞佢做咩

38A 其實唔係好地地,問題在於條線本身唔夠客

不過我覺得最容易改 38A 既方法,係將條線由美孚拉長去海達邨,來回荔枝角道東京街,做新增人口往來荃葵;用新增人口為由,或者抽填海區資源,加一部車,收工

xdxd 發表於 2021-6-14 23:38 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-6-14 22:50
咁呢個版上面除左個別一兩位大帝外,我真係見唔到好強烈要求保留 41 既聲音

41 按我當日既建議,可以幫 ...

同之前一樣,幾個問題你都係冇解決過,或者根本冇諗過解決:
何文田↔長沙灣道班次少咗,呢樣足以lock死你嘅大計,何況屯馬綫通車對呢段嘅客源係冇咩影響;
何土即使換嚟荃葵線,但走綫一啲都唔深入所謂嘅鬧區,大連排/大窩口/荃富街喺非繁嘔到幾多客出嚟係疑問,大窩口/荃灣站似乎更加方便何土居民往來荃市而唔係一條行緊邊皮嘅“41”,42C嘅成功方程式係唔可以複製落一條去何土嘅線;
青山道+龍呈對何土嚟講唔算快,西廊+加士居道+去程紅繞係直接唔少;

基本上如果跟你咁改41係會死得快過完全唔搞佢。
S3BL100 發表於 2021-6-14 23:50 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2021-6-14 23:38
同之前一樣,幾個問題你都係冇解決過,或者根本冇諗過解決:
何文田↔長沙灣道班次少咗,呢樣足以lock死 ...

講到尾其實都係呢幾個問題:

1. 交換條件
2. 荃灣畀兩條重鐵夾住,仲有咩位有競爭力,或者值得做
3. 成個重組有無附帶其他 hidden agenda
4. 唔係招標線,唔似樓主建議點行都無所謂;現有路線包袱,對想像空間有一定限制

希望你明我講咩

如果你想完全做到心目中行法,搵藉口說服運署招標啦,大家既前提都唔同

樓主| Ravenclaw 發表於 2021-6-15 07:54 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-6-14 22:50

41 按我當日既建議,可以幫 ...

你體翻44既客量,其實44系應該只做青衣邨同青碼然後跟41A走人,41系頭尾擺長康何文田做總站減價,加密41,將長安比晒41做...

不過借青南發展過橋擺青衣路做下樣咁解,住果度既,點會唔行去搭42A? 去何文田紅土都42A去轉車啦...

所以我有幾個方案都系好關注要41縮去何文田,因為移加條41就咁加密就浪費資源啦,幾帶都想盡辦法cut短...

以上重組,有2點乘客會唔高興,一系全部被拉疏,二系旺火如果有客去長安就麻煩...