hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【小修小補】41/45/46重組建議
開啟左側

【小修小補】41/45/46重組建議

樓主| xdxd 發表於 2021-6-22 07:11 來自手機 | 顯示全部樓層

Ravenclaw 發表於 2021-6-22 02:35
45咁樣往來深水埗,隨時仲慢左,我亦唔見得咁樣上落窩打老道一帶有需求...

PS: 唔好淋住殺7B...

45咁落深水埗,係想唔經旺角,亞皆老街/旺角道真係攞命㗎大佬…

241:你睇清楚,我完全唔諗住經葵芳,經葵芳嗰條叫45。
45飛起旺角之後,荔景山完全無咗油旺車,所以就改241行晒彌敦道,由佐敦一路掃上太子;
行大埔道上山係好明顯唔入長深荔,同新45有一個清晰唔少嘅分工,但因為回程冇得經九華徑一帶,索性兩邊都行葵涌交匯處,反而會驚唔係幾夠客…
Ravenclaw 發表於 2021-6-22 09:18 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-6-22 07:11
45咁落深水埗,係想唔經旺角,亞皆老街/旺角道真係攞命㗎大佬…

241:你睇清楚,我完全唔諗住經葵芳,經 ...

okey,唔好意思,我同葵青交匯處混淆左...

明啦,我唔知你系體準唔經瑪加烈醫院方便將來陰線,還是真系想盡量快,果部份我冇意見...

我重組既原則一向系應入繁忙地區既車就人,可以唔入就唔入,所以你建議既45飛旺角原則上我唔反對,不過如果你既原因系因為亞皆老街/旺角道攞命就唔認同啦...

亞皆老街最多系堆燈耐d,龍尾通常太平道,但如果西行你行太子道又唔上橋,咁我都肯定唔會快過移加...

塞車機會最高相信系旺角道,果度一倒塞,太子道西西行就會受到波及,你改45北行行太子道咪中伏囉,男拔之後上橋還好,不過如果太子道西龍尾侯王道既話,咁一樣死...

反而南行界限街返何文田就好大機會快過移加,南行我同意,北行如果意在快而唔系減少進入旺角既車次,唔同意...

至於紅碼開又唔入愛民我就唔明用意系咩啦,但我會覺得,冇必要想陰/槍7B...

愛民落深水埗體佢個樣要求15分班,咁我希望佢地受20分班...

但落旺角得翻30分班既大巴士18應該會比入鬧,愛民往來旺角最大問題系單向比E21A搶得太多客...
kingprowm 發表於 2021-6-22 10:32 | 顯示全部樓層

都係果句啦,如果 41 要取消,咁 45 都同樣取消得

青衣可以東涌線轉屯馬線,同樣荔景一樣得

荔景去紅土需求也同樣唔會見得有幾大
kay 發表於 2021-6-22 10:44 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-6-22 10:32
都係果句啦,如果 41 要取消,咁 45 都同樣取消得

青衣可以東涌線轉屯馬線,同樣荔景一樣得

九巴咪提過45縮去荔枝角一樣衰左

不過講真
一條30分一班去何紅土呢D需求細既線
死都要留其實有咩用

就係你地唔肯重組
咪不斷減班

結果減左班
依然好似10年前咁
想轉行241X

不過青衣同何文田訴求唔同
呢度解決唔到
世界很簡單 人類很複雜
Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-22 12:35 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-6-21 23:23
先講何文田先。
(7)就一般般,始終17密密上落令呢點嘅牙力比較低,當初241X一定無可能因為咁而過唔到;
( ...

(7)以前有試過建議41縮去愛民
都係無車落土瓜灣為其中一個原因而ban左

唔太明45唔做麗瑤同做紅磡而放棄土瓜灣既原因係咩
241既定位亦好奇怪
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
ATENU364TC196 發表於 2021-6-22 14:50 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-6-21 22:44
青衣何土 其實比起 麗瑤/荔景何土 更加有必要留。一直以來青衣都睇條41睇得好緊。41想改的方案咁多年來都 ...

