hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) 【新機遇】建議30X/39A交換總站、39A/40P合併、234X改快 ...
開啟左側

【新機遇】建議30X/39A交換總站、39A/40P合併、234X改快

Ricky403 發表於 2021-6-25 23:36 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

前言

早前有站友喺B2探討往後路線調整服務嘅取向,入面有條link咁啱講到海濱近年發生嘅事。假設報導無跨大事實,海濱居民凝聚力大咗,同當初提議搞238M/X嘅前提就唔一樣 (姑勿論可能牽涉自己選區利益下,易議員會唔會幫手出聲)。
咁啱,tonychow兄提咗個反建議,將30X拉埋落荃灣站。咁不如索性30X擺西站,代39A做西站啦 。39A就可以掉轉擺荃威行楊屋道仁濟眾安街兜個圈返上山,仲可以同40P合併,畀埋荃景圍爭取已久嘅象石梨直車附送九龍東直車 。同時30X荃景圍段可以逆走,於是原路出入問題都順手拆掂埋,只係會經過祈德尊對開段大涌道兩次,好似985B咁,觀感上點都好過原路出入啩?

大綱
Part I——30X/39A交換總站
30X:改以荃灣西站為總站,途經大河道、荃景圍、荃威花園、麗城花園及大涌道後經荃灣路往返九龍,並修改於紅磡區行車路線;全日增加一輛用車,上下繁及星期六日再增加一輛用車。
39A:改以荃威花園為總站,途經沙咀道後右轉大河道,再返回青山公路-荃灣段原線往荃威花園;全日削減一輛用車,返放學時段可加派車輛支援。
另,234P:延長一站至尖沙咀東(麼地道),方便乘客及車務運作。
Part II——234X改快
234P:併入改快後嘅234X。
234X:改經西九龍走廊往返荃灣及旺角,且去程恢復繞經尖沙咀碼頭;全日削減兩輛用車,平日非繁忙時間再削減一輛用車。
Part III——39A/40P合併
30X:總站考慮遷往荃灣(如心廣場),方便乘客往返荃景圍及楊屋道街市,亦建議繞經灣景花園總站,停現時234X坑位,方便乘客。234X則改與48X共用坑位。
39A:併入延長後嘅40P。
40P:延長至荃威花園,提供雙向分段,方便乘客;全日增加兩輛用車。

