hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 馬鞍山市中心巴士總站改建安排
開啟左側

[其他] 馬鞍山市中心巴士總站改建安排

吳宗錡 發表於 2021-6-15 16:46 | 顯示全部樓層

edhong 發表於 2021-6-15 16:29
上面係咪諗多咗,都冇講過改到同裕民坊一樣

咁改建做鋸齒狀總站係唔係比宜家坑狀可以容納更加多路線呢?
1320 發表於 2021-6-15 17:11 | 顯示全部樓層
感覺上越改越衰, 上車月台又唔係多左
The Designer
天空之神 發表於 2021-6-15 17:20 來自手機 | 顯示全部樓層
2023 年仲有 286M 先算
RyanPun 發表於 2021-6-15 17:21 | 顯示全部樓層

JCTK 發表於 2021-6-15 16:38
其實仲有幾多線係馬鞍山市中心做巴士總站? 但係681放嗰個位, 朝早開2-4分鐘時段會好精彩 ...

仲有87K同87D放埋一齊做咩事,一條特車總站、一條特車總站加正班中途站,留名早繁兩條線班次一齊出事。
最愛的、城巴的、667的、一個傻佬
edhong 發表於 2021-6-15 18:34 | 顯示全部樓層
吳宗錡 發表於 2021-6-15 16:46
咁改建做鋸齒狀總站係唔係比宜家坑狀可以容納更加多路線呢?

咁同裕民坊有乜關係?
簽名被屏蔽
edhong 發表於 2021-6-15 18:44 | 顯示全部樓層
RyanPun 發表於 2021-6-15 17:21
仲有87K同87D放埋一齊做咩事,一條特車總站、一條特車總站加正班中途站,留名早繁兩條線班次一齊出事。
...

睇睇下,黎黎去去中間果兩條坑只係用黎放85X同681啲車,根本就冇考慮朝早嘅混亂情況。無端端縮一條坑黎放個候車室完全多舊魚,啲朝早特車咪又係塞爆西沙路/馬鞍山路
簽名被屏蔽
rusf101001 發表於 2021-6-15 18:50 | 顯示全部樓層

JCTK 發表於 2021-6-15 16:38
其實仲有幾多線係馬鞍山市中心做巴士總站? 但係681放嗰個位, 朝早開2-4分鐘時段會好精彩 ...

工程期間係都拉681出去做街站而唔係85X
起碼唔係有一大堆車泊係度塞住個總站

936收皮935全日
RyanPun 發表於 2021-6-15 18:57 | 顯示全部樓層
edhong 發表於 2021-6-15 18:44
睇睇下,黎黎去去中間果兩條坑只係用黎放85X同681啲車,根本就冇考慮朝早嘅混亂情況。無端端縮一條坑黎放 ...

頭二三階段完全出哂事:

拆完286M條坑變三線之後,三線坑比286M同85X用係咩事?重點係頭四階段85X已經比人踢去馬鞍山公園清客,朝早烏溪沙特又唔係入總站,要咁大個坑把鬼?

跟著,681又調鬼咁遠,早繁排到咩樣,九巴運輸處冇理由唔知。

仲有,87K早繁(連馬市特)自己用一條坑,啲班次都可以七國咁亂,再加埋87D,留名睇朝早87K甩班由15變30,現時早繁某幾個班次好唔穩定、時早時遲,搞到依家耀謙樓尾站隔幾日就排成百幾人。

自鑽石山一疫之後,運輸處同九巴仲係未識醒水。

RyanPun 發表於 2021-6-15 19:02 | 顯示全部樓層
rusf101001 發表於 2021-6-15 18:50
工程期間係都拉681出去做街站而唔係85X
起碼唔係有一大堆車泊係度塞住個總站

唔計第一階段拆286M坑,佢放外坑(原85X坑),塞死成個總站一樣攬炒。本來681多用車嘅時候,乜唔係應該比條空間容量最大嘅坑佢用咩?
edhong 發表於 2021-6-15 19:33 | 顯示全部樓層

RyanPun 發表於 2021-6-15 18:57
頭二三階段完全出哂事:

拆完286M條坑變三線之後,三條坑比286M同85X用係咩事?重點係頭四階段85X已經比 ...

呢個先最有趣嘅地方,佢係咪諗住681朝早太多車用條短坑會GG先同85X調 (第二B階段)?其實我都係難以理解填咁闊嘅行人路用嚟做乜。

搞完之後更有趣嘅地方係680同682繼續打交,然後就後面多咗一個吉位,出面一堆綫又繼續亂嚟。
簽名被屏蔽