hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2021 - 2022 年度深水埗區 BRPP 總結
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2021 - 2022 年度深水埗區 BRPP 總結

kmb71k 發表於 2021-6-23 21:38 | 顯示全部樓層

3asv@59x 發表於 2021-6-23 19:30
63X果度,不如比59X丶60X撥出資源比259B全日好過,再嘈喧巴閉之後就陰乾佢。

當年259B回程客量唔太掂
我諗冇咩誘因俾九巴再試多劑

以上回應,是否可行?是否合適?
andy92 發表於 2021-6-23 21:44 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2021-6-23 21:15
無架,盲反囉。

我就當上繁真係有唔少藍地人去美孚返工,

將 68X 元西特車拉去藍地站開已經解決到繁時美孚既問題

藍地泥圍唔駛塞屯公,仲有直車去埋深長荔,除笨有精
arfung 發表於 2021-6-23 21:50 來自手機 | 顯示全部樓層
lsc04d11 發表於 2021-6-23 21:23
有資源我就爭取
石埗路(53天水圍站之後嗰個站)開,沿53到藍地 不停屯公三站(虎地就諗諗佢) 屯轉  直達 ...

議員為著目的去收集意見,會走來給意見的,當然是相對受影響一群,所以收集到「反對」一定佔大多數,正常事不關己/沒有所謂的根本不會主動參與這些調查。

但身體最誠實,幾年前已經有公開數據,顯示美孚站上落63x的人數...

都係輸比山頭主義。
希望62x/259D既重組,不要因為相類似因素而觸礁 (VIP區有議員反對)
 樓主| ATSE40 發表於 2021-6-23 22:02 | 顯示全部樓層

jocosben 發表於 2021-6-23 21:37
又要安排藍地特車,又要安排另一條線補位做美孚特快,要大動筋骨咁搞我真係唔覺得九巴同老運會肯囉 ...

由 237A cut 唔到星期六但係 242X 又 cut 到星期六已經知佢幾唔願意比甜頭,63X 而家有單邊收貴又唔係無人搭,改 46 搞到荔景無平車咪又係反枱
回力鏢嚟得好快㗎
lrv1092 發表於 2021-6-23 22:30 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-6-23 18:58
會上面議員話兩邊都過半反對。

//25. 李俊晞議員表示,就63X號線進行了意見調查,收集到約 330 個意見, ...

連屯門區議會鄉郊議員都反對,無辦法
ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-23 22:41 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2021-6-23 21:15
無架,盲反囉。

我就當上繁真係有唔少藍地人去美孚返工,

其實停美孚係比人坐到美孚先轉長沙灣道X綫,唔使由轉車站企到出九龍

不過誘因真係唔太夠
如果改路加埋早繁單向照停美孚同加班(繁時10-12,日間非繁20)咁就合理得多
arfung 發表於 2021-6-23 22:52 來自手機 | 顯示全部樓層

ccchhhuuunnn 發表於 2021-6-23 22:41
其實停美孚係比人坐到美孚先轉長沙灣道X綫,唔使由轉車站企到出九龍

不過誘因真係唔太夠

如果63X俾屯門分廠負責派車營運,故事結局可能改寫...可惜。

元朗分廠沒有太大動機/誘因去加班甚至加車,改不到就算數。
S3BL343@66 發表於 2021-6-23 23:04 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-6-23 22:52
如果63X俾屯門分廠負責派車營運,故事結局可能改寫...可惜。

元朗分廠沒有太大動機/誘因去加班甚至加車 ...

其實“63X係元朗管,但服務屯門客,導致元朗廠唔肯加車”既說法係咪只係你一廂情願既想法呢。。。
巴士的膠 發表於 2021-6-24 00:07 來自手機 | 顯示全部樓層
arfung 發表於 2021-6-23 18:26
63X果度註明話有人關注美孚/荔景往返油尖旺的安排…(特快車?)反而屯門往返美孚有大量替補路線,似仲較容 ...

你去睇下碧海藍天個站有幾多人落再討論經美孚個問題,要呢班人搭更疏更貴嘅270B完全唔合理。

要搞一係搞條填海區嘅798,九龍段跟12/914,新界段跟798,到時咪可以拉直哂其他。

286C現階段開埋早上雙向換86C朝早減北行似乎阻力最細。起碼青沙公路轉車站唔好條條都唔做早繁北行。
石頭 發表於 2021-6-24 00:14 | 顯示全部樓層

286唔使唸,條走線都COVER唔到幾多86既客,

青沙開既時候,九巴承諾第一城有直上青沙全日線,

240X改到慢左,而家286都唔係直上,鬼先理佢~

想多人支持,286一定一定一定要第一城直上青沙!

如果唔係,繼續維持原狀算數!廣黃區唔做無著數既野!