詳細資料
30X
行車路線:
往黃埔花園:途經大河道、青山公路-荃灣段(西行)、荃景圍、安賢街、荃景圍、安賢街、荃景圍、沙咀道、大涌道、海興路、海安路、麗順路、(青山公路-荃灣段(西行)、灣景花園總站、)#青山公路-荃灣段(東行)、大涌道、荃灣路、(⋯⋯)、德安街
往荃灣西站/荃灣(如心廣場):途經途經德康街、(⋯⋯)、紅磡南道、暢運道、漆咸道南、加士居道、(⋯⋯)、荃灣路、大涌道、青山公路-荃灣段(西行)、海興路、海安路、麗順路、(青山公路-荃灣段(西行)、灣景花園總站、青山公路-荃灣段(東行)、麗順路、海安路、)#青山公路-荃灣段(東行)^、(海興路、大涌道、沙咀道)*、荃景圍、美環街、西樓角路、大河道
*建議車長可視乎交通情況,改經海興路、大涌道、青山公路-荃灣段(西行)、荃景圍、安賢街往荃景圍,沿途不停站
#如繞經灣景花園總站,將途經此等道路並不經標^之道路
停站:
往黃埔花園:
  • 荃灣西站巴士總站/如心廣場巴士總站
  • 荃灣大河道
  • 荃灣富華街
  • 福來邨永康樓
  • 美環街
  • 荃景花園
  • 荃灣中心
  • 荃威花園總站
  • 聖母領報堂
  • 麗城花園第三期/灣景花園總站
  • 麗城花園第一期
  • 荃景圍天橋
  • 大涌道福來邨
  • 祈德尊新邨
  • 美孚站
  • (⋯⋯)
  • 黃埔花園總站
往荃灣西站/荃灣(如心廣場):
  • 黃埔花園總站
  • 紅樂道
  • 紅磡南道
  • 紅磡站
  • 拔萃女書院
  • (⋯⋯)
  • 祈德尊新邨
  • 大涌道福來邨
  • 荃景圍天橋
  • 荃灣柴灣角街
  • 麗城花園第三期
  • 麗城花園第一期/灣景花園總站
  • 荃灣港安醫院
  • 荃景圍街市
  • 荃灣中心
  • 愉景新城
  • 荃灣站
  • 荃灣大河道
  • 荃灣西站巴士總站/如心廣場巴士總站
預計行車時間:全程平均約80分鐘(不含休息)
收費:全程$9.4
美孚往西站/如心$6.8
美孚往黃埔花園$6.6
彌敦道往黃埔花園$5.4
西站/如心往荃威花園$4.6*
荃灣港安醫院往西站/如心$3.8
荃景圍街市往西站/如心$4.6
*建議於荃威花園總站及荃景花園分站設立拍卡機提供分段收費回贈
時間表:
西站/如心開
間隔 (分鐘)
黃埔花園開
間隔 (分鐘)
星期一至五
0550-0640
0630-0655
0640-0720
0655-0735
14/13
0720-0750
0735-0805
0750-1350
0805-0845
1350-1645
0845-1345
1645-1725
1345-1645
1725-1810
1645-1730
1810-1850
1730-2310
1850-2350
2310-0000
星期六
0550-0650
0630-0850
0650-0750
0850-1005
0750-1650
1005-1725
1650-1750
1725-1840
1750-2210
1840-0000
2210-2350
星期日及假期
0550-0950
0630-1630
0950-1250
1630-1800
1250-2350
1800-0000

234X
行車路線:
往尖沙咀東(麼地道):途經青山公路-荃灣段、(⋯⋯)、葵涌道、荔枝角道、西九龍走廊、太子道西、荔枝角道、彌敦道、梳士巴利道(西行)、尖沙咀碼頭巴士總站、梳士巴利道(東行)
往灣景花園:途經梳士巴利道(西行)、(⋯⋯)、彌敦道、亞皆老街、櫻桃街、西九龍走廊西、西九龍走廊、荔枝角道、葵涌道、荃灣路、大涌道、沙咀道、大河道、青山公路-荃灣段、海興路、海安路、麗志路、青山公路-荃灣段
停站:
往尖沙咀東(麼地道):
  • 灣景花園總站 (考慮改用48X坑上落)
  • (⋯⋯)
  • 祈德尊新邨
  • 旺角鴉蘭街
  • 旺角站
  • (⋯⋯)
  • 尖沙咀中間道
  • 尖沙咀碼頭
  • 尖沙咀東(麼地道)
往灣景花園:
  • 尖沙咀東(麼地道)
  • (⋯⋯)
  • 旺角山東街
  • 祈德尊新邨
  • (⋯⋯)
  • 灣景花園總站 (考慮改用48X坑上落)
預計行車時間:約50分鐘(不含休息)
收費:全程$9.9
荔枝角道往尖沙咀東(麼地道)$5.4
祈德尊新邨往灣景花園$5.6
荃灣建明街往灣景花園$4.1
時間表:
灣景花園開
間隔 (分鐘)
尖沙咀東(麼地道)開
間隔 (分鐘)
星期一至五
0615-0735
0730-1050
0735-0750
1050-1630
0750-1000
1630-1915
1000-1200
1915-2015
1200-1940
2015-2215
1940-2300
2215-0015
星期六
0615-0755
0730-1050
0755-1210
1050-1630
1210-1330
1630-1915
1330-1500
1915-2015
1500-1940
2015-2215
1940-2300
2215-0015
星期日及假期
0615-1015
0730-1530
1015-1500
1530-2015
1500-2300
2015-0015

