hkitalk.net 香港交通資訊網

會員申請加入

(B0)香港巴士車務及車廂設備 (B1)香港巴士廣告消息/廣告車行踪 (B2)香港巴士討論 [熱門] [精華] (B3)巴士攝影作品貼圖區 [熱門] [精華] (B3i)即拍即貼 -手機相&翻拍Mon相 (B4)兩岸三地巴士討論 [精華] (B5)外地巴士討論 [精華]

Advertisement

(B6)旅遊巴士及過境巴士 [精華] (B7)巴士特別所見 (B11)巴士精華區 (B22)巴士迷吹水區   (V)私家車,商用車,政府及特種車輛 [精華]
(A6)相片及短片分享/攝影技術 (A10)香港地方討論 [精華] (A11)消費著數及飲食資訊 (A16)建築物機電裝置及設備 (A19)問路專區 (N)其他討論題目  
(F1)交通路線建議 (C2)航空 [精華] (C3)海上交通及船隻 [精華] (D1)公共交通有關商品 [精華]   (Y)hkitalk.net會員福利部 (Z)站務資源中心
(R1)香港鐵路 [精華] (R2)香港電車 [精華] (R3)港外鐵路 [精華]   (O1)omsi討論區 (O2)omsi下載區 (O3)omsi教學及求助區
(M1)小型巴士綜合討論 (M2)小型巴士多媒體分享區 (M3)香港小型巴士字軌表        

hkitalk.net 香港交通資訊網»論壇 (B) Bus 巴士討論區 香港巴士討論 (B2) 2021-22 年度南區巴士路線計劃總結
開啟左側

[路線計劃/RPP] 2021-22 年度南區巴士路線計劃總結

珀島魚蛋 發表於 2021-6-29 13:55 來自手機 | 顯示全部樓層

hp8961 發表於 2021-6-29 21:35 來自手機 | 顯示全部樓層
成條590取消係有問題,因為返工果幾班真係多人搭(07:00-08:30),但取消其他班次同回程全斬就合理,因為其他班次真係冇咁多人
FBI2 發表於 2021-6-29 21:43 來自手機 | 顯示全部樓層
hp8961 發表於 2021-6-29 21:35
成條590取消係有問題,因為返工果幾班真係多人搭(07:00-08:30),但取消其他班次同回程全斬就合理,因為其 ...

我都覺得早繁要keep番3班
hp8961 發表於 2021-6-29 21:43 來自手機 | 顯示全部樓層

4 71 一至五非繁、星期六日全日合併都算正常啲,始終跟4號淨係入華南唔算太耐,如果黃竹坑同時有20分鐘一班薄扶林車就冇咁難睇,但一至五下繁都要合併就好有問題
hp8961 發表於 2021-6-29 21:52 來自手機 | 顯示全部樓層
FBI2 發表於 2021-6-29 21:43
我都覺得早繁要keep番3班

無錯,已經有平啲嘅地鐵,再加更平嘅592->70,但係返工果幾班都仲有咁多人,證明一程過唔使轉車係可以抵消番貴同塞車。70 70P 早繁隧道口都唔知有冇位坐/甚至有無位上,成條取消就倒曬客落地底。
放工嘅話70同592唔疏+仲有空間上,所以係ok
0q9w8e 發表於 2021-6-29 22:14 來自手機 | 顯示全部樓層
hp8961 發表於 2021-6-29 21:52
無錯,已經有平啲嘅地鐵,再加更平嘅592->70,但係返工果幾班都仲有咁多人,證明一程過唔使轉車係可以抵 ...

如果唔斬就拉埋落利景街啦。。
FBI2 發表於 2021-6-29 22:50 來自手機 | 顯示全部樓層

hp8961 發表於 2021-6-29 21:43
4 71 一至五非繁、星期六日全日合併都算正常啲,始終跟4號淨係入華南唔算太耐,如果黃竹坑同時有20分鐘一班 ...

下繁4和71都可以頂閘返南區,我認為有需要考慮加班解決合併問題
marcolam205 發表於 2021-6-30 00:24 | 顯示全部樓層
PV4082 發表於 2021-6-29 08:41
"係肯拉返73全日20分班入馬坑嘅"

善水赤柱線有太陽嗰時係唔錯嘅
一入夜就真係慘不忍睹
我梗係明係咩持份者阻止赤柱甚至全個南區嘅交通發展啦
呢啲咪正宗食唔晒都要生人霸死地
40超負荷 4系 58系 69系如是
我地落...落鵝頸橋打小...小人
marcolam205 發表於 2021-6-30 00:27 | 顯示全部樓層
kay 發表於 2021-6-29 10:03
夜晚想推晒D人去6
或者小巴40

小巴點解會有空載假象
因為幾年前懲教署仲有站長放車
而家冇咗 只靠市區個邊放 班友成日約埋一齊行
小巴往往要等15分鐘一次過開幾架出城 然後又loop過
同埋點解巴士唔覺多人
係因為巴士係赤柱居民心目中形象已經係差到落樓直接行去小巴站
而家就算去到紅日都仲係好多居民 同埋生客係唔識搭65 或者唔知佢行隧道知名度完全係唔夠

marcolam205 發表於 2021-6-30 00:30 | 顯示全部樓層

珀島魚蛋 發表於 2021-6-29 12:46
12點後海洋公園N40 等15分鐘有車
另外,27/6晚(28/6) 6 0030班次只有3個客
近排73夜晚多咗客

都好耐冇係個段搭N40
只係個零月前有個相熟嘅40大佬同我講個段係20分架唔會加
叫我要搭車就一定要係銅鑼灣上
可能晚晚留後被人插得多就開返車

同埋有車係冇用
架車都係銅鑼灣上爆 咁隧道口/地鐵站嘅咪又係聽食蕉
再者
6號行埋啲咩地方先
中環 金鐘 大道東 司徒拔道
呢啲唔好講半夜
8點後都冇人啦
又遠離主要購物區 又疏 有咩理由要專登行入大道東搭先

夜後最大需求入赤柱嘅除咗銅鑼灣就係海洋公園站
偏偏6號係完全唔經
而家連做緊小巴救命草嘅260 973都話斬埋 得返半個鐘架73 仲要十一點尾車
仲有最重點嘅係
赤柱往來大部分區車程不超過35分鐘
走一架車就4個字起錶 咁點做好個形象先?

73呢期多返客係因為52啱啱加完價
出香港仔9.5 死未
出銅鑼灣都係10.8咋