hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區交通會前膽
開啟左側

沙田區交通會前膽

石頭 發表於 2021-6-24 00:55 | 顯示全部樓層

cz9328 發表於 2021-6-22 13:17
第一城/愉翠/廣源,可能對石硤尾興趣/關注度不太大吧,可能一條286就搞得掂。
...

286如果能夠黃泥頭開出之後,第一城直出青沙,
第一城同廣源即時唔要86,哪怕286只開30分一班都係咁話~

石頭 發表於 2021-6-24 00:59 | 顯示全部樓層
tszhinchan3 發表於 2021-6-23 08:30
唔好意思,從來只係交通組織要求89C轉特快,議員係想286M保留

而家上埋報紙,286M一定會取消~

咁再唔爭取其他野返黎,286M取消之後89C又特慢,77區巴士更加無人搭~

FBI2 發表於 2021-6-24 08:51 來自手機 | 顯示全部樓層
LN9267 發表於 2021-6-24 00:31
https://www.facebook.com/osmanchengch/photos/a.139160407484164/665343858199147/?type=3

有區議員就坊 ...

開會唔駛強硬,開完會先強硬。

當年西港島線巴士重組,運吉推最後重組方案,成班區議員開特別大會插運輸署,仲一致通過譴責運輸署重組及要求撤回方案,散會後不足一小時,運輸署出行政指令,落實執行日期,唯一暫緩的是沒有地鐵直接影響的半山區。

同樣地,212取消也是同樣手法。相比之下,南港島線巴士重組係比較順暢。
 樓主| tszhinchan3 發表於 2021-6-24 09:00 | 顯示全部樓層

https://www.hkitalk.net/HKiTalk2/thread-2115190-4-1.html
深水埗RPP話86/286系唔會重組,又有戲睇
arfung 發表於 2021-6-24 09:12 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-6-24 08:51
開會唔駛強硬,開完會先強硬。

當年西港島線巴士重組,運吉推最後重組方案,成班區議員開特別大會插運輸 ...

其實個別小區在大區會中反對,而其他與會者普遍贊成或中立(無意見),影響力有多大?

見到廣黃就89D/83X重組叫到89S番黎 (有無用另計)
63X就長期比美孚反對而多次提速失敗
62X/259D重組又係仲有條尾未通過到 (好似有VIP區議員反對)

其實唔知署方執行與否的準則。
FBI2 發表於 2021-6-24 09:18 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-6-24 09:12
其實個別小區在大區會中反對,而其他與會者普遍贊成或中立(無意見),影響力有多大?

見到廣黃就89D/83X ...

地區個別路線重組,會聽受影響地區代表意見。但鐵路重組是另一個部門,是由高層官員負責,強硬很多。
js904 發表於 2021-6-24 09:26 | 顯示全部樓層

石頭 發表於 2021-6-24 00:55
286如果能夠黃泥頭開出之後,第一城直出青沙,
第一城同廣源即時唔要86,哪怕286只開30分一班都係咁話~
...

第一城到廣黃沿線點都會留住86, 唔只係出九龍問題, 而係要86做埋同80K/83K 源禾路一帶嘅互補
如果唔係80K/83K人多但越cut越疏, 加返車落去的話 , 反對聲音都唔會有咁大
cz9328 發表於 2021-6-24 11:17 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-6-24 09:18
地區個別路線重組,會聽受影響地區代表意見。但鐵路重組是另一個部門,是由高層官員負責,強硬很多。 ...

當年新界70號巴士線用行政指令取消時會有一大堆八達通轉乘優惠跟住提供。

286M嗰度,可能要諗諗點fight 轉乘優惠了,例如亞公角街落車嘅大老山隧道巴士線,轉第二程43x, 81c, 85K, 89c 八達通轉乘第二程往77區方向一律免費,呢啲其實都值得諗。
再簡單啲,不如在亞公角街某處整個大型轉車站吧。

相反方向,在77區是但上一架43x/81c/85K/89c, 出到亞公角街轉大老山線車,八達通轉乘優惠啲兩程總車資應該收幾多錢,不同路線組合應該點加減,呢啲就留番俾班官諗嘞。

再innovative 一啲,爭取第一程680x, 681, 980x在耀安邨/曾璧山一帶落車,第二程搭85K八達通轉乘免費(相反方向亦如此類推,最起碼紅公司680x/681班次,提供85K轉680x/681過海,八達通轉乘減免85K嗰程嘅車費),我覺得一啲都唔過份,哪怕681係聯營線涉及兩間公司,我都覺得呢個提案唔過份。

arartete 發表於 2021-6-24 11:31 | 顯示全部樓層

屯馬線點開通都唔會令我改搭囉...
返工返九龍灣既我更加只會搭89C/89D行去馬鐵又遠,又要轉線,不了..
Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-24 13:26 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-6-23 12:25
咁對於乘客和(大機會被DQ的)區議員, 除非286M強行砍線
(依個情況區議員可以話政府漠視民意,唔關佢事),
如 ...

咁可以肯定既係現況點都會變
最起碼286M無可能繼續keep到而家班次
而有多少少vision既都睇到286M/89C會咩下場

89C直出+286M取消
基本上一定係做到77區抽資源走
對老九嚟講
先係286M生死權最終唔係佢手
萬一運吉發神經話要留線既都係要繼續燒錢

當然資源變左要放返落石門既新線上
咁好重要睇老九想唔想開發新客