hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E36A唔集中做元朗大馬路,注定永遠無運行 ...
開啟左側

E36A唔集中做元朗大馬路,注定永遠無運行

JV1376 發表於 2021-6-26 20:30 | 顯示全部樓層

Sita1004-1017 發表於 2021-6-26 19:12
坦白講改完d人以為獨市唔會走去坐鐵,點解依家E36/E37咁少人坐  我最簡單舉E34A東涌17:55特別車,以前纜車 ...

因為日日塞車改道,d客都怕左
elmmoo 發表於 2021-6-26 20:41 來自手機 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2021-6-26 19:32
我講緊17:55 東涌纜車站開既特別班喎

仲有E車T1佔好大比重咩,sorry我返咗機場咁多年都唔覺,係部分時間 ...

T1 係$13.9 vs $27.7 一定有人貪平上E
(以前E33 vs A33X 都係咁
而家差$5可能個價錢吸引到大部份人

我意思係 就係因為T1 班人 有人轉咗去A 車
所以E37 係T1 少咗人上
所以期後嘅站容量大咗
去到東涌正班都可以上多咗人 所以特車少咗人上
想帶出嘅係流失嘅客未必係去咗鐵路 而係A37?
elmmoo 發表於 2021-6-26 20:43 來自手機 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2021-6-26 19:50
根本LWB係想做爛數博加價,近排新加路線得R33加班個客量見得人之外其他咩S65 E36A E36P E43全部垃圾,仲 ...

我諗R33 佢都無諗住咁好客
感覺都係誤打誤撞先係咁

屯轉唔入 屯赤又唔改 加班時間又奇奇怪怪
當初都唔睇好 因為 R33 加班係同E43 同期
個玩法都係咁
GU9338 發表於 2021-6-26 20:53 | 顯示全部樓層

E21A 發表於 2021-6-26 19:46
問題係呢個護身符咁既樣
過多一年半載咪又係要變
除非龍運可以容忍到一條長途全日線非繁長時間都係得十幾 ...

E41 不過 E41 係需求問題同埋疫情前同 A47X 鬥搶
E36A 係自己走線倒客走,以本身潛在客源起碼應該同 E32A 叮噹碼頭先
請用文明來說服我。
shakugan2005 發表於 2021-6-26 21:40 | 顯示全部樓層
elmmoo 發表於 2021-6-26 20:41
T1 係$13.9 vs $27.7 一定有人貪平上E
(以前E33 vs A33X 都係咁
而家差$5可能個價錢吸引到大部份人

如果要比到$27.7, 屯門搭鐵就話耐, 元朗搭鐵就唔係咁講; 定依排根本就少左人機場甚至東涌返工, 而東涌班人去市區甚至荃灣都多過新界西北啦
hadboy5 發表於 2021-6-26 21:46 來自手機 | 顯示全部樓層
今天搭68A係虹橋埋站時,見到架A37係快線飄過,當68A轉近入朗屏邨錦屏樓時,竟然撞到疑似同一架A37
S3BL100 發表於 2021-6-26 21:50 | 顯示全部樓層

隔離另一個關於 E36A 既帖,我提過一係天水圍兜多少少,做埋天水圍巿中心同天瑞,換取元朗入大馬路,里數一樣過 40 公里

元朗站位到喉唔到肺係肯定趕客,但兜天水圍影響相比之下有幾大,好難估;而果個帖亦有版友指出咁兜可能要加多部車。但我幾肯定而家天水圍蜻蜓點水式走線,比起多兜少少或者完全唔兜都要差

呢兩日有個新諗法,如果兜天水圍趕客,不如唔兜,屯門經元朗公路直入元朗巿,來回行大馬路,但之後拉去新田;新田開出跟 976 走線,到時青公潭尾段都會有 E 線覆蓋,恢復通關後可以做埋東涌班新腥港人 + 東涌過境客,單程里數約 42 公里

但之後發現原來全程收費會同條短一截(不過入埋落馬洲站)既 B1 相同

fb.com/scientisthk2usa/
shakugan2005 發表於 2021-6-26 21:50 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2021-6-26 21:46
今天搭68A係虹橋埋站時,見到架A37係快線飄過,當68A轉近入朗屏邨錦屏樓時,竟然撞到疑似同一架A37 ...

有咩咁出奇, 入去天水圍感受一下D輕鐵燈睇下要幾耐先過得到, 不過68A係洪福/元朗西都拖慢左嫁啦, 但D站都叫有客, 未夠鳳池村個站戇居
elmmoo 發表於 2021-6-26 22:01 來自手機 | 顯示全部樓層
hadboy5 發表於 2021-6-26 21:46
今天搭68A係虹橋埋站時,見到架A37係快線飄過,當68A轉近入朗屏邨錦屏樓時,竟然撞到疑似同一架A37 ...

一架慢碌青公直行
一架行公路但入天水圍一圈
其實差唔多又正常
你話如果A37 唔經天水圍直隊朗屏都同68A 差唔多就話出奇姐
JC8385 發表於 2021-6-26 22:16 來自手機 | 顯示全部樓層

E21A 發表於 2021-6-26 19:46
問題係呢個護身符咁既樣
過多一年半載咪又係要變
除非龍運可以容忍到一條長途全日線非繁長時間都係得十幾 ...

好老實講
唔係迷信埋咩東涌分家論嘅話
E32A永續拉入市中心已經解決咗個問題
但米已成炊,覆水難收