hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 沙田區議員透露九巴研究分拆900
開啟左側

[其他] 沙田區議員透露九巴研究分拆900

dennis28a 發表於 2021-6-24 00:28 來自手機 | 顯示全部樓層

61233 發表於 2021-6-24 00:09
又唔算,如682x/988果啲都唔少人搭,只係989走線唔吸引,同埋989聽講開始多大圍人搭
...

如果東區客真係咁有前途,我係善水就寧願 988 加個新翠邨當做大圍做半全日。

講左好多次,989 連半全日空間都無,仲發咩夢去拆線?
ky927 發表於 2021-6-24 00:34 | 顯示全部樓層
3asv@59x 發表於 2021-6-23 19:36
686不如變埋做986好過啦
成條路線倒轉,改喺沙田圍開出

根本定線時毫無懸念應該行西隧,係唔知點解咁聰明要逆向塞東隧

686肯變986,好大空間拉682BCD夾埋986重組,咁有機會夠客做半全日
SanPoKong203e9 發表於 2021-6-24 00:35 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2021-6-24 00:01
駿洋村總站唔夠位啦,901用住火炭站先,

兜駿洋,源禾,沙市直上青沙,做哂所有客! ...

應該唔可以用901,會以為係/要留做301或101X西隧版
106116_1023 發表於 2021-6-24 00:36 | 顯示全部樓層

幾時先有人提議所有沙田至港島路線跟900沙田價收$16.8
682B,682C真係無理由收馬鞍山價
幾時先有人關注下
Chelsea FC
TPCYP 發表於 2021-6-24 00:45 來自手機 | 顯示全部樓層

1) 教大/鳳園 + 白石角2)駿景園 + 源禾路 + 沙市帝都

ate214 發表於 2021-6-24 00:49 | 顯示全部樓層
106116_1023 發表於 2021-6-24 00:36
幾時先有人提議所有沙田至港島路線跟900沙田價收$16.8
682B,682C真係無理由收馬鞍山價
幾時先有人關注下 ...

招標先特別平姐
900轉程區內駁腳就合計收返標準價$18.40
106116_1023 發表於 2021-6-24 00:58 | 顯示全部樓層

ate214 發表於 2021-6-24 00:49
招標先特別平姐
900轉程區內駁腳就合計收返標準價$18.40

682B/C肯減到$18.4我都收貨
如果有埋680同682港島>沙田分段就更加好
Chelsea FC
石頭 發表於 2021-6-24 01:13 | 顯示全部樓層
dennis28a 發表於 2021-6-24 00:28
如果東區客真係咁有前途,我係善水就寧願 988 加個新翠邨當做大圍做半全日。

講左好多次,989 連半全日 ...

同意,其實火炭上989去東區,

就算兜美林美田都唔係慢,而家根本無咁多客,

又或者火炭D樓未入哂伙/未起好所以暫時未儲到客頂閘~

再講,得幾班車,唔係咁多客一開線就知道有特快車搭~
cz9328 發表於 2021-6-24 03:37 來自手機 | 顯示全部樓層
andy92 發表於 2021-6-23 15:59
樂景街上班過海需求的確有潛力

特別係駿景園班中產,距離火車站 10-15 分鐘步程

駿景園,280x特別班...唔知入座人數如何? 駿景園嗰班就算出雙輪椅MMC, 去到源禾路好似都仲有好多位坐。(但唔知點解部雙輪椅又唔係掛梗每個月都做駿景園特班...疑似要同另一個做900號線早上尾班包底嘅另一個字軌輪字軌...呢樣有點摸不著頭腦。其實部雙輪椅係唔多適合做頭站08:15班次的,雙輪椅只做駿景園特班/80M某啲字軌會比較適合囉。)

另一邊廂,
因火炭部份內街擠塞問題困擾而現時區外線集中在東九龍嘅住宅區...

(88x經黃竹洋街去桂地街然後返火炭站嘅歲月,當時回車如何在黃竹洋街受阻,營辦商應該了解的。曾經在F1版整咗啲經黃竹洋街嘅提議,諗落有少少後悔,原本有諗過坳背灣街...但都係工廠大廈林立嘅內街,相信經嗰度亦都會隨時搞到行車嚴重受阻。)

該新入伙住宅區相信總有人要去/要經過雅翔道附近吧,去尖沙咀嘅需求就...

其實280x早繁有幾班車派59+31座ATENU係頭站已經坐滿...最起碼早上繁忙時間要分拆班次才能做埋新入伙項目嘅早上返工客(例如往尖沙咀嘅新客源)"坐" 九巴吧。

話時話,調一班柯打車做早繁火炭新區去尖沙咀其實有幾難?

szeto993 發表於 2021-6-24 06:24 來自手機 | 顯示全部樓層

S3bl430 發表於 2021-6-23 22:21
286X當年未全拆早繁班次時,
0755不停美林美田班次過左新翠就頂閘, 同一時間0745正常班次都頂閘,
有需求自 ...

大圍自己group返686+989大圍段一條唔係話唔得,係有啲人想989一拆二加686改行西隧,不過我同意成組989+686無迫切性重組