hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【小修小補】41/45/46重組建議
返回列表 發新帖
開啟左側

【小修小補】41/45/46重組建議

Ravenclaw 發表於 2021-6-22 18:54 | 顯示全部樓層

kingprowm 發表於 2021-6-22 10:32
都係果句啦,如果 41 要取消,咁 45 都同樣取消得

青衣可以東涌線轉屯馬線,同樣荔景一樣得

可惜你既好鄰居 天空之神 版友,一話減44班就火山爆發,系41同44班次咁懸殊既情況下,41冇太子同九龍維景酒店呢2個盲位,相信青衣翻學時間外真系冇咩自己客,個個都想佢死好正常...

41我就唔系特別鐘意佢,不過佢竟然系貴線,我又冇理由支持殺佢叫人搭平線,話晒呢個唔系我既作風...

現時41有2個可能優化空間:

1. 往青衣方向土瓜灣跟28行,去到平治街上何文田山,外面點塞都快過寶其利街
2. 可以考慮下propose 41行大埔道同深水埗內街,然後44來回行長沙灣道,反正41本身都飛左大半個長沙灣,停美孚更加無謂...
Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-22 19:21 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-6-22 16:28
如果土瓜灣阻力真係大嘅,我唔介意改返落九碼。
只係九碼冇快嘅方法上山,
鶴園-漆咸道北-平治街完全做 ...

紅磡灣就預左唔會有客
黃埔對正個地鐵站好難做得到幾多客
咁反正而家土瓜灣又唔係完全無客
無咩理由咁改

唔理速度係大問題
而家42係葵芳有限客量都算有版睇
一上荔景山路不論行車時間定觀感都好麻麻

而家46有既問題應該唔係單用特快可以處理反而連舊區客同半條山路客都倒走埋
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
ATSE40 發表於 2021-6-23 19:13 | 顯示全部樓層
自己區行多幾步路就唔得,人哋區就可以行多幾步唔緊要?下路行到去行去搭 17 嘅咁黃埔都唔使有車搭啦,個個行去碼頭/平治街咪得囉
腦補當真,真要補腦
 樓主| xdxd 發表於 2021-6-23 21:25 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2021-6-23 19:13
自己區行多幾步路就唔得,人哋區就可以行多幾步唔緊要?下路行到去行去搭 17 嘅咁黃埔都唔使有車搭啦,個個 ...

你鍾意囉
黃埔去碼頭都唔係遠,大把人咁做;行去紅隧口等過海線都係一件對黃埔人好平常嘅事。
只係平日觀察會搭41/45何文田落土瓜灣嘅人真係唔多,掉返轉亦然,咁諗住試下改去紅磡灣避晒啲塞車位+搏下會吸到新客。
出更新嗰陣會改架啦。

紅磡人。