hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 屯馬綫通車 九巴40路綫或需重組取消 料數十萬乘客受影響 ...
開啟左側

屯馬綫通車 九巴40路綫或需重組取消 料數十萬乘客受影響

Ricky403 發表於 2021-6-16 15:20 來自手機 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2021-6-16 15:01
港鐵連K16都取消得,會唔會搞咁長途嘅接駁線?心照啦!

K16某程度上畀12改唔入大角咀道食咗
但九巴縮皮12喺西鐵、小巴78、疫情前A21夾攻下,相比K16全盛時期都少咗好多客
teddybus 發表於 2021-6-16 16:22 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-6-16 15:15
咁諗,5X有得半全日係因為慈雲山無鐵,補償5C減班部分損失
似乎就「合理」好多 ...

5X要兜埋富山畀大帝搭去買壽司先叫合理!
Ricky403 發表於 2021-6-16 16:54 來自手機 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-6-16 16:22
5X要兜埋富山畀大帝搭去買壽司先叫合理!

巴士深入唔到條邨,中短途都被小巴搶走大半
黃大仙區出油尖旺又無邊條路夠快夠好跑,運凳咩
所以我話,分分鐘九巴係當5X做「補償」
 樓主| hongkonger1997 發表於 2021-6-16 20:46 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2021-6-16 07:28
搞轉車站仲好呀
名正言順cut 3B/5/116
想去紅磡/尖沙咀/過海買壽司?

咁咪即係盲目減班削線囉!268C同鐵路完全重疊,點解唔取消?元朗可以搭屯馬綫去鑽石山,仲有大欖隧道又有巴士轉乘
teddybus 發表於 2021-6-16 21:16 來自手機 | 顯示全部樓層
hongkonger1997 發表於 2021-6-16 20:46
咁咪即係盲目減班削線囉!268C同鐵路完全重疊,點解唔取消?元朗可以搭屯馬綫去鑽石山,仲有大欖隧道又有 ...

其實你夠膽拎成個元朗同你一個小小富山比
已經笑死板友,不過都應酬下你

因為元朗居民用腳支持268C
但你連行去搭3B/5/116都嫌遠
既然自己放棄,邊有得怨人?

hihiman 發表於 2021-6-16 21:26 | 顯示全部樓層
tommy14D 發表於 2021-6-16 06:31
又唔見九巴搞秀茂坪

佢地肯用1A,11X 落觀塘
慈雲山願意ma?

如果肯的, 拉286m 上去就有救了
3av188 發表於 2021-6-16 22:47 | 顯示全部樓層

唉,住慈雲山真係要搬了,又冇新樓,減班都要搭,明明有既野俾人拎走真係好嬲
3AV188.HD199
 樓主| hongkonger1997 發表於 2021-6-16 23:14 | 顯示全部樓層
teddybus 發表於 2021-6-16 21:16
其實你夠膽拎成個元朗同你一個小小富山比
已經笑死板友,不過都應酬下你

元朗居民肯用腳就會搭西鐵出市區,咁268C要嚟做咩?
 樓主| hongkonger1997 發表於 2021-6-16 23:15 | 顯示全部樓層
3av188 發表於 2021-6-16 22:47
唉,住慈雲山真係要搬了,又冇新樓,減班都要搭,明明有既野俾人拎走真係好嬲 ...

政府同巴士公司扼殺市區搭車選擇
teddybus 發表於 2021-6-17 04:23 來自手機 | 顯示全部樓層

hongkonger1997 發表於 2021-6-16 23:14
元朗居民肯用腳就會搭西鐵出市區,咁268C要嚟做咩?

我話元朗居民肯用腳支持268C留低喎
你知唔知自己講緊咩㗎?
都唔好話你拎元朗咁大個地方同你小小富山比
元朗呢就唔係得268C一條嘅
又唔見你搵268B講下?
如果3B/5/116開到268B咁嘅班次都幾好!