hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 紅磡新月台啟用 乘客嫌東鐵轉西鐵綫距離更遠會棄鐵 ...
開啟左側

紅磡新月台啟用 乘客嫌東鐵轉西鐵綫距離更遠會棄鐵

ryandroid 發表於 2021-6-21 11:38 來自手機 | 顯示全部樓層

AVBWU291 發表於 2021-6-21 10:55
佢意思係大圍往烏溪沙頭車係由烏溪沙開出頭車而來。咁烏溪沙頭車去到屯門先會返轉頭,令大圍下行頭車遲咗 ...

普通人唔會諗到咁複雜嘅
大多數係記者表達有問題

佢意思係以前大圍東鐵0540頭班車可以轉到紅磡西鐵0553 頭班車
但依家跨大堂轉乘就搭唔到0053 頭班車
比以往遲咗6 分鐘

即使下星期TML 全綫通車
依家大圍TML 開0558
即使TML 可以大圍一程過去到南昌
只要烏溪班次唔提早頭班車
搭大圍(TML) 首班車(亦會) 延遲(佢嘅行程)

(關於大圍TML 頭班車嘅內容原來被誤導了
所以就刪了)

評分

參與人數 1aPower +3 收起 理由
AVBWU291 + 3 精闢見解

查看全部評分

js904 發表於 2021-6-21 12:10 | 顯示全部樓層
個受訪者嘅諗法應該係, 屯馬全通車後佢都係會坐東鐵由大圍去紅磡轉屯馬頭車
所以先會有咁嘅諗法
Ricky403 發表於 2021-6-21 13:05 | 顯示全部樓層
巴士的膠 發表於 2021-6-21 09:14
朝早唔塞車,去隆亨搭87B都唔慢過佢轉兩次車。

87B頭車估計都0545先到新翠,遲東鐵頭班5分開
南昌街荔枝角道上海街燈陣都搞到時間完全無優勢
假如只係唔想行,咁係有用,但返0630嘅話都係搭番鐵好過......
反而287X頭班,通常0600左右已經經過匯豐出面,可惜加唔到站
.
Ricky403 發表於 2021-6-21 13:19 | 顯示全部樓層

cky 發表於 2021-6-21 00:24
一星期後曾女士咪可以直接坐屯馬線由大圍直達南昌先轉線囉,話唔定有 so 過要晌紅磡過月台喇 🤭🤭🤭 ...

屯馬線大圍頭車0558,去到紅磡都唔知係0553之後幾多分鐘囉
.
ytxmobile 發表於 2021-6-21 15:12 | 顯示全部樓層
AlexLee 發表於 2021-6-21 09:51
西鐵唔叫2、3可以叫咩?
東鐵用緊1、4
正常都會沿用番現有編號

上下兩層可以參考油麻地:西鐵1、2,東鐵3、4。

ryumew 發表於 2021-6-21 16:55 來自手機 | 顯示全部樓層
Ricky403 發表於 2021-6-20 16:21
得287X假如去程加停奧運站先可能幫到佢,否則都冇更好選擇

遲下有287P,仲快到奧運站
Kj2052 發表於 2021-6-21 19:00 來自手機 | 顯示全部樓層

岩岩紅磡轉車直情動物大遷徙
轉車人貼人行成5分鐘先上到車

Btw 有職員上車趕客聲稱部車回廠
AlexLee 發表於 2021-6-21 20:40 來自手機 | 顯示全部樓層
ytxmobile 發表於 2021-6-21 15:12
上下兩層可以參考油麻地:西鐵1、2,東鐵3、4。

問題係宜家兩條綫唔係同一日搬

唔通東西鐵同時用1咩
AlexLee 發表於 2021-6-21 21:54 來自手機 | 顯示全部樓層
AVBWU291 發表於 2021-6-21 10:55
佢意思係大圍往烏溪沙頭車係由烏溪沙開出頭車而來。咁烏溪沙頭車去到屯門先會返轉頭,令大圍下行頭車遲咗 ...

佢出市區…
下行幾多點頭車關佢咩事
THomas20010808 發表於 2021-6-21 23:23 來自手機 | 顯示全部樓層

js904 發表於 2021-6-21 12:10
個受訪者嘅諗法應該係, 屯馬全通車後佢都係會坐東鐵由大圍去紅磡轉屯馬頭車
所以先會有咁嘅諗法 ...

宜家紅磡西鐵0553 頭班車

TML全線通車,而家屯馬線烏溪沙第一班車開0538。如果唔改頭班車開出時間,之後TML屯門方向紅磡頭班車應該會遲過0553開,變相遲咗返工