hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (F) Fantasy Zone / Fun享區 交通路線建議(F1) [屯馬綫通車] 建議重組多條九龍路線 (20210629) ...
開啟左側

[屯馬綫通車] 建議重組多條九龍路線 (20210629)

樓主| Ravenclaw 發表於 2021-6-29 05:38 | 顯示全部樓層

2076 發表於 2021-6-29 00:36
5A咁平,唔太郁到,不過我會諗同8P合併,得佢有條件食8P,因為票價一樣......

28X就真係不了,明搵樂華 ...

我明,28的確唔慢,下繁中環IFC天星轉28去德福系一個好選擇,所以我條28X系跟28收費,我條28X無論邊個方向,都同28差不多,所以我並冇收貴...

只不過,竟然有人同5A深仇大恨,咁我亦喜愛對平線落手,咪幫佢bring storm下囉...

所以我並冇更改我既方案...
 樓主| Ravenclaw 發表於 2021-6-29 06:16 | 顯示全部樓層
我解釋一下我既重組吧...

其實每個重組,愈少改動愈好,但問題系我既方案系為左殺11同14,呢2條都系長途流水,要殺似乎免不了驚動好多線...

要殺11第一件事要keep黃大仙落伊院同紅土,9去到伊院但唔到紅土,咁要一條線滿足2個願望,點做?93K行法...

於是產生左條9A,但如果收唔翻$9.40/$7.60,老九唔會做,咁唯一方法就系令到9A單向過12km,咁一計,經3彩去牛下就搞店(彩福冇位同埋里數差少少就唔夠12km,危險),仲可以乘機減9班...

當紅土上路已經有車去旺角,自然唔洗93K,咁93K最低限度要去到勞審一帶,咁跟著去邊擺總站? 當然系去中港城,cover 14大部分服務區域,又令將軍澳山同寶琳有車往來尖西,very good...

咁油塘往來中港城用咩補,好自然系14X,但我知入埋廣東道南部就更冇班次,而我只需要補中港城,所以行九龍公園徑...

油塘徹來紅土移加有地鐵,佐尖有14X,牛觀想平有垃圾14B/14H,牛頭角至彩虹d碎位就交比d貴價X42C,259D做吧,如果系都要搭巴士,於是9A+93+14X就將11, 14殺左...

至於5入黃大仙,系因為我知黃大仙有班友仔真系同你碌9落尖咀,但全條5系浪費,所以部分班次入,同埋為左確保入黃大仙既班次唔會慢過下一班5,我決定將部分班次飛九龍城迴旋處同彩虹巴總,改稱5B

有5B,除順手方便某位居民買壽司,亦進一步降低9既價值,不過殺唔到,因為有個九龍醫院,同埋9A落油尖旺太慢,9只能盡陰...

最後93,我知道本身93K有2個位一定要做,紅土同淘大,要一條線做呢2個位,點快都系93行法,一定行樂華,咁寶達至樂華點行好? 曉光街冇線去紅土,經果度去樂華又可以經過聯合醫院,所以順手95M被開刀...

我知收費有差別,亦系95M在生既原因,所以試行免回程既方式補差價,變相每程比95M平$0.5,至於95M落山有機會快過98A,呢個不穩定因素就唔可以做理由啦...

以上站系方案構思既思路...

樓主| Ravenclaw 發表於 2021-6-29 09:57 | 顯示全部樓層
剛剛改左少少,反正已經搞好多線,唔差在搞埋9, 95

因為 5+9A 已經 cover 晒黃大仙去尖佐油旺,但去旺角9A太慢,同有九龍醫院呢個位,所有保留9...

9改左做213D/27果種循環,去九龍醫院叫有車,不過要耐d,而建議中既9 cover 左 彩虹道 往 太子道西,所以95可以飛埋彩虹道
Justshamxx 發表於 2021-6-29 11:59 | 顯示全部樓層

kmb71k 發表於 2021-6-28 22:30
明明5A係用緊平價搶客
竟然建議加價同其他5系睇齊
想佢更加趕客冇人搭

「5A係用緊平價搶客」:5號仔都係啊,任一方向第一分站收費平返一截做原有全程收費,係唔係唔記得咗?咁我而家當提返你囉。「以平價搶客」以九巴而言並不罕見,但是以大幅延長路線並全程收費不增,就除咗今次之外,我只係諗到九巴91M線,下面會詳細講。

