hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 柴小乘客不滿學生自私阻走廊 班班半車空假頂閘 ...
開啟左側

[報刊新聞] 柴小乘客不滿學生自私阻走廊 班班半車空假頂閘

天空之神 發表於 2021-6-25 07:35 | 顯示全部樓層

edhong 發表於 2021-6-23 22:03
咁重口味?唔係掛  。不過新加坡尾期B9同E500都唔再用側位喇喎,咁啫係一係側位擺放有麻煩,一係就安全 ...

咁莘莘學子個個都巨書包,要佢地係車尾轉身都難啦

無縱向座呢個都幾全球性既,維持 440 下的確係橫向好過縱向
縱向多數得返 410 甚至 400 /380
.
天空之神 發表於 2021-6-25 07:42 | 顯示全部樓層
S3BL448-CTB2289 發表於 2021-6-24 21:59
下 我覺得係d人態度問題囉
巴士有條通道就係可以比人企,無理由掉轉blame d想準時翻工逼上去企既人
翻工 ...

最好就係將班客榨汁填滿哂成架巴士 Tim

其實 MCV 之前好多人唔願意企車尾會係高度問題
下層 Headroom 太窄,呢個問題係 紅車 2.0 係解決左
但唔入就係唔入

再推後隻落客門推班客企入d,
就會面對上層經樓梯去後面落客樽頸既問題
移後樓梯就會好似 中梯 22xx 減少車箱面積又會右前車軸有位用唔著
頭擔又會承受大左負載

相信九巴設計 ATENU 果陣
根據 E3ATR ATE ATEU 經驗已經有所考慮

.
ctb234 發表於 2021-6-25 08:47 | 顯示全部樓層
依家D巴士中門之後非常窄.
你企係果度,當有人要落車,你要成個身挨埋坐係度嘅乘客果邊.
咁嘅環境有幾多人想行入去?
kei_hk 發表於 2021-6-25 12:15 | 顯示全部樓層

ctb234 發表於 2021-6-25 08:47
依家D巴士中門之後非常窄.
你企係果度,當有人要落車,你要成個身挨埋坐係度嘅乘客果邊.
咁嘅環境有幾多人想 ...

長程跨區車﹐企到入去都無大問題﹐最少我都幾常做。
要玩雜技讓人通過﹐只係一次起兩次上﹐問題唔大。

但係流水線就....... 真係可免則免﹐你話我自私都係咁講。

AVBWU291 發表於 2021-6-25 12:45 來自手機 | 顯示全部樓層
其實車尾唔企人都仲有原因,但有啲返學線係堆學生企哂喺下層打機,上層一堆空位就冇人坐呢
tommy14D 發表於 2021-6-25 13:03 來自手機 | 顯示全部樓層
天空之神 發表於 2021-6-25 07:35
咁莘莘學子個個都巨書包,要佢地係車尾轉身都難啦

無縱向座呢個都幾全球性既,維持 440 下的確係橫向好 ...

你肯定有書包就難入去?我坐14D學生線啲學生就算有大書都好都企到入車尾,計我話啲學生懶姐