hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【小修小補】41/45/46重組建議
開啟左側

【小修小補】41/45/46重組建議

xdxd 發表於 2021-6-21 11:26 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

就著Ravenclaw師兄近期所推出嘅青荔紅土路綫重組,想加少少個人意見去執一執41/44/45/46呢組線。
45:紅鸞道< >葵芳南
不再途經土瓜灣、紅磡舊區、旺角、麗瑤,改經紅磡道、葵芳一帶。
往葵芳南:
01.紅鸞道
02.紅樂道
03.民泰街
04.紅磡邨
05.信用街
(原走線)
13.中華電力
14.拔萃男書院
15.太子站(太子道西)
16.楓樹街
(原走線)
33.日景樓
34.葵芳站
35.葵涌廣場
36.新都會廣場
37.葵芳南

往紅鸞道:
01.葵芳南
02.葵涌運動場
03.葵芳智芳街
04.林士德體育館
05.葵芳邨
06.聯接街
(原走線)
24.黃竹街
25.花墟公園
26.萬基大廈
(原走線)
34.信用街
35.紅磡邨
36.黃埔花園
37.紅鸞道
收費不變,班次增加至20分鐘一班,用10車。

41:取消,用車分予45/44/241使用。

44:稍為加密班次。

241(原46):麗瑤-佐敦道(循環線),改經葵青交匯處,葵涌道前往美孚,後經荔枝角道、通州街、興華街西往連翔道,增設「興華街西遊樂場」站,再沿連翔道、佐敦道、原46走線,停靠彌敦道「太子站」後,沿大埔道、呈祥道、葵青交匯處返回荔景山道,加停「福華街休憩花園」、「北河街」、「上李屋花園」各站。

45A:紅鸞道-葵興站,為主線半直通版本,於繁忙時間對開,不入十二號山、培正道及荔景山道,葵芳段改經興芳路前往葵興站,
於兩方總站0735,0755,0815,1815,1835開出,收費$8.2。
紅磡人。
kay 發表於 2021-6-21 14:02 | 顯示全部樓層
青衣版友唔會支持CUT 41
世界很簡單 人類很複雜
2076 發表於 2021-6-21 21:09 來自手機 | 顯示全部樓層
青衣去紅土及何文田的直車應該係執呢一組線的底線,同時,愛民落旺角太子深長荔每15分鐘一班都係必要條件。(相反方向有E21A變相不必要留15分鐘一班)我自己對呢組線都有啲諗法,等到屯馬綫正式通車後睇一陣客量改變先正式出文。
 樓主| xdxd 發表於 2021-6-21 22:17 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-6-21 21:09
青衣去紅土及何文田的直車應該係執呢一組線的底線,同時,愛民落旺角太子深長荔每15分鐘一班都係必要條件。 ...

何文田↔長深荔:咁樣執完45,里程反而比而家九碼↔麗瑤更長,即使飛起旺角,依然會擔心唔夠車做15分/班。
假設新45用11車(自己開足+41過一半),都係165分鐘一單,但粗略估計下應該點都要~180分鐘先跑得晒。
喺41嘅車源何文田/青衣對半開嘅情況下,我會寧願拉疏做20,用10架車,200分鐘應該點都夠。
但如果師兄覺得165分鐘夠做嘅,絕對可以拉上15;又或者考慮向30(縮上荔景山)/7B(縮上何文田/紅火,反正紅磡灣↔何文田有新45頂)開刀,抽一架過新45。

青衣↔何土:呢樣使唔使直車我好有保留。
紅土何↔新界西嚟講,青衣真係無必要都唔會去嘅一個地方,對岸嘅吸引力會大唔少。
再加埋有鐵,41本身嘅少量青衣↔何土客似乎只會比鐵吸走,而本身41都執緊一定嘅44嘅青北↔長沙灣道客
咁嘅情況下,45拉落葵芳+半直通嘅45A+44加密加車似乎已經頂到41大部分嘅用途。
如果企硬要直車嘅嘅,45唔喺葵芳兜圈改放美景/長青,喺師兄嘅角度,又可唔可行?
2076 發表於 2021-6-21 22:44 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-6-21 22:17
何文田↔長深荔:咁樣執完45,里程反而比而家九碼↔麗瑤更長,即使飛起旺角,依然會擔心唔夠車做15分/班 ...

青衣<>何土 其實比起 麗瑤/荔景<>何土 更加有必要留。一直以來青衣都睇條41睇得好緊。41想改的方案咁多年來都比青衣/九龍城ban晒,原因係滿足唔到晒以下的條件。我研究41/45/46呢組都爬左10年以來的討論,歸納出以下條件。

青衣角度:
1) 需要直車前往何文田/紅磡,至於土瓜灣道至九碼我都唔太肯定需唔需要留直車,但若然補轉乘,車程需明顯快過41
2) 涌美路要有車出市區
3) 假如摺41的話,至少一半用車都要去返青衣度,而青北係優先使用該堆用車,但青南都要分一杯羹

荔景山角度:
4) 麗瑤/祖堯要留至少每小時4班車來往美孚打後的市區,其中至少2班車來往深長荔,或者一條線每20分鐘來往深長荔
5) 麗瑤/祖堯需要直車前往何文田/紅磡,至於土瓜灣道至九碼我都唔太肯定需唔需要留直車,但若然補轉乘,車程需明顯快過45
6) 需要同時有車去油麻地/佐敦

愛民角度:
7) 需要直車前往九碼
8) 要留每15分鐘一班前往旺角/太子/深長荔
9) 要留每30分鐘一班由深長荔/太子/旺角前往愛民 (因為有E21A輔助)
10) 要留前往荃葵其中一區之直車

師兄的方案做唔到以上的第1, 2, 3, 7, 8點,尤其是青衣要求完全滿足唔到,所以可行性不高

抗議962B重組
還我962全日服務
 樓主| xdxd 發表於 2021-6-21 23:23 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-6-21 22:44
青衣何土 其實比起 麗瑤/荔景何土 更加有必要留。一直以來青衣都睇條41睇得好緊。41想改的方案咁多年來都 ...

