hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) E36A唔集中做元朗大馬路,注定永遠無運行 ...
開啟左側

E36A唔集中做元朗大馬路,注定永遠無運行

Anonymous 發表於 2021-6-26 22:19 | 顯示全部樓層

thorchan 發表於 2021-6-26 19:10
38市中心上車班客會同你打爆班車,就算上到咁上下D人開始等下架,都仲有成堆人跑上車。除非市中心本身唔 ...
做大馬路就一定會趕走依家屯市班客,依家屯市1735班車上到可以上到無單邊位。若果元朗上哂車,去到屯市無位坐咪又係攪到倒米。

冇單邊位呢點都駛我講啦,其他人已經指出問題所在。你不如諗下呢個屯市無位坐倒米嘅assumption幾時成立先啦?
以現時E36A嘅客量,呢個assumption完全係多慮,上到12-15一班都頂閘再翻嚟講都未遲。加宜家呢條E36A唔少時間都派UE6X,座位都成90個,屯市冇位坐呢樣嘢更加少機會發生。

今日晏晝又望到架E36A上屯興路,10個左右
連同之前幾日觀察,足以證明E36A非繁唔夠客,而且載空程度已經同A33相差無幾。

同E36A相似嘅路線有270B,但人地又真係多數時間都做到滿意客量,而且270B非繁都係靠北河街呢類非繁旺場嘅地方帶起非繁客量。

至於實際做法,非繁天慈後行曬大馬路,再俾佢任兜到夠40 km。然後加班至20-25分一班,繁時20分鐘一班
由屯市到滿逸,轆哂東涌北返去最盡都係40分鐘。就算俾你上到E33,滿逸東涌北仍然要用多至少15-20分搭車/行返去,用的時間同E36A差唔多,但E36A轉少一程車已經差好遠。

你話E33轉38難上etc.,呢點唔需要質疑,宜家大家咪搵方法點樣可以令少啲人轉車。咁E36A加班又有咩問題?
大家大可以拋一句「東涌轉車一定夠做」之類嘅說話,但真係咁講嘅人其實冇乜
你想一程過,咁唔通喺元朗上車企屯赤嗰班街坊又唔想一程過/一程過坐翻屋企?

加經大馬路加密班次先係最好,亦係可以真正做到屯赤版E31/E21A嘅方法。E36A咁行法,趕元朗客嘅程度同E31唔經沙咀道入完海之戀後去西約仲要半個一班相差無幾

樓主| E21A 發表於 2021-6-26 22:34 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2021-6-26 22:16
好老實講
唔係迷信埋咩東涌分家論嘅話
E32A永續拉入市中心已經解決咗個問題

絕對唔係,E32A嗰個臨時措施根本就超少人用,好明顯啲人用37M轉都唔會等20分鐘一班仲要走回頭路既E32A
JC8385 發表於 2021-6-26 22:38 來自手機 | 顯示全部樓層
E21A 發表於 2021-6-26 22:34
絕對唔係,E32A嗰個臨時措施根本就超少人用,好明顯啲人用37M轉都唔會等20分鐘一班仲要走回頭路既E32A
...

So? 問題係俾緊D咩客量出嚟先
當你E32A臨時措施+37M轉乘客量+本身元天東涌北轉乘客
唔夠需求就係唔夠需求架啦

當然,飛機橙近乎獨市
執住堆八達通data都計錯晒數
呢點係好fail吓嘅
 樓主| E21A 發表於 2021-6-26 22:56 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2021-6-26 22:38
So? 問題係俾緊D咩客量出嚟先
當你E32A臨時措施+37M轉乘客量+本身元天東涌北轉乘客
唔夠需求就係唔夠需求 ...

如果重組前龍運堆data計到E31/E32A/37M/38/39M轉屯元天線係多客夠客(事實上亦肯定唔少客),咁E36A最失敗既地方咪就係冇辦法將呢堆原有既轉乘客過渡到新既E36A上。咁呢個應該係E36A走線班次問題,搞到啲人有直車唔坐,寧願轉車。正如我一開始所講,E36A呢條線做屯轉客班次太疏,直車又到喉唔到肺。
3ASV356 發表於 2021-6-26 23:23 | 顯示全部樓層
E36A最應該係做洪水橋客
石頭 發表於 2021-6-27 00:20 | 顯示全部樓層
JC8385 發表於 2021-6-26 22:16
好老實講
唔係迷信埋咩東涌分家論嘅話
E32A永續拉入市中心已經解決咗個問題

就算而家都可以做,E32A入東涌市中心做總站,換E32飛東涌,

E32改由碼頭旁邊條路直出後勤區及機場~
石頭 發表於 2021-6-27 00:25 | 顯示全部樓層

3asv@59x 發表於 2021-6-26 15:10
要龍運收少啲錢佢會好似即刻死。如果唔係E33P唔會因為E33要兜路所以佢無啦啦行咗一段冤枉路
E36唔需要咁奇 ...

都係果句,兜路/儲夠行車里數有好多方法,

E33只要肯延長多少少去埋兆康南一定夠里數,好過咁樣同E33P夾硬兜圈~

E36A情況一模一樣,超級S形走線,仲要強行兜上公路又落返黎,咁點會有人搭,

佢不如拉直條線再延長去無E/A車既地方好過,元朗咁大又唔係無地方(新田、錦田等)!
JC8385 發表於 2021-6-27 00:29 來自手機 | 顯示全部樓層
石頭 發表於 2021-6-27 00:20
就算而家都可以做,E32A入東涌市中心做總站,換E32飛東涌,

E32改由碼頭旁邊條路直出後勤區及機場~

飛乜鬼,E32唔係零競爭㗎喎
迷信要排除所有路線之間嘅重疊
又係一種邪教嚟
石頭 發表於 2021-6-27 00:31 | 顯示全部樓層
Sita1004-1017 發表於 2021-6-26 19:31
即使有冇E36A,我都絕不認同E33/E36/E37跟E11A做法,客源完全不同

大西北E車真係主力依靠大西北唔少人去 ...

當初計劃已不可考,

但E32都係咁未到東涌已爆滿,係有條件俾E32A拉去市中心做總站,

E32就飛東涌,碼頭旁邊出口直出後勤區及機場~
石頭 發表於 2021-6-27 00:34 | 顯示全部樓層

JC8385 發表於 2021-6-27 00:29
飛乜鬼,E32唔係零競爭㗎喎
迷信要排除所有路線之間嘅重疊
又係一種邪教嚟 ...

咁E32同E32A由葵芳重疊路線到大窩口,東涌果邊想不重疊路線有幾唔合理?