hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (R) Railway 鐵路討論區 香港鐵路 (R1) 本周日(7月4日)東鐵暫停紅磡服務
開啟左側

本周日(7月4日)東鐵暫停紅磡服務

CRH5 發表於 2021-7-4 17:20 | 顯示全部樓層

qunow 發表於 2021-7-4 16:14
去到九龍塘叫人返大圍轉沙中線仲快啦

正常黎講搭接駁巴士只需 20 分鐘(連上車落車前前後後時間),反而去大圍再轉屯馬綫要上上落落再等車會仲耐
你話去鑽石山轉都有機會打和
ryandroid 發表於 2021-7-4 18:56 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-7-4 07:11
今時今日﹐其實可以唔需要有接駁巴。

但係過去多次都有接駁巴士﹐大家都習慣相關的安排了(包括員工)。

就算今日大圍有職員入去車卡開大聲公叫紅磡乘客落車轉馬鐵
去到旺角東咪又係有人落車問職員點去紅磡

以前馬鐵去唔到紅磡就話九龍塘做接駁點
依家馬鐵去到紅磡就應該改返接駁巴士來往旺角東及紅磡
shakugan2005 發表於 2021-7-4 20:05 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-7-4 18:56

旺角東唔會有任何接駁巴, 紅磡搭接駁巴去九龍塘搭好難為, 已經唔扣錢啦喎
ryandroid 發表於 2021-7-4 20:49 來自手機 | 顯示全部樓層

shakugan2005 發表於 2021-7-4 20:05
旺角東唔會有任何接駁巴, 紅磡搭接駁巴去九龍塘搭好難為, 已經唔扣錢啦喎
...

咁大部分客都識大圍轉馬鐵去紅磡
而且紅磡直接出閘係免費
九龍塘出閘搭接駁巴士反而要俾九龍塘出閘嘅車錢
咁九龍塘駁接駁巴士仲有咩意思
相反旺角東往紅磡真係冇鐵
旺角東冇咗新界客去紅磡後
就算搞旺角東至紅磡接駁巴都唔會影響交通

而且旺角東去紅磡搭九龍塘接駁巴士係要俾九龍塘出閘嘅車錢的
 樓主| kei_hk 發表於 2021-7-4 21:45 | 顯示全部樓層
ryandroid 發表於 2021-7-4 18:56

唔聽指示的人﹐一定有﹐不足為奇。

但係成個plan係一早做好晒﹐當時係無理屯馬線制定的。

屯馬線全通﹐又唔想節外生技﹐唔去做改動﹐都算係正常合理。

又或者講﹐MTR 都想借今日睇下乘客使用新線及接駁車的變化﹐再去決定下一次是否取消/減少巴士班次。

ryandroid 發表於 2021-7-4 21:59 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-7-4 21:45
唔聽指示的人﹐一定有﹐不足為奇。

但係成個plan係一早做好晒﹐當時係無理屯馬線制定的。

咁我都係講下次改返旺角東去紅磡啫
旺角東冇直車去紅磡
但又要俾錢去九龍塘先轉得免費接駁巴
但西鐵客紅磡無論搭唔搭東鐵
都有得免費出閘
其實都幾唔fair
就算旺角東來往紅磡得好少人都係唔fair
 樓主| kei_hk 發表於 2021-7-4 22:16 | 顯示全部樓層

ryandroid 發表於 2021-7-4 21:59
咁我都係講下次改返旺角東去紅磡啫
旺角東冇直車去紅磡
但又要俾錢去九龍塘先轉得免費接駁巴

世事一向都唔會有公平的。

ryandroid 發表於 2021-7-4 22:27 來自手機 | 顯示全部樓層
kei_hk 發表於 2021-7-4 22:16
世事一向都唔會有公平的。

看來跟你對話都係嘥氣
平田 發表於 2021-7-4 22:34 | 顯示全部樓層

今日有接駁雙層巴士,通常開雙層丶單層丶單層丶雙層,好過之前,連續幾架雙層;或者連續幾架單層,今日明顯少咗好多人搭,可能因為港鐵只宣傳何文田可以轉車
Quanta 發表於 2021-7-5 11:58 來自手機 | 顯示全部樓層

以往紅磡實會有幾架車排隊等上客 尋日去到得一架上緊客 冇車排後面