hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 報告屯馬線全線通車後巴士路線客量變化 ...
開啟左側

[經歷分享/報告] 報告屯馬線全線通車後巴士路線客量變化

cky 發表於 2021-6-28 23:09 來自手機 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2021-6-28 22:27
今日落大雨,無學生客,好啲人索性唔返工,唔準,你睇多幾日先啦

中午都落咗黃雨,返工嘅自然就會返,邊有咁多射波?
頭先放工出咗鑽石山再坐追尖東
7點半元朗去烏溪沙7 分鐘段去到柯士甸都全程有吉位,就算尖東紅磡都有零星散位,去到土瓜灣先開始企人,但都鬆動到鑽石山
即刻坐對頭車,咁啱係下繁尾班,架車超鬆動,大量吉位,紅磡都其駛企,尖東落時上車都唔算多人,少量企。但之後變番7分鐘一班,留咗晌月台望,好快就回復翻西鐵線年代,等車人甚多,車到就逼滿晒車廂,但都清到客,之後兩班都係咁。
teddybus 發表於 2021-6-28 23:13 來自手機 | 顯示全部樓層
ricky 發表於 2021-6-28 22:26
鐵路係流水式,無位差唔多係必然

就係流水式先有好多人中途站上落,有機會坐到,當然你自己唔坐另計。
psypericarp 發表於 2021-6-28 23:19 來自手機 | 顯示全部樓層
今朝8:30 帝都睇到班85出九龍上層一個客都冇,下繁6:45左右希爾頓目測入火炭上層亦都係10零個客,不過今日落雨未必作準
neosan 發表於 2021-6-28 23:41 | 顯示全部樓層

ricky 發表於 2021-6-28 22:27
今日落大雨,無學生客,好啲人索性唔返工,唔準,你睇多幾日先啦

落雨可以唔返工。。。你份工都幾令人羨慕
2076 發表於 2021-6-28 23:42 | 顯示全部樓層
xdxd 發表於 2021-6-28 21:45
紅磡嘅客量分佈我明嘅,
只係界限街、宋皇臺道不停...呢個聽落似X12A多過6X同現有6X差距有啲大。

咁睇黎30X的客源都係黃埔為主,而北行因為要塞理工,所以根本冇客。

其實30X北行黃埔開經紅繞直出尖東站,然後行彌敦道北行去油麻地,對改善30X的營運狀況一定有幫助,黃埔客又可以搭30X出彌敦道。

至於30X會不會同234X/238X重組,變230X就係後話,總之30X有必要飛走理工同埋入尖沙咀。

12A的走線對紅土來說其實十分合理,去深長荔在紅磡區內站位靚,界限街天橋/太子道西天橋入深水埗係快,問題主要係12A去左海壇街/荔枝角道,令到紅土居民得物無所用。

所以我已經諗了一個方案,解決呢個問題,為紅土-深水埗提速。
抗議962B重組
還我962全日服務
Enviro50D 發表於 2021-6-28 23:44 來自手機 | 顯示全部樓層
今日下繁搭14號 (V6B)仲有大量座位剩,同平時坐得滿差左好多,兩邊都係咁
ricky 發表於 2021-6-28 23:45 | 顯示全部樓層

psypericarp 發表於 2021-6-28 23:19
今朝8:30 帝都睇到班85出九龍上層一個客都冇,下繁6:45左右希爾頓目測入火炭上層亦都係10零個客,不過今 ...

85客量真係會勁跌,因為土瓜灣九龍城忍咗呢條線好耐,聯合道同窩打老道勁塞車,實會轉投地鐵。
前荃葵青區居民
2076 發表於 2021-6-28 23:50 | 顯示全部樓層
Enviro50D 發表於 2021-6-28 23:44
今日下繁搭14號 (V6B)仲有大量座位剩,同平時坐得滿差左好多,兩邊都係咁 ...

所以咪真係要cut 11,將11的客倒埋落去14度,維持番比較重要的14服務。

如果11真係cut唔成,最壞情況係11同14齊齊30分鐘一班,到時大家都係輸家。
抗議962B重組
還我962全日服務
teddybus 發表於 2021-6-28 23:52 來自手機 | 顯示全部樓層
2076 發表於 2021-6-28 23:50
所以咪真係要cut 11,將11的客倒埋落去14度,維持番比較重要的14服務。

如果11真係cut唔成,最壞情況係1 ...

14可以考慮入彩虹道補11位
2076 發表於 2021-6-28 23:58 | 顯示全部樓層

teddybus 發表於 2021-6-28 23:52
14可以考慮入彩虹道補11位

已在F1版建議,其實咁樣做係最有效率解決問題的方法,但其實往九龍站方向,14入彩虹道又真係冇乜必要性,彩虹道有9/203E/95去佐敦,其實服務都十分足夠,而且要塞彩虹u形橋,唔太值得,又唔似東行咁,有101/A22補位,9/203E又要塞旺角道,變相11由佐敦去黃大仙的重要性較高,最好補一補位,而且行車時間又唔會加太多。
抗議962B重組
還我962全日服務