39A
行車路線:途經荃景圍、美環街、西樓角路、蕙荃路、廟崗街、城門道、關門口街、沙咀道、大河道、青山公路-荃灣段、荃景圍、安賢街、荃景圍
停站:
  • 荃威花園總站
  • (⋯⋯)
  • 戴麟趾夫人診所
  • 荃灣富華街
  • (⋯⋯)
  • 荃威花園總站
預計行車時間:約30分鐘(不含休息)
收費:全程$4.6
荃灣富華街往荃威花園$3.8
時間表:
荃威花園開
間隔 (分鐘)
每日
0605-0005
0005-0030

40P
行車路線:
往觀塘碼頭:途經荃景圍、青山公路-荃灣段、大涌道、沙咀道、大河道、楊屋道、聯仁街、關門口街、城門道、西樓角路、蕙荃路、石圍角路、(⋯⋯)、觀塘碼頭通道
往荃威花園:途經偉業街、(⋯⋯)、石圍角路、蕙荃路、廟崗街、城門道、關門口街、沙咀道、大河道、青山公路-荃灣段、荃景圍、安賢街、荃景圍
停站:
往觀塘碼頭:
  • 荃威花園總站
  • 荃景圍街市
  • 荃灣中心
  • 美環街
  • 大涌道福來邨
  • 滿樂大廈
  • 楊屋道街市
  • 聯仁街
  • 仁濟醫院
  • 綠楊新邨
  • 石圍角邨石蓮樓
  • 石圍角邨石菊樓
  • 東普陀
  • (⋯⋯)
  • 觀塘碼頭總站
往荃威花園:
  • 觀塘碼頭總站
  • (⋯⋯)
  • 石圍角邨石葵樓
  • 石圍角邨石荷樓
  • 蕙荃體育館
  • 悅來酒店
  • 荃灣鹹田街
  • 戴麟趾夫人診所
  • 荃灣富華街
  • 福來邨永康樓
  • 美環街
  • 荃景花園
  • 荃灣中心
  • 聖母領報堂
  • 荃灣港安醫院
  • 荃威花園總站
收費:全程$9.2
荃景圍往綠楊新邨$4.6*
蕙荃體育館往荃威花園$4.6
荃灣富華街往荃威花園$3.8
時間表:
荃威花園開
間隔 (分鐘)
觀塘碼頭開
間隔 (分鐘)
星期一至五
0605-0645
0630-1730
0645-0805
1730-1755
0805-0830
1755-1835
13/14
0830-2130
1835-1900
石圍角開:0710-0814 | 161900-2230
星期六
0605-0630
0900-1730
0630-0700
1730-1930
0700-0830
1930-2230
0830-2130
星期日及假期
0830-2130
0900-2230
.
Snoopy@FB8617 發表於 2021-6-26 15:49 | 顯示全部樓層
入到嚟俾人呃左既感覺
某巴士公司疑似謊稱區議會重組方案經區議會通過
kay 發表於 2021-6-26 15:53 來自手機 | 顯示全部樓層
應該係臨出街發現有bug,要再執方案?比我就有bug照出,博睇下有無人發現都好,反正FF都唔需要100分
 樓主| Ricky403 發表於 2021-6-26 15:57 來自手機 | 顯示全部樓層

kay 發表於 2021-6-26 15:53
應該係臨出街發現有bug,要再執方案?比我就有bug照出,博睇下有無人發現都好,反正FF都唔需要100分 ...

