hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 277A 增設回程班次
開啟左側

[路線消息] 277A 增設回程班次

chamberlain 發表於 2021-6-30 14:03 | 顯示全部樓層

E21A 發表於 2021-6-28 20:40
反而好奇想知點解270C回程完全畀人遺忘

條線繼續跟270A咁行,遺忘左係好事如果好似280X咁做青沙特快會唔會吸引好多
如果行大欖就更好啦
chamberlain 發表於 2021-6-30 14:10 | 顯示全部樓層
kenny0323 發表於 2021-6-29 10:01
去聯和墟飛華明,真係好吸引
相信去到定富街都已經比人打爆了
然後就係有沙頭角公路客上唔到車

搶咩車大戰,粉嶺北幾時有贏過
277A收$19.3咁貴,放工啲人冇咁趕,未必肯比多$3.7
加上得一班車又開咁早,要好有心先搭到
放工時間,客量冇早繁嗰一小時咁集中
就算分拆左,可能兩條線都15分鐘一班仲趕客
chamberlain 發表於 2021-6-30 15:13 | 顯示全部樓層
neoplan720p 發表於 2021-6-29 12:08
就算唔係沙頭角公路沿路發展,
單以下繁277X既班次,
其實都足以拆兩線。

其實下繁一直都夠客分拆,不過乘客放工唔介意兜耐少少,反正都係訓教
如果好似你講咁分拆兩條線,兩條都應該做得起

皇后山都係比人送去保鐵,情況起碼要入伙幾年先有望改善,4條招標線都古古怪怪咁
東鐵線肯定做唔晒咁多客,等到時再放返比巴士做
皇后山啟德線要等開左之後先有得再執,最直接既走線就係277X行法
城巴好難執得靚
天空之神 發表於 2021-6-30 16:31 來自手機 | 顯示全部樓層

ky927 發表於 2021-6-28 23:38
1750 會唔會早左少少?!

預塞車塞出觀塘九龍灣?
不過應該遲早要加班

Even 早繁應該都要抽聯和特加 277A
hsyip 發表於 2021-6-30 18:08 | 顯示全部樓層
依家277A插左旗 
好奇將來城巴係咪唔可以係沙頭角公路設站?
jocosben 發表於 2021-6-30 18:18 來自手機 | 顯示全部樓層
hsyip 發表於 2021-6-30 18:08
依家277A插左旗 
好奇將來城巴係咪唔可以係沙頭角公路設站?

我諗唔會吧,277A去觀塘道;城巴啟德線去商貿區,而且重疊只係馬尾下一小段,仲要站位方向唔同,只係好有限既競爭
LauCT 發表於 2021-7-1 16:23 | 顯示全部樓層

neoplan720p 發表於 2021-6-29 12:23
而家討論緊「核心地段 + 郊區」,
74E、73P同277A既共通點,
就係呢幾條繁時線,除左服務郊區(汀角路 /  ...

呢層你唔講真係唔知喎,下次寫清楚嘛
277A、74E同292P既共通點,
就係呢幾條都係繁時路線,而且三者都係服務郊區(汀角路 / 沙頭角公路 / 西貢公路)往返觀塘市中心嘅居民

請問73P有冇咁既情況出現?

西貢區居民
JH_LE4612 發表於 2021-7-1 17:10 來自手機 | 顯示全部樓層
LauCT 發表於 2021-7-1 16:23
呢層你唔講真係唔知喎,下次寫清楚嘛
277A、74E同292P既共通點,
就係呢幾條都係繁時路線,而且三者都係服 ...

其實……真係咁難睇得明咩?明明講緊嗰個 topic係,有堆郊區繁時線會入埋/擦邊做新市鎮,做特快又好 (277A聯和墟)做啲偏位都好(73P 新興),有冇乘客會寧願比多少少錢搭北行嘅郊區線,換有位坐/快十幾分鐘,應該就唔係圍住觀塘市中心講嘅……

如果你條 292P兜一兜坑口再直飛觀塘嘅話(再開回程),或者91A坑口之後直飛觀塘,咁就可能夾到口型嘅,但 292P連安達泰嘅公屋都做唔到,又點吸到「為特快/有位坐而比多啲錢搭鄉郊線」嘅客呢?

#畫腸 #1999
LauCT 發表於 2021-7-3 16:09 | 顯示全部樓層
JH_LE4612 發表於 2021-7-1 17:10
其實……真係咁難睇得明咩?明明講緊嗰個 topic係,有堆郊區繁時線會入埋/擦邊做新市鎮,做特快又好 (277 ...

兜坑口出九龍唔係咁順路,但亦建議新巴試辦一條咁嘅路線,方便出將隧轉車。292P經安達臣,其實上年有區議員提議過,不過之後就冇下文;希望將來有巴士/小巴路線咁行,方便轉乘613、213X等路線
https://www.facebook.com/493563444383567/posts/817838231956085/

西貢區居民