hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 989回程客量統計
開啟左側

[經歷分享/報告] 989回程客量統計

AVW28 發表於 2021-6-17 07:56 | 顯示全部樓層

Kingston_Kwan 發表於 2021-6-16 23:57
搭過兩三次,海福落,我行返雲疊,有D都行返入大圍一帶
同時段686仲有廿分鐘先返到隆亨 (近排客量都有增長 ...

686增長的沙田圍客,應該有部分係來自682系或放棄682系而改搭其他交通工具既沙田圍客,一來想慳一程駁80X/88/88X的轉車費用,二來呢班客係嫌682B兜路、唔就腳兼價錢貴。686用80X式的走線,對沙田圍一帶既乘客無疑係比682B吸引,雖然要面對東隧和官繞的塞車,但兜少個第一城兼平左幾蚊都有賺啦(呢度唔係話第一城萬惡)。

講返989,都係果句,全日既話最盡都係跟85走線(瀝禾沙中一帶係連81的走線已經接受唔到,而家989仲話要行哂六美),繁時686和989都係2拆3好過(火炭至沙中280X走線、成個大圍985走線、新田圍至沙田圍80X走線)。
989大圍多人落,對隆亨新翠客黎講雖然唔到邨口,但時間上比686仲吸引。
如果989停埋大圍站名城入口果個站,我估新翠和隆亨人對眼發光都似,甚至都吸引到部分顯徑人搭(尤其是顯耀和下邨果班)。
LL3850
巴士的膠 發表於 2021-6-17 09:41 來自手機 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2021-6-17 00:43
989全日實在言之過早
應該先建議682B/C/D減價收番沙田價
冇可能貴170/182/686/982X/989咁多

將686調轉埋做989A,沙田圍開兜埋顯徑走,好過開車行9個站返回原位

682B就做返水泉澳、瓏珀山、廣黃,非繁做埋愉翠、銀城街,無需要再兜沙田圍。
巴士的膠 發表於 2021-6-17 09:45 來自手機 | 顯示全部樓層
AVW28 發表於 2021-6-17 07:56
686增長的沙田圍客,應該有部分係來自682系或放棄682系而改搭其他交通工具既沙田圍客,一來想慳一程駁80X ...

第一城條682C朝早一站坐得滿,如果要佢哋停富豪換行西隧,都未必無得傾,咁到時沙田區區繁時都有港島東線。
Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-17 12:54 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-6-17 00:42
老實說,989的客量我覺得係不似預期, 無985開線果種開幾多部車爆幾多部既氣勢,
當年985星期一至五仲要兜顯 ...

對上一次搭900回程頭班皇后街都係企幾個
不過的確其他班次就要再努力啲

就咁睇個客量分怖
兜四美既影響話大唔大
話細又唔係細
沙中同源禾路比較近鐵
同駿洋村要駁一程車唔介意兜
明顯有D差距
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
HV7025 發表於 2021-6-17 13:03 | 顯示全部樓層
我間中放工搭989去大圍或希爾頓睇住第一班由有位剩變成企十幾個,客量雖然唔係爆炸性增長,但穩步上揚
大圍落車有唔少人係直接上火車站橋,相信部分係轉馬鐵去馬鞍山
鰂魚涌去沙市45-50分鐘,時間絕對可接受,但喺美林係咁轉彎,觀感不太好係真
沙市一帶搭紅隧車轉火車係多年習慣,要改變習慣仍需要多啲時間

另一邊廂嘅686,雖然塞車,但吸引到轉兩次車嘅乘客(去車公廟沙田圍以往要喺紅磡大圍各轉一次),都開始浸到穩定客源出嚟
不明白 到底辱了你哪裡 總覺得世界與你為敵
Kingston_Kwan 發表於 2021-6-17 21:03 | 顯示全部樓層
Moreover, 見到有以前985A轉960X/968X嘅客過榴989

雖然985A轉960X/968X嘅客量本身同934/935/948爭一大截
X你老母麥淑X
cz9328 發表於 2021-6-17 21:33 來自手機 | 顯示全部樓層

部車去到新界區短途分段無乜進帳,善巴會唔會好失望呢? 可能呢班989前面咁啱有架對家285頂住,所以去到沙田冇乜人上...???
巴士的膠 發表於 2021-6-17 22:09 來自手機 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-6-17 21:33
部車去到新界區短途分段無乜進帳,善巴會唔會好失望呢? 可能呢班989前面咁啱有架對家285頂住,所以去到沙田 ...

貴過厹一大截,搵鬼坐咩
cz9328 發表於 2021-6-17 22:43 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2021-6-17 22:09
貴過厹一大截,搵鬼坐咩

都係嘅。
但有啲人係想慳時間,唔太睇價錢牌就上車。
望真啲...沙市附近嘅好運中心完全無進帳,但源禾路都有合共兩個客,都OK嘅。

(假如好運中心真係停住部285咁唔好彩,咁989司機抽頭...快啲去前面源禾路搵客,前面兩個站早過架285埋站,都係上策,紅小司機都係咁樣搵食。)

講吓另一邊,沙田市中心去乙沙博,就算係有人死等81K, 47x嚟到收$6.2亦都有人上囉。

paul2357paul 發表於 2021-6-17 23:53 | 顯示全部樓層

巴士的膠 發表於 2021-6-17 22:09
貴過厹一大截,搵鬼坐咩

989行埋樂林路起碼沙田區範圍實有大把客上