打打下字撳錯制send咗出去,本來仲改緊
kay 發表於 2021-6-26 19:20 | 顯示全部樓層
但依家有個問題係30X落實行晒成條楊屋道走
荃景圍以後只可以碌出去市區
而234X尾站無左30X
都變相改唔到佢特快

當然234X基本盤強
正常班次表連非繁20分一班都去唔到
唔搞都係一個方案
世界很簡單 人類很複雜
 樓主| Ricky403 發表於 2021-6-26 20:25 來自手機 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-6-26 19:20
但依家有個問題係30X落實行晒成條楊屋道走
荃景圍以後只可以碌出去市區
而234X尾站無左30X

所以我係將條30X完全反轉行,取代39A駁鐵功能,再搭番934條路線出市區
荃威荃中調番轉,等車習慣要變,但睇番實際客量分佈,出市區方向可能咁排仲有著數
條30X改完,39A就得番綠楊段路仔,可以直接併入去40P,慳咗日後加車成本
S3BL100 發表於 2021-6-26 21:54 | 顯示全部樓層

呢招用 30X 食埋 39A 駁西站功能,有創意,我鍾意

不過我諗 39A 問題包括熊貓酒店同仁濟醫院,如果用 40P 食 39A,至少一個方向做唔到

另外我之前都有提過 40P 拉上荃威花園呢個諗法,去程走線同樓主相同,但回程係行大河道天橋、沙咀道西行、大涌道北行,而且會考慮埋兜入如心總站一圈,做短途上山客。當然荃威往來西站,值得諗既問題係,佢地到底想要入西站總站/如心總站,定係楊屋道街巿都會收貨

fb.com/scientisthk2usa/
 樓主| Ricky403 發表於 2021-6-27 14:14 來自手機 | 顯示全部樓層
S3BL100 發表於 2021-6-26 21:54
呢招用 30X 食埋 39A 駁西站功能,有創意,我鍾意

不過我諗 39A 問題包括熊貓酒店同仁濟醫院,如 ...

其實荃景圍<>熊貓、仁濟、街市仲有條畀人遺忘咗嘅30號,荃威唔想人等車仲有綠小84,話無替代品又唔係
只不過荃景圍認為大河道駁西鐵唔算吸引,但因為39A減時,九巴可以出少一架維持現時班次,無補償拎車走,所以反建議非繁繼續經綠楊熊貓
當然,假如地區最終反對,39A/40P可以行落楊屋道再上番山,但咁樣拉埋一齊對九巴效益就會細咗
AVD1 發表於 2021-6-27 17:09 | 顯示全部樓層
其實既然係咁點解唔搵 30 做循環線頂左呢個位荃景圍去西站特快呢個位?

既然 30 點都冇得郁,我就寧願佢做循環線,
原線 > 沙咀道 > 西站 > 沙咀道 > 荃景圍天橋 > 港安醫院 > 荃威花園 > 荃灣中心 > 原線 > 大涌道 > 西站 > 沙咀道 > 原線

咁就已經 replace 左你本來所擔心 39A 個位,係楊屋道個堆站搬左上去沙咀道。
咁又可以將 30 條坑比左你建議嘅 40P 用。
LJ7006 = MF5119 = AVD1
 樓主| Ricky403 發表於 2021-6-27 20:54 | 顯示全部樓層

AVD1 發表於 2021-6-27 17:09
其實既然係咁點解唔搵 30 做循環線頂左呢個位荃景圍去西站特快呢個位?

既然 30 點都冇得郁,我就寧願佢做 ...

用30做有兩個缺點:
1. 搞循環出入西站一單平均120分鐘(未連休息),太長;玩延長落西站至少增加10分鐘行車時間,又唔夠跑
2. 25-30分/班做駁腳實在太疏,要我夾時間或睇住ETA等不如繼續搭39M落荃灣站,未計30塞沙咀道周不時會甩班
當然,好處係搵條廢線改就多條坑

而家海之戀擺明唔想巴士行過停車場出入口,再插新線落去都無可能,大河道又燈陣
假如真心想有快車落西站,都係嗰句,爭取84小巴停一停荃灣廣場最實際

至於點解搵30X食39A嗰份,前言都講得七七八八
我個人認為,荃景圍攬住30X總站都唔多人上,市中心又只係執死雞多
改完行楊屋道走,都係條唔鹹唔淡嘅執雞線,只不過因為荃景圍換人後嘈咗好多次唔要兜如心,先至咁改
.