先講何文田先。
(7)就一般般,始終17密密上落令呢點嘅牙力比較低,當初241X一定無可能因為咁而過唔到;
(8)就好睇新45實際行車時間要幾耐,我保守啲先攞200分鐘嚟做一單,實際上如果真係可以~165分鐘左右搞掂嘅就可以拉上15分一班,再唔係嘅睇下何文田肯唔肯攞7B縮上山,過一車比45,紅磡段由大小8同45去做。

青衣部分,
佢哋想要嘅嘢同佢哋所貢獻嘅唔對等。
41嘅青衣↔何土段攞返19年數據得1300人,實在太差,根本唔應該留直車去serve,加埋鐵嘅優勢會更大,我唔認同留41係對青衣好嘅方案。
車源對開(2)係我諗重組嘅前題,45只能分到4架41車似係唔同版友共識,其餘用車我都係傾向過比44/41A。
顯然部分青衣聯外路線係有條件加密,執41加車比呢啲線,又或者係搞十世都未掂嘅42A分拆會有效益過硬留慢嘅紅土直車。

如果青衣堅持要紅何(快)直車嘅,咁要考慮下將241X改荃灣開兼且以荃灣為主嘅呢種方案(30X雖然慢就真係慢,但係小弟假日實測係有~30客由荃灣搭入黃埔,所以荃市↔紅磡未必冇得做嘅),否則冇咩可能過到何紅土。
諗45拉埋入長青,serve晒青南/葵芳/荔景山去長深荔+紅何,純粹係用嚟塞直車,另外長青起計有機會快過而家兜勻青衣+旺角,青北44轉新45亦都未必慢好多。
2076 發表於 2021-6-22 00:21 | 顯示全部樓層

xdxd 發表於 2021-6-21 23:23
先講何文田先。
(7)就一般般,始終17密密上落令呢點嘅牙力比較低,當初241X一定無可能因為咁而過唔到;
( ...

17停唔到下路同九碼,變相41 45其實都係有用,下路同上路距離相信你都十分清楚,總不能叫翔龍灣班客行上去馬頭圍。

241X愛民版本過唔到的其中一個原因都係愛民嘈冇車落九碼。

7B同8唔應該為了41 45呢一組重組而擺架車落去,41 45重組的用車應該要自己拆掂,7B 8重組的車有更好用途。

而且45推到上15分鐘一班又會唔會係過密......到時一樣同宜家41 45組合蝕錢兼做唔到乜野新客。

青衣問題一向難搞,因為佢地真係得41果幾架車用來重組,又要去晒咁多個地方,變相釘死41冇乜得改,畀到盡係45拉入青南,41縮去青北,再做打後的重組。例如你所提的青北荃灣紅土線。
抗議962B重組
還我962全日服務
Ravenclaw 發表於 2021-6-22 02:35 | 顯示全部樓層
45咁樣往來深水埗,隨時仲慢左,我亦唔見得咁樣上落窩打老道一帶有需求...

PS: 唔好淋住殺7B...

至於241,想做葵芳去佐敦特快? 往佐敦方向跟47x入一入葵芳站,然後停埋葵廣先走會好,葵芳叫佢行去42果個站班人除時落地鐵,反方向落客就外圍落得啦...

葵廣落佐敦,你叫佢行去42個站上車,佢就會行左去地鐵站...

至於回程行大埔道我更加唔明,已經有45,佐敦去大埔道有81...

如果旺角街市做尾站,快過行大埔道,除非你淋住好似41A什至287X咁行...
Ravenclaw 發表於 2021-6-22 02:47 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-6-22 00:21
17停唔到下路同九碼,變相41 45其實都係有用,下路同上路距離相信你都十分清楚,總不能叫翔龍灣班客行上 ...

可以試多次,真系嘈話九碼要有大巴士往來愛民既,就將我propose條九荃乜拉上何文田廣場,經愛民,不人紅磡站...

不過,九碼上山跟28上上路然後上佛光街,我絕不容許我propose既九荃線行寶其利街上山...

但咁既話,我條九荃可能要改經聯合道,樂富,龍翔道, 南昌街, 白田,南昌街,呈祥道,唔能夠跟6D行大坑東,否則用太耐...
 樓主| xdxd 發表於 2021-6-22 07:04 來自手機 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-6-22 00:21
17停唔到下路同九碼,變相41 45其實都係有用,下路同上路距離相信你都十分清楚,總不能叫翔龍灣班客行上 ...

九碼方面,憑平日觀察都係覺得上落唔算太多,加埋寶其利街嘅行車狀況真係唔掂,我又無理由改條線鶴園走,完全唔做紅磡客咁智障…
唯一可能嘅,係街市之後左轉兩次出紅磡道用天橋上山咁囉…

7B…當初係有聲音話紅磡灣↔何文田無咗車而唔比佢減一車+縮上何文田,咁搞法只要用新45補到呢個位就郁得7B,8就…我自己一向都有打算嘅。

45推到上15蝕唔蝕?我諗新45最主要都係食晒何文田↔長沙灣道(41/45)同埋長沙灣道↔荔景山(45/46),而家呢兩邊都係盡量做緊15分班,推晒比新45自己做,而殺晒41/46會慳到更多車。