「條5A係咪做咗你殺父仇人」:你鍾意咁講我冇所謂,你攞到下列邊樣嘢嚟幫佢辯護呢?
  • 2018年起至2020年1月初期間,5A線延長至啟德的嘅詳細走線,停站,以及標到明全程收費不增嘅證據;
  • 5A線平價大幅延長至啟德之前,九巴的數項大幅延長路線,而全程收費不增的實例:
  • 恕不接受72C線,雖然該路線由鳳園開出,大幅提前之大美督開出時,全程收費不增,但是因為本身由鳳園開出時的收費實屬超貴,與75K一致,提早至大美督開出反而顯得收費合理。
  • 91M線:佢兩次大幅延長之後都冇提升全程收費;1997年由彩虹地鐵站沿新蒲崗延長至鑽石山地鐵站,同埋2004年吞併298M由坑口延長去寶林。
    雖然係咁,大家要明白呢兩次全程收費不增「平價搶客」嘅目的各異:
    第一次係因為佢要同一堆直接來往新蒲崗同將軍澳嘅專綫小巴路線搶客;
    第二次係因為佢要補償298M線,如果再提高全程收費嘅話,就要大幅降低由科大落寶林嘅分段收費,分分鐘會降到免費,嚴重打擾沿途公共交通生態。
    兩次大幅延長嘅目的,都同而家5A線嘅目的完全唔同。5A線沿途鬼有小巴線;5A延長去啟晴邨嘅時候吞併咗邊條路線?
    最後91M線兩端直接距離得六七公里到,異常繞路,但凡只係由鑽石山/新蒲崗去寶林嘅人都唔會搭佢,但係5A唔同。
  • (7月2日約13時)加:費時有部分有心人士攞返5A線喺70年代短暫延長去啟德機場,而全程收費不增(30¢)嘅歷史資料嚟同我死撐;同期主線(5號)嘅全程收費都係30¢,呢個收費亦都即係同期各大九龍市區巴士路線嘅全程收費,所以喺當時而言短棍5A本身就係一條偏貴嘅路線,只係短暫延至啟德機場,嗰個收費先至稍為合理化。
  • 好幾次「平價搶客」都唔係直接造成全程收費極平嘅路線出現;
    5號線:由尖東麼地道伸返過去尖沙咀碼頭嘅時候,全程收費上升;
    86線:由禾輋延長去小瀝源,同埋延長去黃泥頭嘅時候,兩次都提升全程收費。
3. 既然呢區唔少網友堅持佢唔係接駁巴士,咁你講下點樣滿足民建聯喺屯馬綫一期開通時,要求增設接駁巴士嘅要求,塞住佢哋把口啦。

唔明「就算5A個編號仲喺度,條走線仲喺度,佢呢個「平價線」角色都終會消失,我有信心。」:其實我個意思係佢一定會一係全程收費提升返做合理水平(5/5C/5D)、或者直接取消、或者縮短(可能性較細)。希望你而家明白。
當然他不肯放手,如果准我重新學過可會白頭
ATSE40 發表於 2021-6-29 12:59 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2021-6-29 06:16
我解釋一下我既重組吧...

其實每個重組,愈少改動愈好,但問題系我既方案系為左殺11同14,呢2條都系長途流 ...

9 亞皆老街落油尖獨市,點陰都輪唔到縮落旺角,你咁改完之後西行就無車。
9A 打算屎忽數擺牛頭角過 12 公里,但係牛頭角本身都無位,送條貴嘅廢線俾佢塞住條路更加有理由唔要。

之於紅土慢碌東行仲有條線叫 A22,西行當然係叫做任劏,但係劏完西行東行就變咗垃圾線浪費quota,我估呢個亦都係點解厹唔想 14 改線/交個波俾更貴嘅 93K。

腦補當真,真要補腦
JX9097 發表於 2021-6-29 20:07 來自手機 | 顯示全部樓層
ATSE40 發表於 2021-6-29 12:59
9 亞皆老街落油尖獨市,點陰都輪唔到縮落旺角,你咁改完之後西行就無車。
9A 打算屎忽數擺牛頭角過 12 公 ...

9喺亞皆老街只係「尖咀獨市」
203E cover到旺角至佐敦一段
 樓主| Ravenclaw 發表於 2021-6-29 23:28 | 顯示全部樓層

ATSE40 發表於 2021-6-29 12:59
9A 打算屎忽數擺牛頭角過 12 公 ...

okey,大幅修改左同簡化左...

不過我依舊要中港城比$9.40,同埋以回程免費既方法殺95M

伊院就焗人搭9...

11, 14照死...
10598C 發表於 2021-6-30 08:37 來自手機 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2021-6-28 21:46
93對將軍澳山 根本就係換湯不換藥

93始終去唔到尖沙咀,而且依然係一條大流水,去佐敦我一早可以搭95啦...
唯一可取係有條線經淘大、振華道返上山,唔使塞觀塘

不過前景最差應該係97
當而家旺角出發行亞皆老街、觀塘繞道都只係同黨鐵打和嘅時候,唔見得93K式走線會有吸引力
呢條線學前人踢上安達臣,分分鐘仲有作為
gu9434@24 發表於 2021-6-30 19:52 | 顯示全部樓層
Ravenclaw 發表於 2021-6-28 21:46
93對將軍澳山 根本就係換湯不換藥

93跟93K只係經振華道跟觀塘道既分別

幾肯定翠林康盛唔會再想要一條大流水線

成個山就只有93K適合換其他線 (山上<>尖咀線等)
93萬一多左樂華既獨市位 就注定以後沒空間殺線
 樓主| Ravenclaw 發表於 2021-7-1 01:36 | 顯示全部樓層

上面2位入兄,我個方案系為殺11/14而產生,唔系優化將軍澳巴士服務為主...

97其實系為補旺東<>紅土而開既貴價線,因為之前條9A上面有版友反對...

至於點解系康城坑口,因為果邊先系新發展地區,又可以搶老新客,97去康城紅土快過796x,坑口去紅土快過297,坑口康城去油麻地有車,去旺角同796c/98c相若...

點解坑口走,因為果邊想有車唔經寶琳,點解行將隧,因為想谷一谷轉車站條數...

當然,為免行政麻煩,97可以唔做坑口,不過我就少左個理由抽98c/297/298E既車...