hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E36A 元朗>東涌 簡單行車紀錄
開啟左側

[經歷分享/報告] E36A 元朗>東涌 簡單行車紀錄

Eddie 發表於 2021-6-23 12:07 來自手機 | 顯示全部樓層

andy92 發表於 2021-6-23 10:28
之前 E33/E33P 有得免費轉 E32A 去東涌北

而家得番 E36A 轉就要屈多 $1.9

但係E33本身減左1.9
1320 發表於 2021-6-23 12:22 | 顯示全部樓層
thorchan 發表於 2021-6-23 11:54
其實依家E33飽到瀉,E36A某程度要減輕E33的壓力,做埋大馬路打爆咗反而屯門會上門到車,平衡返各區的客量 ...

e36a 宜家係接近垃圾級班次 (特別要轉車既), 可以令E36A加車都唔錯
反正E33班次本身都唔少
The Designer
Anonymous 發表於 2021-6-23 12:57 來自手機 | 顯示全部樓層
1320 發表於 2021-6-23 12:22
e36a 宜家係接近垃圾級班次 (特別要轉車既), 可以令E36A加車都唔錯
...

E36A經埋大馬路咪可以俾佢嗰20-40名街坊唔使轉E36兼全日班次唔會差得過E36。

東涌方向又唔驚俾屯門人排擠,又唔使排擠番自己啲街坊
thorchan 發表於 2021-6-23 13:36 來自手機 | 顯示全部樓層

1320 發表於 2021-6-23 12:22
...

真係搭嗰班其實係會睇實個ETA,到時到候自動喺車站出現。班次幾垃圾,只要滿逸東涌北有直車就點都引到一定客流。
1320 發表於 2021-6-23 13:49 | 顯示全部樓層
thorchan 發表於 2021-6-23 13:36
真係搭嗰班其實係會睇實個ETA,到時到候自動喺車站出現。班次幾垃圾,只要滿逸東涌北有直車就點都引到一 ...

最怕第1程塞車/慢左, miss 左要轉E36A 就正 (要轉車就有失手既可能 ), 之後就要係 沙漠 等差唔多半個鐘
The Designer
martin2000 發表於 2021-6-23 14:20 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2021-6-23 10:28
之前 E33/E33P 有得免費轉 E32A 去東涌北

而家得番 E36A 轉就要屈多 $1.9

所以屯門客去滿逸係唔會特登去轉車站等E36A
一嚟要兜東涌北好慢, 二嚟疏車, 三嚟補$1.9又唔係特別平
去返消防局過對面叫幾飛仲好, 好彩轉到E31又唔洗錢, 轉車海38都只係補$2.4

andy92 發表於 2021-6-23 14:32 | 顯示全部樓層

martin2000 發表於 2021-6-23 14:20
一嚟要兜東涌北好慢, 二嚟疏車, 三嚟補$1.9又唔係特別平
去返 ...

所以點解 E36A 死都要去埋元朗行夠 40km

就係要令東涌北 / 天水圍無辦法收 $12
3asv@59x 發表於 2021-6-23 15:07 | 顯示全部樓層
其實一早轉做E33A
只往來屯市至逸東
收$9 加快回車
咁分分鐘仲好
E36 E37地區開返E36 E37特別班次去逸東邨
跟返主路線收費

下下都要收到咁盡
以前啱啱開嘅時候條條都係$13咪又係咁

其實根本
E33 收$10 (行返而家路線但唔收到盡)
E33P 收 $10
以上兩線東涌消防局往屯門分段$9
E33A 收 $9
跟K52行,海皇路直接轉入湖山路
丶龍門路
A33唔好嘥時間再兜大圈同埋塞喺30橋
跟962咁直到碼頭區,置樂叫乘客用E33A轉車(即係好似以前何文田用E21A轉車咁樣)
但可以全日來回途經掃管笏

E36 E37 收 $12
E37改返喺洪天路出
E36改係錦上路開
但青山公路由大馬路直行到藍地交匯處
E36P照收返$13.9行大欖隧道
但改喺錦上路開
好似以前251M咁兜晒成個錦田八鄉,之後喺蒙養小學直接上公路
咁就差唔多
E36 E37 A36 A37可以因應交通狀況時改行青田路丶鳴琴路丶青雲路丶龍門路中途不停站

A36改為唔停虹橋,請搭返A33X
thorchan 發表於 2021-6-23 15:30 來自手機 | 顯示全部樓層
martin2000 發表於 2021-6-23 14:20
去返 ...

消防局對面的38其實係上唔到車,識的一係就行返去,一係原地上返38,過條順東路唔夾硬紅燈過保證送車尾。就算滿逸追出區的E車,無5分鐘以上都唔使搏,一定保送。
thorchan 發表於 2021-6-23 15:38 來自手機 | 顯示全部樓層

補充:38到咗市中心一定會俾地鐵站的客打爆,除非有人限住上車人數,市中心上車的一定會無節制咁樣打爆車。