hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區交通會前膽
開啟左側

沙田區交通會前膽

cz9328 發表於 2021-6-26 13:36 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2021-6-26 09:36
如果81C果班人真系來自顯徑大圍一帶,咁等變30分班...

估計第日81c線出九龍方向,20分鐘一班出雙輪椅AVC, 或者已經夠載,派車方面可能變281M嘅單/雙層車混跑模式。(最多碩門放工時段嗰幾班用雙層)
返沙田方向,單雙層混跑開12/20分鐘,或者都OK留到部份客嘅。

12/20分鐘嘅意思係:
雙層 --- 12min 間距 --- 單層 --- 20min 間距 --- 雙層

cz9328 發表於 2021-6-26 13:40 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2021-6-26 09:48
安慰下佢而已,不過我相信81C死唔去既,佢死左,287x亦都頂唔住...

287x 有水泉澳支持,應該可以的。
2000年之後重新規劃嘅新開辦路線,應該唔會太差。

最壞情況都係客量下跌些少,減一兩架車嘅啫。

psypericarp 發表於 2021-6-26 14:05 來自手機 | 顯示全部樓層
81C 出九龍客量同入沙田係差得比較遠,但係唔覺得會改變特別多,亦唔係需要太快處理,特別係入沙田有油尖旺到大圍沙田圍 + 少量大圍沙田圍入馬鞍山,4:00後客量都唔差,起碼都有70% 以上客
Fong_2132 發表於 2021-6-26 14:09 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2021-6-26 13:36
估計第日81c線出九龍方向,20分鐘一班出雙輪椅AVC, 或者已經夠載,派車方面可能變281M嘅單/雙層車混跑模 ...

81C只需保留服務由尖沙咀至沙田圍,其他路段少人得可憐,由佢地保鐵吧
cz9328 發表於 2021-6-26 14:22 來自手機 | 顯示全部樓層
Fong_2132 發表於 2021-6-26 14:09
81C只需保留服務由尖沙咀至沙田圍,其他路段少人得可憐,由佢地保鐵吧

但富豪花園距離鐵路站,比濱景花園行去碩門站更遠...
其實,縮線縮到頌安邨巴總,分分鐘搵到多幾個由頌安出發去沙田嘅2蚊客,畢竟有啲年紀大嘅客會鍾意搭啲行少幾步就有嘅車。

(第日81c都無可避免要減班減車,減咗之後頌安都應該夠位泊嘅)
Fong_2132 發表於 2021-6-26 14:58 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-6-26 14:22
但富豪花園距離鐵路站,比濱景花園行去碩門站更遠...
其實,縮線縮到頌安邨巴總,分分鐘搵到多幾個由頌安 ...

其實可以諗下擺濱景,不過應該要82X減下班讓返d位出黎
Waiyin12 發表於 2021-6-26 16:27 來自手機 | 顯示全部樓層

Fong_2132 發表於 2021-6-25 16:41
當區86C減班已經好不滿

當時286C全日化86C減到30,富豪嘈完一輪但九巴企硬,基本上已成定局
而家富豪手上只得86C,只要唔係再further cut 86C,唔明富豪有咩可以嘈

本身個plan係用286做黃泥頭 - 大圍(城河東)去深長荔,86C改去維港灣
富豪係由無變有,多咗286
 樓主| tszhinchan3 發表於 2021-6-26 18:44 | 顯示全部樓層
Waiyin12 發表於 2021-6-26 16:27
當時286C全日化86C減到30,富豪嘈完一輪但九巴企硬,基本上已成定局
而家富豪手上只得86C,只要唔係再fur ...

而家286個問題係九龍段,就算補償到富豪都形同虛設。
如果係咁,不如240X全日當做青沙駁腳(如果班次好)而86縮去火炭過少一次河仲好。
Ravenclaw 發表於 2021-6-26 20:06 | 顯示全部樓層
cz9328 發表於 2021-6-26 13:40
287x 有水泉澳支持,應該可以的。
2000年之後重新規劃嘅新開辦路線,應該唔會太差。

我話所謂頂唔住系唔287x唔加班做唔切,287x同81c唔系完全冇關係...

但我唔想推密287x...
Ravenclaw 發表於 2021-6-26 20:09 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2021-6-26 13:21
濱景嗰頭可能唔願行去鐵路站,而87D經旺角,出油尖計搭81c亦可能唔太慢,81c在濱景應該有人搭嘅。

富豪 ...

就系因為富豪花園呢個麻煩位,所以我先覺得81c提速最多系曾大屋走...