青衣幾時講過要直車去紅磡/何文田?⋯⋯有轉乘其實就咩都夠
其次係涌美路點解要41?長康有得搭升降機上長青巴總上42A,涌美又可以行落綠悠上44,時間上同行去涌美路上41差唔多

41 取消過番4部車去青衣即可

tonychow 發表於 2021-6-22 15:24 | 顯示全部樓層

條 46 咁改,咪唔經瑪嘉烈至美孚一段?
去程仲要入四小塞燈,去旺角仲慢過依家
如果唔介意回程上車站位變咗,其實可以行西廊或者差少少嘅呈祥道去程,經太子旺角佐敦,回程經茘寶路,喺九巴車廠果度出返美孚
就算好客到開到全日 20,4 架車都搞得掂

樓主| xdxd 發表於 2021-6-22 16:11 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2021-6-22 09:18
okey,唔好意思,我同葵青交匯處混淆左...

明啦,我唔知你系體準唔經瑪加烈醫院方便將來陰線,還是真系 ...

經葵涌交匯處係想快多過陰線嘅,不過參照返另外師兄嘅意見,會再執執。

45經唔經旺角好,我個人嘅睇法係,何文田落旺角41/45一定唔會係首選,但反而何文田-長沙灣道呢一段巴士嘅乘客佔比率係高過黨鐵,喺咁嘅情況下我會選擇加快去提升新45嘅競爭力而選擇雙向飛旺角。
至於西行飛橋,我原本唔太想,因為唔想對太子以北嘅原有45搭客造成太多唔方便,但係如果師兄認為會慢過經旺角嘅,咁我會改改,經黃竹街直接扭出長沙灣道。
新45會照入愛民(唔入嘅係半直通嘅45A)。
拉落紅碼就...有少少係自己私心,但係我覺得博下黃埔一啲唔想上12A漫遊嘅客行出嚟上新45,換走7B係擺明搶車嘅
不過睇番樓上2076師兄唔太睇好咁做嘅,可能都係塞返落九碼,但咁樣就要變相諗方法解決寶其利街問題

講真,可以喺其他線R多一架車,比45有12架車用嘅,開15分唔係問題...(粗略計算175~180分鐘應該跑得晒)

何文田落山?紅頂/27M/行路都唔揀18啦...

紅磡人。
 樓主| xdxd 發表於 2021-6-22 16:28 | 顯示全部樓層
Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-22 12:35
(7)以前有試過建議41縮去愛民
都係無車落土瓜灣為其中一個原因而ban左

如果土瓜灣阻力真係大嘅,我唔介意改返落九碼。
只係九碼冇快嘅方法上山,
鶴園-漆咸道北-平治街完全做唔到紅磡北+受紅隧口塞車;
現行走線就比紅磡內街玩死;
庇利街-紅磡道南行-佛光街天橋順就順,但係冇客到;
街市-德民街-(黃埔)紅磡道-佛光街(即5D走法)就搵緊土瓜灣笨。
咁嘅時候我會寧願掟條線落紅磡,起碼上山快,紅磡灣/黃埔又會有返一啲客去填返土瓜灣嗰批。
至於麗瑤,我係想俾何文田一條直車落到新西嘅旺區(唔理速度住),咁所以就選擇棄麗瑤而落葵芳。

241方面,本身係基於Ravenclaw師兄嘅241去做修改,
葵芳換咗45落去,咁就換返條241比佢哋;
45亦都改做飛埋旺角,咁就索性攞241掃晒油旺+太子,補返冇得搭45嘅乘客有直車返荔景山;
但去到太子基本上無咩快路可行,所以選擇大埔道+呈祥道直上荔景山,
當然,上面tonychow師兄所提議嘅彌敦道南行走線都值得研究。
紅磡人。
 樓主| xdxd 發表於 2021-6-22 16:34 | 顯示全部樓層

tonychow 發表於 2021-6-22 15:24
條 46 咁改,咪唔經瑪嘉烈至美孚一段?
去程仲要入四小塞燈,去旺角仲慢過依家
如果唔介意回程上車站位變咗 ...

都唔該晒師兄嘅提議。
係,241係唔經九華徑一段嘅荔景山路,純粹係個人唔太想有啲位只可以單邊做到。
而至於師兄所提出嘅順時針走線都幾值得研究,
咁改除咗站位問題之外,有機會受(唔知存唔存在嘅)配額問題影響,跟返46而家都食緊嘅北行反而唔會造成呢個問題。
但師兄嘅提議無疑係簡化咗走線唔少,多謝你嘅提出,我會再度下
紅磡人。